adv adv Adv Adv
Haber3

Antalya sahillerinde alarm: Kirlilik seviyesi...

Antalya sahillerinde alarm: Kirlilik seviyesi... Antalya sahillerinde alarm: Kirlilik seviyesi...

Antalya'da bazı sahillerde görülen petrol türevi zifte benzer maddeyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, analiz için laboratuvara numune gönderdi.

Mavi bayrağa sahip plaj sayısı 213'e çıkan dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından Antalya'da, son dönemde Konyaaltı ve Lara sahillerinde denize girenlerin elleri, ayakları ve vücutlarının çeşitli bölgelerine petrol türevi zift bulaştı.

Halkın zift bulaşmış fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşması, sahilde denize girenleri tedirgin etti.

Konyaaltı sahilinde inceleme yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, denize girenlerin üzerine petrol türevi zift bulaştığını aktardı.

Prof. Dr. Gökoğlu, büyük bir geminin sintinesini denize bırakmış olabileceğini belirterek, "Suriye kıyılarında sanırım kış başlangıcında petrol girdisi vardı. Onun uzantıları da olabilir" dedi.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Derya Ünver ise çok ciddi çevre kirliliği olduğunu belirterek, "İnsanların vücuduna yapışıyor. Plajlarımız kirleniyor. Turizm açısından da sıkıntılı bir durum. Ayın 2'si gibi Kemer- Adrasan bölgesinde görülmüş. Sanırım akıntı ve rüzgarla birlikte Konyaaltı ve Lara'ya doğru gelmiş" dedi.

"ŞU ANDA NE OLDUĞUNU BİLEMİYORUZ"

Sahillerde ortaya çıkan zift olayıyla ilgili Çevre ve Şehircilik, İklim Değişikliği İl Müdürü Tevfik Altınay, kaynağın bilinmediğini, uluslararası sulardan gelmiş olabileceğini veya bir gemiden sızmış olabileceğini söyledi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleriyle koordineli çalıştıklarını, tarama yapan ekipler veya ihbar gelen noktalardan elde edilen zift örneklerinin analiz için laboratuvara gönderildiğini belirten Altınay, “Şu anda ne olduğunu bilemiyoruz, zifte benzer bir madde" dedi.

TEMİZLİK İÇİN HİZMET ALIMI YAPILACAK

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak ekipleri olmadığını, bu yüzden Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi ekiplerinden destek aldıklarını anlatan Altınay, ayrıca bu atıkların temizliği için ilgili şirketlerle de anlaşma yapılarak, temizlik çalışmaları yapacaklarını ve hizmet alımıyla ilgili bakanlıkla görüştüklerini dile getirdi.

 Bu konuda Antalya'da herkesin bilinçli olması gerektiğini belirten Altınay, “Uluslararası sulardan mı geldi yoksa bir gemiden sızıntı mı yaşandı bilmiyoruz. İhbar gelen tüm noktalara gidip bakılıyor. Ancak sosyal medyada Antalya dışından başka fotoğraflar da paylaşılıyor" dedi.

"DENİZ İÇİNDE BİR KİRLİLİK, SAHİL YA DA KARADA DEĞİL"

Konyaaltı sahilinde de bu sabah hem kıyı kontrolü hem dalış yapılarak deniz içinde kontrol gerçekleştirildiğini ve kirliliğe rastlanılmadığını kaydeden Altınay, söz konusu zifte benzer atıkların, rüzgarla birlikte denize karıştığı noktadan parçacıklar halinde ayrılıp farklı noktalara gidebildiğini dile getirdi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle birlikte kendilerinin de sahada olduğunu söyleyen Altınay, "Zaman zaman kıyıya çıkan zift parçacıkları görülebiliyor. Deniz içinde bir kirlilik, sahil veya karada değil. Bunu temizlemeye çalışıyoruz ve temizleyeceğiz" diye konuştu.

Temizlik çalışmaları Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Atık Yönetimi ve Deniz Şube müdürlüklerine bağlı ekipler tarafından yapılıyor.

İLK İHBAR CUMA GECESİ GELDİ

Büyükşehir Belediyesi çevre danışmanı Lokman Atasoy, petrol türevi bir madde olduğu düşünülen atıkla ilgili ilk ihbarın 3 Haziran Cuma gecesi Sarısu'dan geldiğini belirtti.


Ekipleri Sarısu Plajı'na gönderdiklerini ve olayın doğruluğunu teyit ettiklerini aktaran Atasoy, "Bunun üzerine hemen ilgili kurumlara bildirdik. Antalya Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Liman Başkanlığı ki bunların hepsi deniz kirliliği ve kontrolüyle ilgili görev, yetki ve sorumluluğu olan kurumlarımızdır. Onlarla iş birliği ve koordineli şekilde kirlilik kaynağının nedeni ve alınabilecek tedbirler üzerinde görüştük" dedi.

GÖRÜLEN ATIK MİKTARI AZALDI

Sabah saatlerinde Sarısu'da temizlik çalışmalarına başladıklarını anlatan Atasoy, “Diğer bölgelerde de aldığımız ihbarlar üzerine Konyaaltı ve Lara'da sorumluluğumuz olan yerlerde temizlik çalışmalarını Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdik. İlk güne kıyasla ciddi anlamda azalma olduğu bilgisini aldık. Kıyıya vuran atıkların insan sağlığı ve deniz canlıları açısından zararlı olmaması için kapsamlı bir çalışma yapılmasında yarar görüyoruz" diye konuştu.

MAVİ BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Öte yandan petrol türevi olduğu düşünülen maddeyle alakalı ihbar alınan birçok sahilde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Antalya Koordinatörlüğü'nün çalışmalarıyla mavi bayrak kriterleri çerçevesinde, kumsallarda asılı bayraklar yarıya indirildi.

Sağlık İl Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de olayla ilgili çalışma ve incelemelerini sürdürüyor.

GECE KATILAŞIP, GÜNDÜZ SIVILAŞIYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından sabah erken saatlerde yürütülen temizlik çalışmalarında, zifte benzer petrol türevi olduğu düşünülen atıkların gece hava sıcaklığının düşmesine bağlı katılaştığı ve topaklaştığı görüldü.

Gündüz ise güneşin doğmasıyla birlikte sıcaklık artışına bağlı yeniden sıvı duruma dönüştüğü dile getirildi.