Sur ilçesindeki esnaflar isyan etti !
Diyarbakır'ın SUr ilçesinde bulunan esnaflar YDG-H'lıların bulunduğu barikata giderek konuşmak istedi.
Diyarbakır Sur esnafı toplanıp YDG-H'lilerin barikatına gittiklerini söyleyerek o diyalogları anlattı.
Sur'lu esnafın 'bu işe son verin' çağrısına YDG-H'liler, emir üzerine geldiklerini Kandil ile Öcalan’ın isteği doğrultusunda çıkabileceklerini söylemiş.
El Cezire'den Abdülkadir Konuksever, terör olaylarının yoğun yaşandığı Sur'u gezip izlenimlerini aktardı.
Sohbet esnasında adını vermek istemeyen bir esnaf, toplanıp YDG-H’lilere gittiklerini anlatıyor.
ÇARESİZ DÖNÜP GELDİK
“Yasak bir günlüğüne kaldırılınca esnaf arkadaşlarla toplanıp YDG-H’lilerin hendek kazdıkları Hasırlı Mahallesi’ne gittik. Durumumuzu anlatarak bu işe bir son vermelerini, esnafın, Sur’da yaşayanların perişan olduklarını anlattık. Çatışmayla çözüm olmayacağını, hele sivillerin yaşadıkları alanlarda kabul edilemez olduğunu anlattık. Bizi dinledikten sonra Sur’dan çıkmayacaklarını, emir üzerine buraya geldiklerini ve Kandil ile Öcalan’ın isteği doğrultusunda ancak çıkabileceklerini söylediler. Çaresiz, dönüp geldik. Şimdi bu adamlar çıkmazsa devlet nasıl çıksın oradan? Eğer bir adım atarsa devlet, yeniden çözüm sürecini başlatırsa, Öcalan’ı da sürece katarak belki düzelir buralar. Başka bir umudumuz yok.”
HENDEK VE BANKA ARASINDA SIKIŞMA
"Sur esnafı bugünlerde Hendek ve banka arasına sıkışmış durumda."
İfade, bir Sur esnafına ait. Vadesi dolmuş kredisini ödeyemediği için yasal tâkibat ile uğraşan esnafın kredi kullandığı banka Türkiye’nin en büyük bankalarından biri. Esnaf’ın tespitine katılan banka yetkilisi kendileri açısından esnafın durumlarını iyileştirebilecekleri bir yöntemlerinin bulunmadığını anlatıyor.
“Bu olaylar başladığından beri esnaf ödemelerini yapmakta güçlük çekiyor. Bankacılar genel tabloyu görebilecekleri bir veri tabanına bağlılar. Ödeme yapılamaması nedeniyle şu anda 70 milyo n liralık kredi, kredi kartı ve pos yasal takibe girdi. Karşılıksız çek oranı yüzde 16 artmış durumda. Müşterilerimiz ile konuştuğumuzda kimi mal alamadığını, kimi de malı satamadığını anlatıyor. Sur esnafı zaten kapalı ve asıl sıkıntı, borçlu cari hesaplarının yenilenme tarihi olan 31 Ocak’ta başlayacak. Sur esnafı güçlü esnaf değil. Her birinin sermayesi ancak 100-150 bin lira civarında. Dayanmaları çok zor.”
"AFET BÖLGESİ KAPSAMINA ALINSIN"
Diyarbakır’da küçük esnafın yanında yüz bine yakın kişinin çalıştığını söyleyen Ebedinoğlu, çatışmaların devam etmesi halinde tahminen 10 bine yakın kişinin işsiz kalacağını söylüyor.
“Hükümetin acil tedbir alması gerekiyor. Toplamda 10 bin kişi işsiz kalabilir. 100 bin kişi küçük esnafın yanında çalışıyor, esnaf biterse yanındakiler de işsiz kalacak. Soma ve Reyhanlı gibi âfet bölgesi kapsamına alınmasını istiyoruz bölgenin. Ardından çözüm süreci ve müzakereye geri dönülmesi gerekiyor. Bölgeye dönük bir ekonomik destek paketi düzenlenmeli. Vergi, SGK primleri, faizsiz kredi