Ankara-erbil Arasındaki İlişkiler
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ensarioğlu: - "Barzani'ye yapılan operasyon eğer doğru temelde algılarsanız Türkiye'ye yapılmış operasyondur. Bunun için Türkiye sahiplenmek durumdadır, bu bölgede olup bitene kayıtsız kalamaz. Kürdistan Bölgesel Yönetimi,
ERBİL (AA) - İDRİS OKUDUCU - Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki ilişkileri değerlendiren AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, "Barzani'ye yapılan operasyon doğru temelde algılarsanız Türkiye'ye yapılmış operasyondur. Bunun için Türkiye sahiplenmek durumdadır, bu bölgede olup bitene kayıtsız kalamaz." dedi. Başbakanlık Başdanışmanı Muhsin Kızılkaya da "Türkiye'de kaos ve savaş çıkarmak isteyen gruplar, Şam-Bağdat-Tahran ve Moskova'yı dost kabul edip, Ankara ve Erbil'e ise düşman kesiliyor." diye konuştu.
- "PKK, İran ve Suriye destekli olarak Barzani'ye baskı uygulanıyor"
IKBY'de yer alan Erbil'de AA muhabirine konuşan Ensarioğlu, bölgeye binlerce yıldır sahiplik yapan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek Ankara-Erbil ilişkilerine ilişkin şunları kaydetti:
"Türkiye önce kendi, daha sonra Irak ve Suriye'deki Kürtlerle yeniden bir birliktelik ve diyalog kurmaktadır. Kürdistan bölgesine konsolosluk bile açmayan bir devlet zihniyeti vardı ancak AK Parti döneminde Erbil'de Türkiye Başkonsolosluğu açıldı. Şu anda da bu ilişkiler gayet sağlıklı bir şekilde ilerliyor. Sadece ekonomik olarak değil, siyasi olarak da bu bölge bizimle hareket ediyor. Bizim de burayı sahiplenmemiz gerekiyor."
Terör örgütü PKK'nın Türkiye'de çatışmaları şiddetlendirmesi, IKBY'de ise Mesut Barzani iktidarına karşı baskı uygulamaya çalışmasının İran ve Suriye destekli olduğunu belirten Ensarioğlu, "İran kışkırtmaları doğrultusunda Türkiye'ye çekilen operasyonların aynısı eş zamanlı olarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne ve Barzani yönetimine de çekiliyor. Aslında Barzani'ye yapılan operasyon eğer doğru temelde algılarsanız Türkiye'ye yapılmış operasyondur. Bunun için Türkiye sahiplenmek durumdadır. Bu bölgede olup bitene kayıtsız kalamaz. Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Türkiye'nin en önemli müttefiği olacaktır." dedi.
Ensari, bölgede meydana gelen olayların İran kaynaklı olduğunun altını çizerek, "Çok net bir şekilde adını koyabiliriz İran kaynaklık sıkıntılardır. Bugün Türkiye'de PKK'nin başlatmış olduğu şiddet olaylarından tuttun, Goran (Değişim Hareketi) ve Yekiti'nin (Kürdistan Yurtseverler Birliği) de kışkırtılmasıyla birlikte PKK'nin bu bölgede yapmış olduğu operasyon, tamamen İran, Suriye ve Rusya desteklidir. Bu coğrafyanın yeniden şiddet ve sıkıntılar, siyasi krizler yaşaması bizlerin işine gelmez." yorumunu yaptı.
- "Kürtlere zulmeden Şam-Bağdat-Tahran ve Moskova blokudur"
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Muhsin Kızılkaya da Ankara ile Erbil arasında güçlenen ilişkiler konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ile Kürt bölgesi arasındaki ilişkilerin son 10 yılda büyük ivme kazandığını belirten Kızılkaya, "Her iki tarafın ilişkilerinde değişimin yaşanması, güçlü bir bağın ortaya çıkmasına AK Parti iktidarı vesile olmuştur ve bu şekilde de devam ediyor. AK Parti dünya ile güçlü temaslar kurmadan önce ilk olarak kendi komşu ülkeleri ile barışı sağladı ve bu hedefte ilerledi." ifadelerini kullandı.
AK Parti iktidarı öncesi, Türkiye'nin Kürt bölgesine bakış açısının çok farklı olduğunun altını çizen Kızılkaya, "Buradaki yetkililere aşiret lideri veya kaçakçı muamelesi yapılıyordu ancak AK Parti iktidarıyla bölgeye bakış açısı tamamen değişti. Kürdistan bölgesi, Türkiye'nin büyük şirketleri ve markaları için önemli pazar haline haline geldi. Ticari ilişkilerin yanında güçlü siyasi ilişkiler de kuruldu." değerlendirmesinde bulundu.
Kızılkaya, bölgede meydana gelen iniş ve çıkışlardan dolayı Ankara-Erbil'in kaderinin aynı olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Türkiye'ye savaş açan gruplar, Şam-Bağdat-Tahran ve Moskova'yı dost kabul edip, Ankara ve Erbil'e ise düşman kesiliyor. Bu zamana kadar Kürtlere zulmeden söz konusu başkentler ve onlar adına çatışanlardır. Ortadoğu'da güçlü bir barışın ve istikrarın inşa edilmesi kesinlikle güçlü Türk-Kürt dostluğundan geçiyor. Her iki tarafın siyasi amacı birdir, o da Ortadoğu'da demokratik bir sistemin inşa edilmesidir."
- "Batı, Türkiye'nin Ortadoğu'daki ülkelerle ilişkiye geçmesini istemiyordu"
AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Abdurrahman Kurt, bölgede meydana gelen önemli değişikliklere rağmen Ankara ile Erbil arasındaki ilişkilerin sürekli ivme kazandığını aktardı.
Türkiye'nin eskiden Batı'nın dayatmalarıyla hareket ettiğini belirten Kurt şöyle konuştu:
"Türkiye'yi güçsüzleştiren yıllarca ülkede hakimiyet kuran vesayet sistemleriyle Batı'nın dayatmalarıydı. Türkiye'nin Ortadoğu'daki ülkelerle ilişkiye geçmesini istemiyorlardı ancak kendileri farklı kanallarla söz konusu ülkelerle temas halindeydiler. Türkiye'nin iyi ilişkiler kurduğu bölgelerden birisi de Kürdistan'dır. Sayın Barzani kendi bölgesini çok iyi bir şekilde okuyor. Barzani, Saddam ile savaşırken bile Araplarla düşmanlık yapmamıştır. Bu çok önemli ve değerli bir algıdır. Asla insan hakları ihlalleri noktasında yanlışlıklara misliyle mukabele yapmamıştır. Bu olgun tavrı Türkiye'yi de cesaretlendiriyor."
IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi de Irak'ın bir parçası olarak Türkiye ile güçlü ilişkilere sahip olduklarını belirterek, "İçerisinde bulunduğumuz bölge, kötü bir süreçten geçiyor ve sürekli bir şekilde değişim yaşanıyor. Bölgenin güvenlik, siyasi ve ekonomisinde her gün farklı değişimler meydana geliyor. Bu yüzden Irak'ın bir parçası olarak komşu ülkelerimizle güçlü ilişkilerimizin mevcut olması gerekliliğine inanıyoruz, ancak Türkiye ile özellikle birçok konuda ilişkilerimiz farklı düzeyde. Başbakanımız Neçirvan Barzani gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve gerek Başbakan Ahmet Davutoğlu olsun sürekli bir şekilde temas halindedir." dedi.