Sağlık sisteminde bir skandal: SGK'nın onbinlerce tıbbi cihazı kayıp

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vefat eden kişiler üzerine zimmetli 28 bin tıbbi cihazının kayıp olduğu ortaya çıktı.

Sayıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ilişkin 2023 yılı raporunu yayınladı. Raporda, SGK verilerinin birbirini tutmadığına yer verilirken; M0OSİP (Mali Otomasyon Sistemi Projesi) üzerinde sigortalı kişinin ölmesine rağmen 68 bin 381 adet iadeli tıbbi cihazın bulunduğu belirtildi.

Sözcü gazetesinden Yavuz Alatan'ın haberine göre MEDULA uygulamasında ise vefat eden kişiler üzerine zimmetli olan ve bu kapsamda geri alınmamış 28 bin 539 adet tıbbi cihazın olduğu vurgulandı. Raporda, kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilere iade alınmak kaydıyla temin edilen tıbbi cihazların iade süreçlerinin etkili bir şekilde yürütülemediği ve ölen kişiler üzerine zimmetli olan cihazların teslim alınmadığı belirtildi.

  “Kurum tarafından hastalara verilen iadeli tıbbi cihazların takibi hem MOSİP hem de MEDULA uygulaması üzerinden yapılmakta olup bu iki uygulamada yer alan veriler birbirleriyle uyumsuzdur” diyen Sayıştay denetçileri şunları yazdı: “MOSİP verilerinde, sigortalı kişinin ölmesine rağmen zimmetli görünen 68 bin 381 adet iadeli tıbbi cihazın geri alınmadığı görülmüştür. Ancak tıbbi malzemeleri kullanan kişiler ile sigortalı kişilerin her zaman aynı kişi olmaması nedeniyle etkili bir takip sürecinin yürütülemediği değerlendirilmektedir.” MEDULA uygulamasında da takip edilen ve üzerinde zimmetli iadeli tıbbi cihaz bulunan hasta verileri incelendiğinde vefat eden kişiler üzerinde halen zimmetli görünen ve bu kapsamda geri alınamamış 28 bin 539 adet tıbbi cihazın bulunduğunu açıkladı.

Sonraki Haber