TSK sınırımızı böyle koruyor

Türk Silahlı Kuvvetleri, sınır güvenliği ile ilgili bilgiler paylaştı. İşte rakamlarla Suriye sınır güvenliğimiz..

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Suriye sorunu başta olmak üzere Türkiye'nin güney sınırında yaşanan olaylar ve alınan tedbirlerle ilgili sorular üzerine, bilgi paylaşımında bulundu. Açıklamada, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede alınan etkin tedbirler neticesinde akaryakıt kaçakçıları tarafından kullanılan yöntemlerin değiştiğine dikkat çekildi. Kaçakçıların son dönemde, 'Köstebek' adı verilen makinelerle, yerin 5-10 m altından boru döşeyerek faaliyet göstermeye çalıştığı ifade edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 911 kilometre uzunluğundaki Suriye sınırına 23 kilometre modüler beton duvar, 108 kilometre kafes tel/fens teli, 386 kilometre hendek, 80 kilometre toprak set, 423 kilometrelik bölümde sınır aydrınlatması ve 1450 kilometre hudut devriye yolu ıslah edildiği bilgisini paylaştı. Hudut hattında 4 Hudut Alayı, 12 Hudut Taburu, 37 Hudut Bölüğü, 139 Hudut Karakolu'nun görev yaptığı ve Söz konusu birliklerde takviyeler ile birlikte görev yapan personel miktarının Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda hudutlarda görev yapan personelin yaklaşık yüzde 30'na tekabül ettiği belirtildi. Suriye sınırı fiziki güvenlik sistemi güçlendirme çalışmalarına yaklaşık 300 milyon Türk Lirası kaynak harcandığı belirtildi.

SINIRDAKİ BİRLİKLERE TAKVİYELER YAPILDI

911 kilometre uzunluğundaki Suriye hududunun 90 kilometresini Asi ve Dicle nehirleri, 657 kilometresi mayınlı saha, 380 kilometresini demiryolu, 54 kilometresini ormanlık alan teşkil ediyor. Hudut hattında; 4 Hudut Alayı, 12 Hudut Taburu, 37 Hudut Bölüğü, 139 Hudut Karakolu görev yaptığı belirtildi. Birliklerde takviyeler ile birlikte görev yapan personel miktarı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda hudutlarda görev yapan personelin yaklaşık yüzde 30'na tekabül ettiği belirtildi. Sınır güvenliğinin sağlanması için sınır hattındaki birlikler; muharebe, muharebe destek ve muharebe hizmet destek birlikleri ile takviye edildi. Bu kapsamda, Mobil Keşif Gözetleme Sistemi, Tank, ZMA, ZPT gibi araçlardaki gece görüş imkanlarından yararlanmak üzere sınır hattı bu araçlarla takviye edildi.

SINIR GÜVENLİĞİ İÇİN YAKLAŞIK 300 MİLYON TÜRK LİRASI KAYNAK HARCANDI

2012 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri'nin imkanları ve mülki makamların desteği ile Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi'nin güçlendirilmesi kapsamında, yasa dışı geçişlerin gerçekleşebileceği bölgelerde öncelik olmak üzere; 23 kilometre modüler beton duvar, 108 kilometre kafes tel/fens teli, 386 kilometre hendek, 80 kilometre toprak set, 423 kilometrelik bölümde hudut aydınlatması yapıldı ve 1450 kilometre hudut devriye yolu ıslah edildi. Suriye sınırı fiziki güvenlik sistemi güçlendirme çalışmalarına yaklaşık 300 milyon Türk Lirası kaynak harcandı.

168 KİLOMETRE MODÜLER BETON DUVAR İNŞASI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Suriye sınırında uzun vadeli kalıcı bir sistem tesis edilmesi maksadıyla, güçlü bir engel sistemine dayanan, teknoloji ağırlıklı, personel tasarrufuna olanak veren Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi geliştirildi. Proje'nin gerçekleştirilmesine ilişkin çalışmalar Milli Savunma Bakanlığı koordinatörlüğünde devam ettiği öğrenildi. Proje'nin inşası uzun zaman alacağı belirtildiğinden yasa dışı geçiş ve kaçakçılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelere yönelik acil ihtiyaçlar kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile koordineli olarak, Milli Savunma Bakanlığı ve Valilikler tarafından 168 kilometre modüler beton duvar inşası çalışmaları devam ettiği öğrenildi.

SON 5 YILDA 60 BİN 67 HUDUT OLAYI MEYDANA GELDİ

Son 5 yılda 60 bin 67 hudut olayı meydana geldi. Aynı döneme ait veriler incelendiğinde; alınan askeri tedbirler neticesinde yakalanan şahıs sayısında yaklaşık 2 kat artış olduğu ve günde 400-500 kişiye ulaştığı belirtildi. 2015 yılı başlangıcından bugüne kadar yabancı terörist savaşçı olabilecek 54 farklı uyruklu 909 şahıs yakalandı.

SINIRDAKİ KAÇAKÇILIK OLAYLARI

Son 5 yılda meydana gelen hudut olaylarında yaklaşık; 6 bin üzerinde muhtelif silah, 5,5 milyon litre akaryakıt, 4 ton esrar, 1,6 milyon adet uyuşturucu hap ve 22 milyon paket sigara ele geçirildi. Alınan etkin tedbirler sonucu yurda sokulmaya çalışılan silah sayısında ise ciddi bir azalma meydana geldiği belirtildi. Akaryakıt kaçakçılığı teşebbüsleri çeşitli yöntemler (katır sırtında, Asi nehri üzerinden sal, bidon vb.) kullanılarak gerçekleştirildiği ve 2011 yılından bugüne kadar 5 milyon 516 bin 460 litre kaçak akaryakıt ele geçirildiği açıklandı. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede alınan etkin tedbirler neticesinde akaryakıt kaçakçıları tarafından kaçakçılık yöntemi değiştirildiği ve önce boru ile bilahare alınan tedbirler neticesinde Köstebek adı verilen makinalarla yerin 5-10 m altından boru döşemek suretiyle bu faaliyetlerine devam edildiği öğrenildi. Bu konuda da alınan tedbirler neticesinde 2014 yılından itibaren 387 kilometre akaryakıt nakil borusu tespit edilerek imha edildi. Suriye sınırında 2014 yılında ele geçirilen akaryakıt 3 milyon 201 bin 291 litre iken 2015 yılı ilk 11 ayında bu miktar sadece 29 bin 369 litre olarak gerçekleştiği açıklandı.

ELE GEÇEN UYUŞTURUCU MADDE MİKTARINDA 2 KAT ARTIŞ

Ele geçen uyuşturucu madde miktarında 2 kat artış olduğu öğrenildi. Ele geçen sigarada yaklaşık 1,5 kat artış olduğu tespit edildi. Suriye hudut hattında meydana gelen kaçakçılık, yasa dışı geçiş olayları ve çatışmalarda; Türk Silahlı Kuvvetleri personelinden 8'i şehit oldu, 103'ü yaralandı, 8 Türk ile 22 Suriye vatandaşı olmak üzere toplam 30 sivil vefat ederken 57 Türk ile 59 Suriye vatandaşı olmak üzere toplam 116 sivil ise yaralandı. Kara sınırlarının korunması ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Suriye sınırında meydana gelen tüm olaylar yakından takip edildiği, yapılan durum muhakemeleri sonucunda sınır güvenliği faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması kapsamındaki çalışmalara ağırlık verildiği, gerekli tedbirler alınmakta ve alınan tedbirler kesintisiz uygulanmaya devam edildiği belirtildi.

Sonraki Haber