Prof. Dr. İlber Ortaylı kadın cinayetlerinin sebebini açıkladı

Türkiye her gün yeni bir kadın için gözyaşı dökerken, Prof. Dr. İlber Ortaylı, artan kadın cinayetlerinin sebebini açıkladı.

TV100'de yayınlanan ve Okan Bayülgen ile Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Muhabbet Kralı programına son günlerde çığırından çıkan kadın ve çocuklara yönelik şiddet olayları damgasını vurdu.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, artan kadın ve çocuk cinayetleri için "bizim şiddet varoş kriminalitesi" diyerek büyükşehirlerdeki nüfus patlamalarını işaret etti.

Ortaylı, "Bizim şiddetimiz tamamen varoş kriminalitesidir." diyerek ortaya çıkan "varoş" kültürüyle yaşanan toplumsal sıkıntıların birbirine bağlı olduğunu belirtti. Orta Doğu'da yaşanan savaş sürecini de hatırlatan Ortaylı "Bizim şiddetimiz tamamen varoş kriminalitesidir. Bununla bir toplumun tutarlı düzgün tertipli bir savaşa, düzenli bir harbe hazır olduğunu düşünmek yanlıştır." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki "Köylü milletin efendisidir." söylemine dikkat çeken Ortaylı, kendi üniversite yıllarında ülkedeki nüfusun yarısının şehirli ve yarısının köylü olduğunu belirtti. 

Köyden kente göçün sonucunda "Olmayacak şeyleri takip etme, olacak şeylerle ilgilenmeme." alışkanlıklarının ağır bastığını vurgulayan Ortaylı köyün dinamizminin varoşta kaybedildiğini belirterek gençlerin de ayrı bir dil ve adetleri olduğuna işaret etti.

Gençlerle kendinden yaşça büyükler arasında ortaya çıkan iletişimsizliğe değinen Ortaylı bu konuda gençlerin hiçbir kaynaşma girişimi olmadığını ve bu nedenle zorbalık eğilimlerinin de arttığını söyledi.

Sonraki Haber