Altılı Masa'nin masadaki 3 alternatif senaryosu ortaya çıktı
2023 seçimleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği 14 Mayıs tarihine doğru geri sayım sürerken, Cumhurbaşkanı'nı 13 Şubat'ta açıklayacağını belirten Altılı Masa'nın önündeki 3 senaryo ortaya çıktı.
Siyaset, Altılı Masa'nın ortak adayı için 13 Şubat günü Saadet Partisi ev sahipliğinde yapılacak liderler zirvesine kilitlendi.
Cumhuriyet'ten Sertaç Eş'in haberine göre, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale’nin "Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını onaylayacak noter değiliz. Zaman dayatmasını kabul etmiyoruz" değerlendirmesinin ise aday belirleme sürecini çıkmazda bıraktığı belirtiliyor.
Kılıçdaroğlu, İYİ Parti’nin çıkışına “dayatma yok” karşılığını verse de AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la girdiği polemik sonrası grup toplantısında kullandığı “Ben Kemal, geliyorum” ifadesi CHP Genel Merkezi’ne pankart olarak asıldı.
İSTİFA BEKLENTİSİ
Özlale, Kılıçdaroğlu’na ilişkin açıklamaları sonrası istifa eden Cihan Paçacı’ya dikkat çekerek, daha önce CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’ndan gelen ve “ittifak içi hoşnutsuzluğa” neden olan açıklamaları anımsatarak istifa etmediğini söyledi. Özlale’nin bu açıklaması CHP kulislerinde, “Kuşoğlu’nu istifa ettirin mesajı” olarak yorumlandı. Ancak “Kılıçdaroğlu’nun böyle bir istifaya şu aşamada sıcak bakmadığı” da dile getiriliyor.
Özlale’nin açıklaması sonrası Altılı Masa'ın ortak aday belirleme süreci kilitlendi. Diğer 4 parti tartışmaların dışında kalırken “sorunun CHP ve İYİ Parti arasında çözülmesi” beklentisi oluştu. Bu kapsamda, kulislerde 13 Şubat’a ilişkin farklı senaryolar gündeme getiriliyor.
Partilerde konuşulanlar şöyle:
1- Kılıçdaroğlu ile Akşener bir araya gelebilir ya da güvendikleri kurmayları aracılığıyla görüşerek çözüm üretebilir. “İki liderin gelecek hafta buluşabilecekleri” ileri sürülüyor.
2- Kamuoyu ve kararsız kitle Altılı Masa'dan adayın “güçlü ve heyecanlı” şekilde açıklanmasını bekliyor. Bu nedenle ortak aday açıklamasının gecikmemesi gerekiyor. Bu kapsamda, 13 Şubat’ta Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığına ilişkin masadaki 5 partinin desteği açıklanabilir. İYİ Parti’ye ise yetkili kurullarında konuyu görüşmesi için zaman tanınabilir. Karar olumlu yönde olursa ortak aday açıklamasına sonradan katılım sağlayabilir.
3- 13 Şubat’taki zirvede liderler arasında adayın kim olacağına yönelik uzlaşı arayışı sürebilir, ancak toplantı bitiminde bir isim açıklanmayabilir. 6 partinin ortak hareket etmesi benimsenir ve İYİ Parti’ye zaman tanınabilir. Bu süre, iki parti arasında “buzların erimesi” için kullanılabilir.
Öte yandan iki parti arasındaki gerilimi değerlendiren bazı CHP kurmayları, Özlale’nin açıklamasının ardından 13 Şubat’ta aday açıklaması yapılmasının "zora girdiğini" dile getiriyor.