ALİ İSMAİL KORKMAZ DAVASINDA KARAR AÇIKLANDI !

Gezi olayları sırasında polislerce dövülerek öldürüldüğü iddia edilen Ali İsmail Korkmaz'ın davasında karar çıktı..

Ali İsmail Korkmaz davasında en ağır ceza polis memuru Mevlüt Saldoğan'a verildi. 4'ü polis 4'ü sivil toplam 8 kişinin yargılandığı davada "Kasten adam öldürmek" suçlamasıyla yargılanan Saldoğan, 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Polis Yalçın Akbulut'a ise 10 yıl hapis cezası verildi. Polisler Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut, 2.5 yıl cezaevinde kalacak.

Kararın açıklanmasının ardından mahkeme heyeti salondakiler tarafından yuhalandı.

Fırıncılar İsmail Koyuncu Ramazan Koyuncu ve Muhammed Vatansever 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Polis memurları; Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin beraat etti.

Ailenin avukatı, "Peşini bırkamyacağız, AİHM’e kadar gideriz" dedi.. Ali İsmail davası sonrası salon önünde kararı protesto eden katılımcılara polisten gazlı müdahale geldi.

3'Ü POLİS 8 KİŞİ YARGILANIYORDU

Eskişehir’de, geçen yıl 2 Haziran’da Gezi Parkı protestolarında sivil polis ve esnaflarca dövülerek öldürülen 26 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünden sorumlu tutulan 3’ü polis 8 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına Kayseri’de bugün devam etti.

ALİ İSMAİL BÖYLE DÖVÜLMÜŞTÜ:


Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmada mahkeme heyeti yerini aldıktan sonra arkalarındaki büyük ekrana Ankara Numune Hastanesi’nden sanık Mevlüt Saldoğan'ın görüntüsü yansıdı.

Davada sanık polis Mevlüt Saldoğan'a 10 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Davada 6 sanığa 3 ile 10 yıl arası cezalar verildi.

AİLESİ MAHKEME ÖNÜNDE AĞLADI:

SALON KARIŞTI

Kararın açıklanmasının ardından mahkeme salonu karıştı. Salonda bulunanların bazı cisimler atması üzerine mahkeme heyeti, şemsiyelerle dışarıya çıkartıldı.


 

DURUŞMADAN DETAYLAR

Tutuksuz yargılanan polisler Hüseyin Engin, Şaban Gökpınar ve Yalçın Akbulut, tutuklu sanıklardan Muhammed Vatansever, Ebubekir Harlar, Ramazan ve İsmail Koyuncu duruşmada hazır bulundu.

Tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan ise tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesinden telekonferans yöntemiyle duruşmaya katıldı.

“HER GELDİĞİMDE ALİ’Yİ BİR KEZ DAHA KAYBEDİYORUM”

Adil bir karar beklediklerini ifade eden anne Emel Korkmaz, "Hak ettikleri cezayı almalarını istiyoruz. Cezaları ne olursa olsun Ali İsmail'i geri getirmeyecek ama oğlumun 'hakkını aldık' dedirtmek adına hak ettikleri cezayı almalarını istiyoruz. Ben buraya her geldiğimde bir kez daha Ali'yi kaybediyorum, bir kez daha canım yanıyor. Onun için inşallah adalet yerini bulur" diye konuştu.

“BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYORUZ”

Baba Şahap Korkmaz da baştan beri suçluların hak ettikleri cezalarını almalarını istediklerini vurguladı. İlk duruşmadan itibaren sakinliklerini koruduklarını dile getiren Korkmaz, "Duruşma salonunda olsun, dışarıda olsun sükuneti sağladık, herkesi sakinleştirdik. Sadece oğlumuzun hakkını aradık. Biz başka bir şey istemiyoruz, cezalandırılmalarını istiyoruz" dedi.

"POLİS YAKALA DEDİĞİ İÇİN YAKALADIM"

Duruşmada, sanıklara karar öncesi son söz hakları verildi. Ebubekir Harlar da "Ben kimseyi dövmedim polis 'yakala' dediği için yakaladım. Siz de sayın savcım gibi cezaevinde yatmamı istiyorsanız suçum olmadığını bile bile yatarım" şeklinde konuştu.

