X'te Putin'e hakaret eden Türk kullanıcıya gözaltı

Eski adı Twitter olan X'te bir Türk kullanıcının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığı iddia edildi.

Samsun'da yaşayan K.İ. adlı bir X kullanıcısının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik küfürlü paylaşımı nedeniyle gözaltına alındığı öne sürüldü.

Konuyla ilgili olarak yapılan bir X paylaşımında "Arkadaşımız K.İ. aşağıdaki tweet yüzünden Samsun Emniyeti tarafından gözaltına alınmış" ifadeleri yer aldı. 

X'teki bu gözaltı iddiası sonrasında yapılan paylaşımlara emekli bir savcıya ait olan bir başka X kullanıcısı ise Türk Ceza Kanunu'nun 340'ıncı maddesinde yer alan "Dost bir yabancı devletin bayrağına veya sembollerine, devlet başkanına, temsilcilerine, hükümetine hakaret eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadesini paylaşarak katıldı. 

İşte o paylaşımlar:

İşte TCK'nın 340'ıncı maddesi:

Yabancı devlet başkanına karşı suç

Madde 340- (1) Yabancı devletlerden birinin başkanına karşı bir suç işleyen kişiye verilecek ceza, sekizde biri oranında artırılır. Suçun müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

(2) Fiil, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlardan ise, soruşturma ve kovuşturma yabancı devletin şikayetine bağlıdır.

Bu maddede yazılı hükümlerin uygulanması, karşılıklılık koşuluna bağlıdır 

Madde gerekçesine göre; madde metninde, yabancı devlet başkanlarına yönelik olarak işlenen suçlardan dolayı verilecek cezanın artırılarak hükmedilmesi öngörülmüştür. Ancak, bunun için, karşılıklılık koşulunun aranması gerekir. Söz konusu yabancı devletin Türkiye tarafından tanınmış bulunması, doğal olarak, temel koşuldur.

Maddenin ikinci fıkrasında, soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlardan dolayı şikâyet hakkının, ilgili yabancı devlet hükûmeti tarafından kullanılabileceği öngörülmüştür.

Sonraki Haber