Arabulucular, Dosyaların Yüzde 87'sini Bir Günde Çözdü
Bağımsız ve tarafsız üçüncü kişi aracılığıyla hukuki uyuşmazlıkların dostane bir şekilde çözülmesini sağlayan arabuluculuk hizmetinden yararlanmak için yapılan 4 bin 500'e yakın başvurudan 2 bin 200'ü, dava yoluna gitmeden çözüme kavuştu- Adalet Bakanlığı
İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - Bağımsız ve tarafsız üçüncü kişi aracılığıyla hukuki uyuşmazlıkların dostane bir şekilde çözülmesini sağlayan arabuluculuk hizmetinden yararlanmak için yapılan 4 bin 500'e yakın başvurudan 2 bin 200'ü dava yoluna gitmeden sonuçlandı. Bu uyuşmazlıkların yüzde 87'si de bir gün ve daha kısa sürede çözüme kavuştu.
Hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözülmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenleyen 6325 sayılı kanun kapsamında yürütülen arabuluculuk hizmeti, Türkiye'deki adliyelerde Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesince 2 yıldır veriliyor.
Tarafların anlaşabileceği, haklarından vazgeçmesi ve iddiaları kabul etmesinin mümkün olduğu, mahkeme kararının gerekmediği hallerde uygulanan arabuluculuk, kredi, alım satım ve eser sözleşmeleri, tüketici, kira, deniz ticareti, sigorta, marka ve patent uyuşmazlıkları, işçi alacakları, boşanmadan sonraki mal paylaşımı ile taksirle yaralama, silahsız kasten yaralama, hakaret, tehdit, konut dokunulmazlığının ihlali, ticari sırrın açıklanması gibi şikayete bağlı suçların işlenmesi nedeniyle istenecek tazminatlara ilişkin uyuşmazlıkların çözümünde arabulucuya başvurulabiliyor.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 23 yerde arabuluculuk merkezi açıldığını belirterek, personel atamalarının devam ettiğini söyledi.
Merkezlere, hakimlerin yönlendirmesi ve bireysel başvuru ile bilgi amaçlı gelenlerin olduğunu ifade eden Öztatar, "Şu ana kadar Türkiye genelinde 4 bin 500'e yakın başvuru var. Bu bizim beklediğimizden daha iyi. Arabuluculuk hizmeti yeni bir kurum. Süreç devam ediyor. Başbakan'ın açıkladığı zorunlu eylem planı içerisindeki zorunlu arabuluculuk geldiğinde bu merkezler daha işlevsel olacak. Çünkü insanlar buraya başvuracak. 10 binlerce, 100 binlerce dosya gelmiş olacak." dedi.
- "Haziranda 10 bin arabulucu hazır olacak"
Öztatar, faaliyetteki merkezlerin pilot olarak açıldığını dile getirerek, 6 bin 500 kişiye arabuluculuk eğitimi verildiğini, 3 bine yakın kişinin eğitiminin ise devam ettiğini kaydetti.
Haziran itibarıyla 10 bine yakın arabulucunun hazır olacağını belirten Öztatar, şöyle devam etti:
"Türkiye'de 2 bin 200'e yakın uyuşmazlık, arabuluculuk yöntemiyle çözüldü. Başarı oranı yüzde 96. Bunların bin 800'e yakını iş davasını kapsıyor. Uyuşmazlıkların çözülme süreleri çok kısa. 2 bin 200 uyuşmazlığın yüzde 87'si bir günde ve daha az sürede çözüldü. Hiçbir uyuşmazlığı bir günde çözmeniz mümkün değil. Süre çok kısa. Dava yoluna gitse 3 yılda çözülse bin 35 gün eder. Bir gün nerede bin 35 gün nerede. 6 ayda çözümlense de bir gün nere 180 gün nere. Her halükarda bu yöntem adalete hızlı erişim. Vatandaşlarımız uyuşmazlıkların bu yolla da çözülebileceğini bilmiyor. Bunu anlatmak gerekiyor."
Öztatar, 23 arabuluculuk merkezini işlevsel hale getirmeye çalıştıklarını, sonrasında da iş potansiyelinin yoğun olduğu yerlerde bunların açılmasının planlandığını anlattı.
Hukuk fakültesi mezunu ve en az 5 yıl avukatlık yapan kişilerin arabulucu olmak için başvurabileceğini dile getiren Öztatar, beden dili, iletişim teknikleri, müzakere yöntemleri, öfke kontrolleri, toplantı yönetimi gibi konularda verilen eğitim ile yazılı sınav ve mülakatın ardından arabulucu olarak göreve başlandığını aktardı.