SALDOĞAN: O OLDUĞU TESPİT EDİLMEDİ

Telekonferans yöntemiyle duruşmaya katılan tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'a mahkeme hakimi 'geçmiş olsun' dileğini ilettikten sonra son sözlerini sordu.

Saldoğan, bugüne kadar darp ettiği kişinin Ali İsmail Korkmaz olup olmadığının yüzde 100 net bir şekilde tespit edilemediğini öne sürerek, “Benim zor kullandığım şahıs Ali İsmail olsaydı o saatlerde beyin kanaması geçiriyor olması lazımdı. Ali İsmail 18-20 saat sonra beyin kanaması geçirmiştir” dedi.



“GEZİ OLAYI DARBE GİRİŞİMİ MİYDİ?”

Saldoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gezi olayı darbe girişimi miydi, değil miydi? Demokratik hak girişimiyse devletin malına kast etmek, polisine, ambulansına zarar vermek hangi yasada belirtilmiştir. Bunun demokratik bir hak kullanımı olmadığı ortadır. Sizin vicdanınıza bırakıyorum.”

Saldoğan, "Gerçek katil benim teşkilatımda değil o sanık sandalyesinde oturan arkadaşlarımın arasında değil. Öldürecek kadar cesareti olmayanlar, bu güzelim gençleri sokağa düşürenler asıl katillerdir" dedi.

Kimseyi kasten yaralama ya da öldürme kastıyla hareket etmediğini savunan Saldoğan, “Bir polis memurunun mesleğe atılırken yaptığı yemine sadık kalarak, amirlerimin emirlerini yerine getirerek ben de zor kullanma yetkimi kullandım" diye konuştu.

HAKİM SESİNİ KESTİ

Savunması sırasında Emel Korkmaz ve salondaki avukatlar Saldoğan'a tepki gösterdi.
Salondaki bazı avukatlar, mahkeme başkanına yönelik, "Tahrik edici bir konuşma yapıyor. Orada neden duruyorsun, müdahale etsene" dedi.

Mahkeme başkanı ise yaptığı uyarılara rağmen Saldoğan'ın savunmasını bitirmemesi üzerine bağlantının sesini kesti. Duruşmaya katılan sanıklar, suçsuz olduklarını savunarak, beraatlerini talep etti.

SALONDA YER KALMADI

Çeşitli illerden gelen ve müdahil olmak isteyen avukatlar, salonda yerini aldı. Yoğun ilgi nedeniyle salonda oturacak yer kalmadığı için çok sayıda kişi de duruşmayı ayakta izledi.

MİLLETVEKİLLERİ DE İZLİYOR

Duruşmayı, Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel, babası Şahap ve ağabeyi Gürkan Korkmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Mardin Milletvekili Erol Dora ve Hukuk Komisyonu üyesi Pınar Akdemir Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi’nden gözlemci Andrea De Rujiter de izliyor.

FARKLI İLLERDEN GELDİLER

Duruşmayı izlemek için farklı illerden gelenler, sabah saatlerinde İstasyon Mahallesi'ndeki pazar yerinde toplandı. Buradan Kaldırım Caddesi'ni takip ederek, spor tesisleri önündeki arama noktasına kadar sloganlar atarak yürüyen grup, kendileri için ayrılan bölüme geçti.

TOMA’LAR DA ADLİYE ÖNÜNDE

Polis ekipleri, duruşma nedeniyle sabah saatlerinden itibaren adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Kaldırım Caddesi, Bağdat Caddesi girişinden eski Veterinerlik Kavşağı arası, Erkilet Bulvarı, Çevreyol İstasyon Caddesi Kavşağı (Sümer Üst Geçit) ile eski Veterinerlik Kavşağı arasını gece yarısından itibaren araç trafiğine kapatan polis ekipleri, 3 farklı arama noktası oluşturdu. TOMA'lar da adliye çevresinde bekletildi.

Sonraki Haber