Malatya'daki 4,4 büyüklüğündeki deprem uzmanları böldü

Malatya'da dün akşam meydana gelen ve büyük korkuya yol açan 4,4, büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye'nin önde gelen isimlerinden peş peşe dikkat çeken uyarılar geldi.

Geçen yıl 6 Şubat'ta Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen, 11 ilimizi yerle bir edip, 55 bine yakın canımızı yitirmemize yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgedeki yeni depremler ve artçı sarsıntılar devam ediyor. 

Asrın felaketinde ağır hasar alan illerimizden Malatya'nın Akçadağ ilçesinde dün akşam 20:44'te richter ölçeğine göre 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Kent genelinde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı depremde bazı vatandaşlar panikle kendilerini sokağa attı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, saat 20.24’te merkez üssü Malatya’nın Akçadağ ilçesinde 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde kaydedilen depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Akçadağ Belediye Başkanı Hasan Ulutaş, saha taraması başlatıldığını şu ana kadar olumsuz bir durumun yaşanmadığını belirtti. 

7 kilometre derinlikte gerçekleşen deprem kısa süreli paniğe neden olurken deprem uzmanlarından farklı açıklamalar geldi.

Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremi artçı olarak değerlendirirken Malatya Fayı'na dikkati çekti. Bektaş, son depremleri "Malatya için tehdit unsuru" olarak yorumladı. Bektaş şunları kaydetti:

"2023 Maraş deprem çiftinden sonra 16 Şubat 2024 de gerçekleşen 4,1 artçı depreminin benzeridir. Her iki deprem Malatya Fayı'nın gerilme altında olduğunu ve Malatya için bir tehdit unsuru olduğunu hatırlatıyor. Artçılar devam edebilir."

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise Malatya'daki depremi "artçı" olarak değerlendirdi ve şunları söyledi: "2023'de olan 11 il depremi artık sönüşe geçti. Sönüş evresinde M5,5'dan küçük yıkımsız depremlerin olması olağandır. Çok hızlı bir biçimde yapılan deprem konutları yaraları bir ölçüde dindirecektir. Depremin T.C'ye çıkışı 130 milyar dolar dolayındadır. Yeni K.Maraşlar olmasın."

Dr. Ramazan Demirtaş ise şöyle uyardı: Akçadağ'ın 15 km GB'sında, Çardak Fay Zonunun doğu ucundaki açılmalı büklüm bölgesinde 4.4'lük Mw=7.6'lık Çardak depreminin artçı depremi oldu. Bu büklüm bölgesinde 3.0<M<5.7=820 artçı deprem oldu. Anormal bir durum yok.

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt de “artçı bir deprem” diyerek şunlara dikkat çekti:

Malatya fay zonu dedeyazı köyüne kadar 7,6'lık deprem de kırıldı yanı sıra Malatya fay zonu'na paralel doğrultuda K-G doğrultulu bir kırık mevcut ve bu kırık üzerinde 1121 yılında 7,5'lik deprem olmuş ve bölge rahatlamış büyük deprem üretecek enerjiyi büyük ölçüde boşalttı. Endişeye gerek yok.

Sosyal medya hesabından deprem sonrası açıklama yapan Prof. Dr. Osman Bektaş, son depremlerin Malatya için tehdit unsuru olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

2023 Maraş deprem çiftinden sonra 16 Şubat 2024’de gerçekleşen 4,1 artçı depreminin benzeridir. Her iki deprem Malatya Fayı'nın gerilme altında olduğunu ve Malatya için bir tehdit unsuru olduğunu hatırlatıyor. Artçılar devam edebilir.