Anayasa Mahkemesi'nden sığınmacılar için emsal karar !

İran'dan kaçıp Türkiye'ye sığınan bir aile için verilen karar, bir çok sığınmacı için emsal olacak.

İran’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan bir aile, sınır dışı edilmemek için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, ailenin ülkesine gönderilmesi durumunda kötü muamele görebileceğini belirterek “Sınırdışı kararı durdurulsun” dedi.

Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre İran vatandaşı A.A.K., hakkında rejime muhalefetten soruşturma başlatılınca eşiyle birlikte 2013 yılında yasadışı yollardan Türkiye’ye kaçtı. Emniyet Yabancılar Şubesi’nce gözetim altında tutulan aile ile ilgili, Ankara Valisi Göç İdaresi Müdürlüğü’nce “kamu güvenliği açısında tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle sınır dışı edilmeleri kararı verildi.

İran’a sınır dışı edilmek için havaalanına götürülen aile, burada uçağa binmemek için direnince Emniyet Yabancılar Şubesi’nde gözetim altına alındı. Aile, Ankara 1’inci İdare Mahkemesi’ne sınır dışı edilme kararının iptali için başvurdu. İdare Mahkemesi, 6 Kasım’da İranlı ailenin başvurusunu reddetti. Bunun üzerine aile, 18 Kasım’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunarak, sınır dışı kararının iptalini istedi.

‘HIRİSTİYAN OLDUM’

Başvuru dilekçesinde A.A.K., “Din değiştirdim, ülkeme geri gönderilmem durumunda işkence ve kötü muameleye maruz kalırım. Ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne de mültecilik statüsü almak için başvurdum ve işlemler devam etmektedir. Ülkeme sınır dışı edilme kararının durdurulmasını istiyorum” dedi.

AYM İranlı ailenin başvurusunu kabul ederek, 2 Aralık’ta sınır dışı edilme kararının durdurulmasına hükmetti. AYM kararında, “Sınır dışı edilme işleminin uygulanması halinde, başvurucu Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği nezdinde kazanmış olduğu güvenli üçüncü ülkeye yerleştirilme hakkını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecektir. Bu aşamada başvurucunun ülkesine geri gönderilmesi halinde ‘maddi ve manevi bütünlüğüne’ yönelik bir tehlikeyle karşılaşabileceği gibi kötü muameleye maruz kalabileceği anlaşıldığından, mahkemece yeniden bir karar verilinceye kadar başvurucu hakkında ülkesine sınır dışı edilmesine ilişkin işlemin uygulanmamasını” istedi.

AYM, 2 YIL ÖNCE İLK KEZ TEDBİR KARARI VERMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi 30 Aralık 2013’te, Cezayirli R. Boudra’nın bireysel başvurusu üzerine sınırdışı edilmelerini engellemek amacıyla “tedbir” kararını vermişti. AYM, yaklaşık 2 aydır Yalova Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi nezarethanesinde tutulan Cezayirli sığınmacının sınırdışı edilmemesi için başvurunun üçüncü gününde tedbir karar almıştı. 27 Aralık 2013’te avukatları aracılığıyla AYM’ye başvuran R. Boudra, siyasi nedenlerle ülkesini terk etmek zorunda kalmıştı.

Sonraki Haber