Atatürk ve Bayrak asmayan okulları tespit eden öğretmenlere soruşturma
Milli Eğitim Bakanlığı, 23 Nisan’da Atatürk ve Türk Bayrağı asmayan 8 okulu tespit edip ifşa eden 12 yıllık öğretmen hakkında "okul müdürünü rencide ettiği gerekçesiyle" soruşturma başlattı.
Milli Eğitim Bakanlığının, ‘TBMM'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde okullara Atatürk fotoğrafı ve Türk Bayrağı asılacak' ve ‘velisi okula yollamayan öğrenciye, öğretmeni uzaktan eğitim verecek' yönündeki 2 talimatına uymayan idareye değil, emirleri eksiksiz yerine getiren 2 öğretmene adli ve idari soruşturma açıldı.
Sözcü gazetesinden Sultan Uçar'ın haberine göre, TBMM'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü pandemiye denk gelse de, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MEB'den, 23 Nisan'da tüm okulların Türk Bayrağı ve Atatürk fotoğrafıyla donatılmasını istedi. Bakan Yardımcısı Mustafa Safran da, 81 il valisi ve milli eğitim müdürüne yazı göndererek, pandemi nedeniyle çocuklar evde olsa da, TBMM'nin kuruluşunun 100. yıldönümünün daha coşkulu kutlanması için 21 Nisan'a kadar tüm okullara, dışarıdan görünecek şekilde Türk Bayrağı ve Atatürk fotoğrafı asılması talimatı verdi.
ÖĞRETMEN SUÇLU OLDU
Eğitim İş Sendikası Tekirdağ Şube Başkanı Türkçe Öğretmeni Barış Özer, Süleymanpaşa İlçesi'ndeki 71 okulu tek tek gezerek, kontrol etti. 2'si imam hatip, 2 si ortaokul, 2'si meslek lisesi, 2'si de düz lise 8 okulun Atatürk ve Türk Bayrağı asmadığını gören Özer, okulların adını sosyal medyadan paylaştı.
Valilik, okulları uyarınca, bu kez 8 okulun müdürü de Barış Özer'i, CİMER'e şikayet etti. Hakkında soruşturma açılan Özer'e, “Kınama” cezası verildi. 12 yıllık meslek hayatında, tek bir disiplin suçu olmadığı için “Uyarma” cezasına çevrildi.
Soruşturma 1: Millet yerine müdürün itibarı
Atatürk ve Türk Bayrağı asmayan 8 okuldan biri olan Tekirdağ Vali Enver Salihoğlu Ortaokulu Müdürü Fatma Çelik Dinç, “Onur, şeref ve saygınlığı rencide edildiği” iddiasıyla Barış Özer hakkında suç duyurusunda bulundu. Öğretmen Özer'in, okulların listesini yayınladığı sosyal medya paylaşımındaki, “Bu okul müdürleri açıkça suç işlemektedir. Milli mücadele; Cumhuriyet, Bayrak ve Atatürk düşmanlarıyla yürütülemez” cümlesini delil kabul eden savcılık, iddianame hazırlayıp, dava açtı.
İddianamede ise şikayetçi müdürün açıkça adı geçmese de, kamu görevi yaptığı, bu sözlerle onur, şeref ve saygınlığının rencide edilebilecek nitelikte olduğu gerekçesiyle Barış Özer'in TCK'nın 125. ve 53. maddelerine göre; 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. Özer şimdi, bakanlığın emrine uymayan müdürleri ifşa ettiği için 19 Ocak'ta hakim karşısına çıkacak.
Soruşturma 2: Uzaktan eğitimin ilk soruşturması
Türkiye'de uzaktan eğitim verdiği için bir öğretmen hakkında ilk soruşturma da, 5 Kasım'da yine Tekirdağ'da açıldı. Şehit Halil Tuna Akgöz İlkokulu'nda görevli 32 yıllık öğretmen Rıdvan Dırak'ın, tek bir öğrencisinin velisi dahi, pandemide çocuğunun yüz yüze eğitime katılmasına izin vermedi. Veliler, izin dilekçesini imzalamayınca çocuklar da gelmedi.
ÖĞRETMENE SORUŞTURMA
Öğrencileri gelmese de, her gün okula gidip sınıfında oturan Öğretmen Durak, ne yapması gerektiğini okul idaresine, onlar da Süleymanpaşa İlçe MEM'ne sordu. İlçeden cevap gelene kadar boş boş oturmak yerine, sınıfındaki öğrenciler derslerinden geri kalmasın diye, kişisel bilgisayarından canlı uzaktan eğitim verdi. Ne olduysa, ondan sonra oldu. İlçe MEM'nden beklenen cevaptan önce 3 müfettiş geldi. Soruşturma, sürüyor.