Tarihi antik kenti çöplüğe döndü

Lidyalılar döneminden kalma antik Hypaipa kentine doğa yürüyüşü yapan Ödemişli dağcılar, kentin üzerine kurulan köyün çöplük içinde kaldığını vurguladı.

Ödemişli dağcılar, her hafta sonu yaptıkları doğa yürüyüşünü, bu hafta Lidyalılar döneminden kalma antik Hypaipa kentine yaptı. Ödemiş’e 6 kilometre uzaklıktaki tarihi kente yürüyen Ödemişli dağcılar, gördükleri manzara karşısında hayrete düştü. Tarihi kalıntıların, son dönemde inşa edilen evlerin duvarlarına dolgu malzemesi yapıldığını belirten dağcılar, antik kentin üstünde kurulu bulunan köyün de çöplük içinde kaldığını söyledi.

Efe Dağcılık’ın düzenlediği Hypaipa Antik Kenti yürüyüşü ile ilgili bilgi veren Efe Dağcılık Başkanı emekli sanat tarihi öğretmeni Mümtaz Saygı şunları söyledi:

“Bu hafta sonunda Ödemiş Belediyespor Efe Dağcılık Kulübü olarak yanı başımızda yer alan Hypaipa Antik Kenti’ne kültür yürüyüşü düzenledik. İlhan Biçer rehberliğinde yaptığımız kültür yürüyüşümüze yoğun bir ilgi vardı. Hypaipa Antik Kenti’ni bizlere emekli Prof. Dr. Arkeolog Veli Sevin ve emekli Prof. Dr. Arkeolog Necla Arslan Sevin gezdirerek çok değerli bilgiler verdiler. Hypaipa Antik Kenti’nde yaptığı çalışmaları ve antik kent hakkında bilgilendirdiler. Yaklaşık 2000 yıllık bir geçmişi bulunan kalıntılar arasında gezdik.”

“TARİHİ MİRASLARIMIZ ÇÖPLERLE DOLDURULUYOR”

Hypaipa Antik Kenti’nin sanılandan çok daha geniş bir alana yayıldığı ve kalabalık bir nüfusa sahip olduğunun anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Veli Sevin şunları söyledi:

“Yapılan araştırmalar sonucunda Roma İmparatorluk çağında yaklaşık 10 hektarlık bir alan kaplayan kenti, Bizans İmparatorluğu döneminde en az beş kat büyüyerek 50 hektar genişliğe ulaşmış. Kalın surlarla çevrili kentin doğu uçtaki kale tepesinin batı etekleri üzerine teras halinde yayıldığı görülüyor.

19. yüzyıl başlarında Ödemiş’te yaşayan Rumlar tarafından sonraları ‘İyi Sinema’ adını alacak bir kilisenin yapımı için taş ocağı olarak kullanılıp yıkılan büyük tiyatro binasının yeri belirlendi. Bulgular topografik haritalar üzerine işlenerek antik kentin planı şekillenmeye başladı. Elde edilen arkeolojik veriler ileri ki yıllarda yapılması düşünülen arkeolojik kazı için bir alt yapı oluşturma amacını taşıyacak. Yapmış olduğumuz bu kültürel gezimizde ne yazık ki tarihi miraslarımızı yeterince değer verilmediğini, çöplerle doldurulduğunu, kendi kaderlerine terk edilerek yok edilmeye bırakıldığını üzüntüyle gördük. Buranın acilen önce çevre temizliğinin yapılması ve arkeolojik kazıların bir an önce yapılarak gelecekte bu yöremizi Efes gibi turizm alanında görmek en büyük arzumuzdur.”

Sonraki Haber