ABD Başkanlık Seçimleri - Türkiye ve Bölgeye Etkileri konferansı -Brooking Enstitüsü Dış Politika Araştırmaları Direktörü OHanlon: -Obama, Suriye politikasıyla fazla içli dışlı olmak istemedi. Obama Afganistanda

İSTANBUL Brooking Enstitüsü Dış Politika Araştırmaları Direktörü Michael O'Hanlon , "Obama, Suriye politikasıyla fazla içli dışlı olmak istemedi. Obama Afganistan'dan asker çekmenin yanı sıra askeri bütçede 10 yıl içinde 500 milyar dolarlık bir indirime g

İSTANBUL Brooking Enstitüsü Dış Politika Araştırmaları Direktörü Michael O'Hanlon , "Obama, Suriye politikasıyla fazla içli dışlı olmak istemedi. Obama Afganistan'dan asker çekmenin yanı sıra askeri bütçede 10 yıl içinde 500 milyar dolarlık bir indirime gidiyor. Romney savunmanın bütçesini artırmayı planlıyor" dedi.

O'Hanlon, TÜSİAD ile Brooking Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleştirilen "ABD Başkanlık Seçimleri - Türkiye ve Bölgeye Etkileri" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Romney'in Putin'e karşı bel kemiğini dik tutmak istediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Obama, Suriye politikasıyla fazla içli dışlı olmak istemedi. Obama Afganistan'dan asker çekmenin yanı sıra 10 yıl içinde 500 milyar dolarlık bir indirime gidiyor askeri bütçede. Bu kesintiler ocak 1 Ocak'tan itibaren yapılacak. Romney savunmanın bütçesini artırmayı planlıyor. Daha büyük bir deniz kuvvetleri istiyor. Askeri gücü İran'a kullanmak için daha hızlı davranabilir. Obama'ya göre İsrail'e yeşil ışık yakmaktan bahsetti. Suriye konusunda konservatifler (muhafazakarlar) bizi tekrar Ortadoğu'da savaşa sokmak istemeyeceklerdir. Irak'ın zor olduğunu biliyorlar, aynı süreci Suriye'de tekrarlamayacaklar. Suriye, Bosna'ya benziyor. Esad'ın gideceğini düşünmüyorum. Halkını öldürmeye devem ederse daha fazla sesiz kalamayacağız. Bir şeyler yapılması lazım."

-"Obama hükümeti Suriye'ye müdahale etmek istemiyor"-

Emekli ABD Büyükelçisi Richard Burt da ABD Türkiye ilişkilerinde 5 kritik noktaya değinmek istediğini belirterek, ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iyi bir ilişki geliştirdiklerini söyledi.

ABD ve Türkiye'nin son 10 yılın rahatsızlığına rağmen her iki tarafta ortak stratejik çıkarları olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Eğer Romney hükümeti gelirse- Basit cevap şu; Bilmiyorum. Washington'da kimsenin de bildiğini sanmıyorum. Bu seçim iç sorunlara yoğunlaştı. Dış politika ekibine bakarsanız Romney'in danışmalarından çoğu korservatif dediğimiz insanlar. Bush döneminde de çalıştılar. Bu kişiler Ortadoğu'daki ip uçlarını İsrail'den alıyorlardı. İsrailli zihniyet tarafında güdülen bir politika oluşturuyordu. Bunlar Türkiye ABD açısından rahatsızlık verici. Ama Romney böyle bir politika uygulayacak diyemeyiz. Çünkü Romney pragmatik bir yapıya sahip. Romney'in dış politikasının neye benzeyeceği yönünde bir esrar perdesi var. Türkiye ile yakın çalışacak mı- Obama ile Romney'in Arap baharı hakkında nasıl konuştukları da farklı. Obama ve danışmanları Arap Baharına son derece karmaşık öngürülemeyecek bir dizi olarak bakıyor. Çok daha alçak gönüllü bir yaklaşım sergileniyor şuan. Romney liderlik yapmak istediğini söylüyor ve askeri müdahalenin altını çiziyor."

Burt, Suriye'den oluşan bombalama olayı ve Suriye uçağının indirilmesinin Türkiye'yi de çatışmanın içine çekiliyor izlenimi verdiğini belirterek, "Belki Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan aynı dili kullanıyordu. Bir ay önce diplomatik bir çözüm bulmaya çalışıyorlardı. Obama hükümetinin burada olduğunu sanmıyorum bu noktada. Obama hükümeti, Suriye'ye müdahale etmeyi istemiyor. Sanıyorum bu savaşın nasıl taşabileceğini tahmin ediyorlar. Romney eğer ABD aktif bir rol almaya başlamazsa muhalefetin de fazla bir opsiyonu kalmayıp daha radikalize olabileceğinden endişe ediyor" diye konuştu.

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Yılmaz Yıldız

Sonraki Haber