AİHM'den Ahmet Şık kararı

AİHM, ifade ve basın özgürlüğü ile kişi güvenliği ve özgürlüğü haklarını kısıtladığı gerekçesiyle Türkiye’yi Şık’a tazminat ödemeye mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhuriyet Gazetesi davasında 14 ay tutuklu yargılanan gazeteci Ahmet Şık’ın başvurusunu karara bağladı.

Mahkeme, Ahmet Şık’ın 11 Mayıs 2017’deki başvurusuna dair bugün açıkladığı kararında Şık’ın ifade ve basın özgürlüğü ile kişi güvenliği ve özgürlüğü haklarını kısıtladığı gerekçesiyle Türkiye’yi Şık’a tazminat ödemeye mahkum etti.

 Canan Coşkun’un diken’deki haberine göre AİHM yargılamanın siyasi olduğuyla ilişkin iddiayla ilgili ise hak ihlali tespitinde bulunmadı. Mahkeme, Şık’ın Odatv davası kapsamında tutuklanması nedeniyle Türkiye’yi 2014 yılında da mahkum etmişti. 

Karşı oy

Karar, Türkiyeli yargıç Saadet Yüksel’in karşı oyuyla alındı. Yüksel’in şerhi Şık’ın 31 Mart 2015’te Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz’ı makamında rehin alan silahlı eylemcilerle yaptığı röportajı ve KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’la yaptığı röportajı ile ilgili. Yüksel, şerhinde “bu röportajların Şık’ın Twitter paylaşımlarının ceza soruşturmasına konu edilebileceğini” öne sürdü.

Yüksel, gazetecilik faaliyetinin geniş bir ifade özgürlüğü kapsamında olması gerektiğini belirterek bu özgürlükle birlikte sorumlu gazetecilik prensipleri nedeniyle birtakım görev ve sorumlulukların söz konusu olduğunu ifade etti.

Yargıç Küris’ten 18. madde şerhi

Mahkemenin Litvanyalı yargıcı Egidijus Kūris geçtiğimiz hafta açıklanan Cumhuriyet gazetesi davasıyla ilgili kararındaki muhalefet şerhini yineledi.

 Kūris kararın yargılamanın siyasi olduğuyla ilgili ihlal olmadığına ilişkin tespitine muhalefet etmiş, mahkemenin bu konuyla ilgili gelişim sürecinin bir adım uzağa taşındığını belirtmişti. 
 

Sonraki Haber