Acil Tıp Teknisyenleri ambulans şoförü olacak
Eksen Sağlık Bir Sen Genel Başkanı Arif Yaşar, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma ile kadro verilmeyen Sağlık Meslek Mensuplarının ambulans şoförü yapılmak istendiğini söyledi.Yaşar, Acil Sağlık...
Eksen Sağlık Bir Sen Genel Başkanı Arif Yaşar, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma ile kadro verilmeyen Sağlık Meslek Mensuplarının ambulans şoförü yapılmak istendiğini söyledi.
Yaşar, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 81 il sağlık müdürlüklerine gönderilen “Şoför Hizmet Alımı” konulu yazıda, çalışan güvenliği konusuna atıfta bulunularak ambulans şoförü hizmet alımı yapılmasının planlandığını dile getirdi. Alınacak şoförlerin teknik şartnamede belirtilen özelliklere göre öncelikle Acil Tıp Teknisyeni (ATT), illerde ihtiyaç duyulan sayı kadar ATT bulunmaması halinde, Paramedik, Paramedik bulunmaz ise diğer Sağlık Meslek Mensuplarının tercih edilebileceğinin belirtildiğini vurgulayan Yaşar, bununla ambulans kazalarının önlenmesinin amaçlandığını kaydetti.
Yaşar, “Sağlık Meslek Mensuplarına kadro veremiyoruz bari şoför olarak istihdam edelim sonucunu çıkardığımız bu yazıyı protesto ediyoruz.” dedi.
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yönetmelikte, Acil Tıp Teknikeri görev tanımının, ‘Ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurur, zorunlu hallerde ambulansta sürücülük görevi yapar’ şeklinde yapıldığını hatırlatan Yaşar, şunları dile getirdi: “Buradan da açıkça anlaşılacağı üzere, zorunlu ve gerekli haller hasıl olduğu takdirde ambulans sürücülüğü görevi ifa edebilirler. Bu zorunlu haller ve gerekli durumlar ülkemizde maalesef Acil Tıp Teknisyeni ve teknikerlerinin ambulans şoförü olarak çalışmak durumunda kalmalarına sebep olmuş ve birincil görevleri halini almıştır. İşin Türkçesi, asli görevi sağlık hizmeti sunmak olan sağlık personelinden şoförlük yapmasını isteyen sistem, asli işi şoförlük olan personeli, öncelikle sağlık personelinden seçiyor olması hiçte masumane bir yaklaşım değildir.”
Bu duruma müsaade etmeyeceklerini belirten Yaşar, “81 il sağlık müdürlüklerine yollanan yazının asli hedefinin, ambulans kazalarının önlenmesi ve asgari düzeye indirilmesi amacıyla 4857 Sayılı İş Kanununa uygun çalışma şartlarının oluşturulmasına yönelik olmadığını düşünüyoruz. Ambulans kazalarının, mesleği şoförlük olan ve ileri sürücülük eğitimine sahip kişilerin kadrolu istihdamı ve bu istihdamın elle tutulur gözle görülür bir sınav sistemi uygulayarak yapılması ile asgari düzeylere çekilebileceğine olan inancımızı kamuoyu ile paylaşırız.”
CİHAN