Ankara, Alman vekillere kapıları kapattı!
Alman milletvekilleri İncirlik Hava Üssü’nü ziyaret etti. Ancak heyetin Türk hükümet yetkilileri ile görüşemediği öğrenildi.
Türk hükümet yetkililerinin Alman Meclisi Savunma Komisyonu ile görüşmeyi reddettiği öğrenildi. Alman Haber Ajansı dpa’nın heyet üyelerinden aldığı bilgiye göre randevu verilmemesine herhangi bir neden gösterilmedi.
Heyet başkanıHristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Karl Lamers, randevu verilmemesini sakin karşıladı. Lamers, "Türk parlamenterlerle dün yaptığımız görüşme çok iyi geçti, buzların eridiğine çok memnunuz” dedi. Alman Meclisi Savunma Komisyonu’ndan yedi kişilik heyet salı günü Ankara’da Türk parlamenterlerle bir araya gelmişti.
Heyet Çarşamba günü de Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde görev yapan Alman birliğini ziyaret etti. Alman Meclisi'nde grubu bulunan bütün partilerin temsil edildiği heyetin İncirlik Üssü’nde Alman askerlerini ziyaret ederek, koşulları hakkında bilgi aldı. İncirlik Üssü’nde IŞİD’e karşı verilen uluslararası mücadeleye destek için yaklaşık 250 Alman askeri görev yapıyor. Alman birliği 6 adet Tornado tipi keşif uçağı ve bir yakıt ikmal uçağı ile müttefiklere destek sağlıyor.
Heyetin Sosyal Demokrat Partili temsilcisi Rainer Arnold, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, askerlerin kaldığı kışlaların bazılarında koşulların “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Arnold, bu nedenle de en kısa zamanda yeni kışlaların yapılması gerektiğini ifade etti. Arnold, Alman askerlerinin İncirlik Üssü’nde konuşlandırılmış diğer ülkelerin askerleri özellikle de Türk meslektaşlarıyla işbirliğinin “iyi” olduğunu belirtti.
Ziyaretin iki ülke ilişkileri açısından önemi
Ziyaret Alman birliğinin koşulları hakkında bilgi alınmasının yanı sıra Türkiye ileAlmanya arasındaki ilişkiler açısından da önem taşıyordu. Zira Haziran ayının başında Alman Meclisi’nin Ermeni soykırımını tanıyan karar tasarısını kabul etmesinin ardından Türkiye Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ziyaretine izin vermemişti. Ancak Eylül ayının başında Alman hükümetinin kararın hukuki bağlayıcılığının olmadığını açıklamasının ardından Ankara ziyaret izni vermişti.
Sosyal Demokat Partili Rainer Arnold, Alman vekillerin Türkiye ziyareti ile “iki ülke arasında esen soğuk rüzgârın giderilmesine biraz olsun katkı sağladıkları izleniminde” olduğunu dile getirdi. Artık şimdi sadece savunma politikasında değil tüm alanlarda ilişkilerin rutine dönmesi için çaba gösterilmesi gerektiğine işaret eden Arnold, bu rutinin kritik konularda karşılıklı konuşabilmeyi de içerdiğini söyledi.
Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ziyareti ile bu konuda aylardır süren gerginlik sona erdi. Ancak Sosyal Demokrat Parti (SPD) bu ziyaretin tek seferlik olmaması konusunda uyarıda bulundu. Sosyal Demokrat Partili Christine Lambrecht Alman vekillerinin istedikleri zaman Alman askerlerini ziyaret edebilmesi gerektiğini ifade etti. Lambrecht, Alman Meclisi tarafından askerlerin görev süresinin uzatılmasının tek koşulunun bu olduğunu söyledi.
İncirlik Üssü’nde konuşlandırılan Alman birliğinin görev süresi Aralık ayının sonunda bitiyor. Görev süresinin uzatılabilmesi için Alman Meclisi’nin onayı gerekiyor.
(Deutsche Welle Türkçe)