Amasya'daki Maden İşçilerinin Protestosu
Merzifon ve Suluova ilçelerinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye bağlı Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde çalışan işçiler, kuruluşun kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki amacıyla başlattıkları açlık grevini sürdürüyor- Açlık grevinin 9'uncu gü
AMASYA (AA) - Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde çalışan işçiler, kuruluşun kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki amacıyla yerin bin 680 metre altında yaptıkları açlık grevine devam ediyor.
Açlık grevinin 9'uncu gününde 220 işçiden 4'ü daha fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. İşçilerin aileleri de maden önünde eylem yaptı.
Yer altındaki açlık grevini sürdüren işçiler, Kur'an-ı Kerim okuyup dua ederek, Kutlu Doğum Haftası'nı kutladı.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, gazetecilere yaptığı açıklamada, işçilerin durumunun kötüye gittiğini, bugün 4 işçinin daha hastaneye kaldırıldığını, işçiler için artık endişelenmeye başladıklarını söyledi.
Eylemlerinin 20, açlık grevinin ise 9'uncu gününde olduklarını bildiren Çatal, şunları kaydetti:
"Bu işletmede 2 büyük facia yaşandı. Birinde 67, diğerinde 70 arkadaşımız şehit oldu. Bu acıları çeken işletmeyi şimdi babasının malı gibi kapatmaya, buradaki işçileri zorunlu olarak Soma'ya götürmeye çalışıyorlar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Biz sadece ekmeğimiz için mücadele ediyoruz. Sıkıntılarımız artıyor, ancak dayanışmamız da artıyor. İşçiler ve ailelerin tek isteği ekmeklerini burada kazanmak, burada yemek. Madencinin canlısı para etmiyor, biliyoruz. Burada bir arkadaşımız ölecek ki bu iş çözülecek. Devlet yetkililerinden burada bir işçi ölmeden bu işi çözmelerini istiyoruz."
- "Ekmeğimizin peşindeyiz"
Açlık grevindeki işçilerden Güneş Tiryaki ise 16 yıldır madende çalışarak geçimini sağladığını anlatarak, "Biz rızkımızı temin etmek için madenciliği seçtik. Madencinin kazandığı ekmek diğer ekmeklere benzemez, en temiz kazançlardandır." ifadesini kullandı.
Hiç kimsenin malında mülkünde gözleri bulunmadığını, sadece işletmenin açılması ve burada çalışmak istediklerini vurgulayan Tiryaki, "Üç ayların girdiği zamanlar içerisindeyiz. Kutlu Doğum Haftası'nı idrak ediyoruz. Bugün dualar ederek Kutlu Doğum Haftası'nı kutladık. Gönül isterdi ki evimizde, camimizde, ailemizin yanında kutlayalım ama başımıza bu iş geldi, bir mücadele içindeyiz. Nasipte bu varmış. Eylem yapıyoruz diye vatandaşlar bizi yanlış anlamasın. Biz devletimize, milletimize karşı değiliz, ekmeğimizin peşindeyiz." dedi.
- "Onlar yer altında aç, biz yer üstünde"
Açlık grevindeki işçilerden İsa Karaköse'nin eşi Sati Karaköse de eşleri yer altında durduğu sürece kendilerinin de yer üstünde eylemlerine devam edeceklerini belirtti.
"Onlar yer altında aç, biz yer üstünde açız" diyen Karaköse, şöyle konuştu:
"Eşlerimiz 2 aydır aylık alamıyor, zor durumdayız. Biz hiç kimseden bir şey istemiyoruz, sadece ekmeğimizi istiyoruz. Ben ikiz çocuğumla eyleme geldim, gelmeye de devam edeceğim. Gerekirse eşlerimizin yanına yer altına ineceğiz. Çocuklar okula gitmiyor, söz geçiremiyoruz. 'Babamız oradaysa okula gitmiyoruz' diyorlar. Evde biz de doğru dürüst yemek yemiyoruz, onlar açken biz de yemek yiyemeyiz."