52. Münih Güvenlik Konferansı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: - “Tüm bölge aktörleri işbirliği yapar ve çıkarları örtüşürse Suriye’de yeni şeyler yapma potansiyeli var. Avrupa da bu bölgenin bir parçası. Avrupa olarak Ortadoğu'dan bağımsız değiliz”

MÜNİH (AA) - AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Tüm bölge aktörleri işbirliği yapar ve çıkarları örtüşürse Suriye’de yeni şeyler yapma potansiyeli var. Avrupa’da bu bölgenin bir parçası. Avrupa olarak Ortadoğu'dan bağımsız değiliz”

Mogherini, 52. Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşma yaptı.

Ev sahibine bu defa sığınmacı krizi dışında bir konuda konuşma yapmasına izin verdiği için teşekkür eden Mogherini, nükleer müzakerelerde geçen sene ve bu sene uzun saatler süren görüşmeler yaptıklarını, İran'ın nükleer programı ile ilgili uzlaşmanın Temmuz 2015'te yapıldığını anımsattı.

Mogherini, İran’la nükleer görüşmelerin 2003 yılında başladığını ve pazarlıkların 12 yıllık sürede tamamlandığını hatırlatarak, ”Temmuzda görüşmelerde başarılı olduk. Çünkü siyasi liderler ciddi bir diplomatik sürece girmeye karar verdi. İran'daki müzakereler, diplomasinin taraflar arasında çözüm sağladığını kanıtladı” diye konuştu.

Diplomaside çok yönlü görüşmelerin ve kazan-kazan modellerinin işe yaradığına dikkati çeken Mogherini, “Geçen yıl görüşmelerde herkesin kırmızı çizgisi vardı. Ama bu görüşmelerde herkesin kazancı oldu ve anlaşma sağlandı. Çünkü bundan herkes bir fayda sağladı” değerlendirmesinde bulundu.

Mogherini, İran'ı anlaşma sonrası ziyaret ettiğini belirterek, “Avrupa, geçmişte İran’ın başlıca ortaklarından biri olmuştur. Biz bunun tekrar böyle olmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in gelecek pazartesi Brüksel’e geleceğine işaret eden Mogherini, “İran’la ikili görüşmelerde bulunacağız. Burada, yatırım, ekonomi, ticaret, finans gibi konularla birlikte kültür konuları da görüşülecek. Avrupa, İran’la ikili ilişkilere büyük önem veriyor” dedi.

Mogherini, Suriye'de beş yıl süren savaştan sonra önceki aralık ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin ortak aldığı bir karar olduğuna dikkati çekerek, “Tüm bölge aktörleri işbirliği yapar ve çıkarları örtüşürse Suriye’de yeni şeyler yapma potansiyeli var. Avrupa’da bu bölgenin bir parçası. Avrupa olarak Ortadoğu'dan bağımsız değiliz” diye konuştu.

Avrupa‘nın entegrasyon sürecinin yüzyıllar aldığını vurgulayan Mogherini, şunları söyledi:

“Avrupa, uzun yıllar çeşitli güvenlik sorunları yaşadı. Bizim iki dünya savaşımız oldu. Bu dünya savaşları Avrupa’da doğdu ve yayıldı. Biz, bu çatışmaları kazan-kazan yaklaşımı ile aştık. Barış, ortada bir çatışma yok demek değil. Özel hayatta bile çatışma vardır. Barış kapasitesi, güçlü siyasi irade ve koordinasyon mekanizması gerektirir.”

Mogherini, Temmuz 2015'te İran’la yapılan nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması ile ilgili, “İran’la yapılan uzlaşma muhtemel bir çatışmayı engelledi. Bu siyasi cesareti gösterdik. Bu anlaşmayla geleceği beraber inşa edeceğiz” diye konuştu.

Avrupa perspektifinden İran ve Suudi Arabistan arasında muhtemel çatışmaların ve gerginliklerin önlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Mogherini, “Bir denge kurulmalı. Bölge halkı geleceğine karar vermeli. Sünniler ve Şiiler yüzyıllarca bir arada yan yana yaşadı. Bu olabilir. Bu toplum arasında yüzyıllarca siyasi güvenlik meseleleri olmamıştır. Bu mümkündür” ifadelerini kullandı.


Sonraki Haber