8'den fazla dolgunuz varsa dikkat edin
İlk kez bilim insanları diş dolgusu ve cıvaya maruz kalma ile birtakım hastalıklar arasında bağlantı buldu
Yapılan yeni bir çalışma ağızda sekizden fazla bulunan dolgunun beyin, kalp ve böbrek hastalıklarına yol açabileceğini gösterdi.
İngiliz medyasında yer alan habere göre; Dolgular, cıva, gümüş ve kalay içeren metal bir karışımdan yapılıyor. Ve daha önce de dolgunun zararlarına dikkat çeken bilim insanları, civaya maruz kalan insanlarda ciddi hastalıklar oluşabileceğine dikkat çekti.
Araştırmaya göre; İngiltere'de beş yaş altı olan bir milyondan fazla çocukta zaten iki tane dolgu bulunuyor. İngiliz yetişkinlerde ise ortalama yedi dolgu bulunuyorken, ABD'deki yetişkinlerde ortalama üç dolgu var.
Georgia Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Lei Yin, "Diş çürüğü en yaygın kronik hastalıklardan biridir" dedi.
Dr. Yin ve ekibi, diş dolgusu olan yaklaşık 15 bin kişinin verilerini analiz etti.
Dolgular, amalgam denilen sıvı cıva, gümüş, kalay ve bakır kullanılarak yapılıyor. Ancak vücutta uzun süre kalan civa birtakım sorunlara yol açıyor.
Araştırmacılar, cıvaya maruz kalma ile sağlık sorunları arasındaki bağlantının yeni bir konu olmadığını ama önceki çalışmaların tutarsız ve sınırlı olduğunu açıkladı.
Ağır metalin beyin, kalp, akciğer, böbrek ve bağışıklık sisteminde hasara neden olabileceğini vurgulayan uzmanlar, bunun cıvanın dozuyla da alakalı olduğunu, ağızdaki bir diş dolgusunun sorun olmayacağını ama eğer kişide sekizden fazla diş dolgusu varsa hastalık risklerinin artabileceğini açıkladı.
FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi)'in websitesinde amalgam dolguların yetişkinler için güvenli olduğu ama hamileler ve altı yaşından küçük çocuklar için diş hekimlerinden görüş alınması gerektiği yazıyor.