AK Parti'nin oylarının hangi partiye gittiği belli oldu
MetroPOLL Araştırma’nın yaptığı anketin sonuçlarında AK Parti'nin oy oranındaki düşüş dikkat çekerken Şubat ayı sonuçlarında AK Parti'nin yüzde 2 oranında bir oyunun farklı bir partiye kaydığı ortaya çıktı.
MetroPOLL Araştırma’nın yaptığı Türkiye’nin Nabzı anketinin Şubat 2024 sonuçları resmi sosyal medya hesabında paylaşıldı.
“AK Parti’den YRP’ye yönelen oylar AK Parti’de 2 puanlık azalmaya YRP’de ise artışa yol açmıştır” notuyla paylaşılan ankette katılımcılara ‘Bu pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirdiniz?’ sorusu yönetildi.
Anketin sonuçları şu şekilde açıklandı:
AK Parti’ye oy veririm diyenler katılımcıların yüzde 23.9’unu oluştururken, CHP’ye oy verirdim diyenler ise yüzde 18.2 oldu.
Yüzde 6.1’in tercihi MHP olurken, İYİ Parti yüzde 6.7 olarak açıklandı. Öte yandan Yeniden Refah Partisi, 14 Mayıs seçiminden bu yana oylarını yüzde 2 artırmış görünüyor. Buna göre, YRP’nin oy oranı yüzde 4.2 görünüyor.
Anketin sonucunda DEM Parti’yi tercih edenlerin oranı da yüzde 8.3 olarak belirlendi.
AK Parti Erbakan'la köprüleri attı: "CHP'ye yardımcı oluyor, ittifak değiliz"
AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, yerel seçimdeki iş birliği süreci ile seçim gündemine ilişkin MHP ve BBP ile yapılan iş birliğinin içeriğiyle ilgili bilgi veren Ala, bu iş birliklerini "prensipler anlaşması" olarak nitelemiş, "Öbür partilerle görüşürken de aynı prensipleri dile getirdik ama bazılarıyla anlaşmak mümkün olmadı" demişti.
Ala ayrıca "O zaman artık Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı çatısı altında değil mi?" sorusu üzerine Ala, şu değerlendirmeyi yaptı:
- Değil tabii. Bu çok net, açık. Yani Yeniden Refah Partisinin girdiği yerlerde seçimlere kendisinin kazanma ihtimali yok ama kendisi orada seçime girdiği için CHP'nin kazanma ihtimalini artırıyor. Aslında verilen oy o partiye de verilmiş olmuyor, doğrudan CHP'nin, muhalefet partisinin belediyeyi kazanmasına yardımcı olmuş oluyor.
- Çünkü bütün veriler o seçimi kazanma ihtimallerinin olmadığını gösteriyor. Bunun için artık günümüzde müneccim olmaya lüzum yok. Yani hesap ortada, durum görülüyor. Ama orada sırf seçime girdikleri için bu sefer AK Parti'nin orada seçimi riske giriyor.
- Bir de talepler ve öneriler burada çok önemli. Bir talepte, öneride bulunurken mutlaka hem Türkiye'nin hem milletimizin hem de partilerin kazançlı çıkıyor olması gerekir. Talepler AK Parti'nin zaten yüzde 50'den fazla oy aldığı yerlerin kendilerine verilmesi yolunda olunca bunun bir anlamı yok.
- Zaten yüzde 50'nin üzerinde oy alacağımız bir yeri, bir büyükşehir ya da şehri görüşme yaptığımız aynı çatı altında olma arzusunda olan partilerin birbirlerine vermelerinin ne anlamı olabilir. Mesele şehirleri topyekun olarak Cumhur İttifakı çatısı altında tutmak ve kaybetmemek. Türkiye'nin hedeflerine doğru yol alınabilsin. Burada bir anlayış farklılığı ortaya çıktı.