Askeri casusluk davası da bitiyor
İstanbul'daki askeri casusluk davasında tüm sanıklar beraat etti.
Aldıkları mahkûmiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 14 sanık ile Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararı verdiği 44 sanıklı "İstanbul Askeri Casusluk" davasında tüm sanıklar beraat etti. Duruşma sonunda Mahkeme Başkanı Selçuk Kaya, "Bu davanın adı bana göre "Askeri casusluk" değil "Dijital terör" davası olmalıydı." dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" yönünde verdiği kararın ardından yeniden görülen İstanbul'daki "askeri casusluk" davasında tüm sanıkların beraatine karar verildi. Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 56 sanıktan emekli Tuğamiral Şafak Yürekli, emekli albay İbrahim Sezen ve eski TÜBİTAK Güvenlik Daire Başkanı Yücel Çipli'ninde bulunduğu bazı sanık ve avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Selçuk Kaya, Adli Tıp Kurumu'ndan bilirkişi raporunun geldiğini belirterek davaların birlemesi yönünde savcıya mütalaasını sordu. Cumhuriyet Savcısı Sezai Öztürk Yargıtay'dan dönen dosyanın, Anayasa Mahkemesi'nin "İstanbul Askeri Casusluk" davasıyla ilgili verdiği "hak ihlali" kararının ardından 44 sanığın yeniden yargılandığı "ana dava" ile arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu belirterek, her iki dosyanın birleştirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de her iki dava dosyası arasında fiili, hukuki ve şahsi irtibat olduğuna karar vererek dava dosyalarının birleştirilmesine hükmetti. Gelen Adli Tıp raporunda aramalarda elde edilen verilerle ilgili bilgiler yer alırken arama sırasında bazı verilerin imajlarının alınmadığı iddia edildi. Ayrıca raporda dijital veri ve hard disklerin hepsinin bulunmadığı vurgulandı. Bu yüzden yapılan incelemelerin ağırlıklı olarak kağıt üzerinde yapıldığı ifade edildi. Duruşmaya katılan bütün sanık ve avukatları dinleyen Mahkeme Başkanı Kaya, "Bu davaların adı bana göre "Askeri Casusluk" değil "Dijital terör" davası olmalıydı." dedi. Konuşmasına devam eden Kaya, "Davanın sonuna geldik. Bir dünya rekoruna imza atmıştık. 10 gün içinde onlarca yüzlerce casus yakalamıştık. Ancak geldiğimiz noktada ülkemizi bu rekordan ettik. Davanın açılmasında sorumlu olanlarla ilgili suç duyurusunda bulunduk." ifadelerine yer verdi.
Sanıklara 3600 lira avukatlık ücretine hükmeden mahkeme, dosyadaki Poyrazköy'de bulunan patlayıcılarla ilgili ise herhangi bir karar vermedi.