51 eczacı ve 19 eczane çalışanı hayatını kaybetti

Korona virüs salgınının başından bu yana tüm sağlık çalışanları yıpratıcı bir süreçten geçerken 14 Mayıs'ta kendileri için son derece anlamlı olan Eczacılar Günü'nü kutlamaya hazırlanan eczacılar da yaşadıkları kayıplara üzülüyor.

14 Mayıs Eczacılar Günü öncesi açıklama yapan Altınbaş Üniversitesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üy. Nilay Aksoy, “Eczacılar Odası’ndan edindiğim bilgiye göre pandemide 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı hayatını kaybetti. 

Bu zorlu süreç hala devam ediyor. Eczacılar da yoğun bir çaba sarf ederek pandemiyle mücadelede önemli sorumluluklar üstlendi. Birçok sağlık kuruluşunun zorunlu sebeplerle sınırlı sayıda hasta kabul edebildiği bu süreçte eczacılar, halka en yakın sağlık danışmanları olarak kesintisiz hizmet verdi.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de tüm serbest eczacılar, ilaç endüstrisindeki eczacılar, klinik ve hastane eczacıları ile akademisyen eczacıların pandemi sırasında karşılaşılan pek çok sorunu çözmek için birlikte çalıştıklarını söyleyen Altınbaş Üniversitesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üy. Nilay Aksoy, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle meslektaşlarının pandemi sürecinde yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

Pandemide eczacılarının halka yakın olduklarını ve birçok fedakarlıkta bulunduklarını anlatan Aksoy, birçok sağlık kuruluşunun zorunlu sebeplerle sınırlı sayıda hasta kabul edebildiği bu süreçte eczacıların halka en yakın sağlık danışmanları olarak kesintisiz hizmet verdiklerini vurguladı.

“TIBBİ EKİPLERLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR"

Pandemi sürecinde akademisyen eczacıların, sağlık ekipleri ve sahada çalışan eczacılar tarafından sorulan ilaç tedavisi ile ilgili soruları cevaplamak ve yaşanan zorlukları çözümlemek için büyük efor sarf ettiklerini belirten Dr. Nilay Aksoy, “Pandemide kullanılan ilaçlar ve bunların güvenliliği ile ilgili önemli klinik bilgileri sağlamak için eczacılık profesörleri diğer akademisyenler ile yoğun çalışıyor. Türk Eczacıları Birliği ve Sağlık Bakanlığı, çoğunlukla hastane eczacıları tarafından hazırlanan ve koron avirüs ilaçlarının yanı sıra tamamlayıcı tedavileri de değerlendiren bilgilendirici broşürler, posterler ve kitaplar yayınladı. 

Akademisyenler, ülke genelindeki tüm eczacılara çevrimiçi uzaktan eğitim veriyor. Hastane eczacıları, Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçları tedarik etmek için gayret gösteriyor. Aynı zamanda klinik eczacılık uzmanları ve öğrencileri, medikal tedaviyi optimize etmek, farmasötik bakım sağlamak, ciddi ilaç etkileşimlerini ve ilaçla ilgili sorunları önlemek için tıbbi ekiplerle birlikte çalışıyorlar” açıklamasını yaptı.

Korona virüs salgınının toplum eczaneleri üzerinde büyük bir etki yaratarak eczacıların ve çalışanlarının çalışma hayatlarında değişikliklere yol açtığını belirten Dr. Aksoy, “Pek çok kişi pandemi sırasında hastanelere başvurmaktan kaçınarak şikâyetleri için eczaneleri ziyaret etmeyi tercih etti. 

Bu yüksek riskli dönemde hizmet vermeye devam eden eczacıların iş yükü arttı. Toplum eczacıları, ülkenin her yerinde, haftanın her günü, günün her saati ilaç, eczacılık ve sağlık hizmetleri sunan birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları oldu” ifadelerini kullandı.

TELEFON VE SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN DESTEK SUNDULAR

Bulaş riskine karşı sağlık kurumlarına fiziksel başvurudan endişe duyulduğu pandemi şartlarında eczacıların, telefon ve hatta sosyal medya vasıtasıyla eğitim ve danışmanlık sağlayarak hizmetlerini artırdıklarını anlatan Dr. Aksoy, şunları söyledi:

“Son altı ayda kronik hastalık için hekim tarafından reçete edilen ilaç kullanmış olan hastalar, her seferinde 30 günlük tedaviyi içeren ve bir önceki reçetede belirtilen miktardaki ilacı, sağlık kuruluşlarına gitmeden ve reçeteye ihtiyaç duymadan doğrudan eczaneye giderek temin edebildi. Bu sürecin lojistiği ve yönetimi eczacılar tarafından başarıyla gerçekleştirildi.”

HAYATLARINI KAYBEDEN VE ŞİDDET MAĞDURU OLAN ECZACILAR

Covid-19 tedavisinde zaman zaman ciddi tedarik güçlükleri yaşandığını ve bu yüzden çok sayıda eczacının sağlıkta şiddet mağduru olduğuna dikkat çeken Dr. Nilay Aksoy, bu durumun pandemi boyunca devam ettiğini ve eczacıların enfeksiyona karşı kendilerini korumak için aldıkları önlemlerin daha fazla şiddete varan halk tepkilerine yol açtığını ifade etti.

14 MAYIS ECZACILIK GÜNÜ KUTLU OLSUN

Dr. Aksoy, “Eczacılar Odası’ndan aldığım bilgiye göre bu süreçte 51 eczacı meslektaşımızı ve 19 eczane çalışanı arkadaşımızı kaybettik. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Kendilerini saygıyla anıyoruz. Eczacılar pandemide ön saflarda savaşanlar arasında. 

Halkı pandemi hakkında bilgilendirdiler, önlemler konusunda aydınlattılar ve sıkı çalışmaya devam ettiler. Pandemi olsun ya da olmasın tüm eczacılarımıza emekleri ve fedakârlıkları için çok teşekkür ederiz. Sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan, özveri ve gayret içerisinde görevlerini yapan tüm eczacılarımızın 14 Mayıs Eczacılık Günü kutlu olsun” dedi.

Sonraki Haber