Doktorlar sokağa indi: Kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor?
Asistan Doktor Rümeysa Berin Şen’in önceki gün 36 saatlik nöbetin ardından evine dönerken trafik kazasında yaşamını yitirmesi, görev yaptığı Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi önünde protesto edildi. Dr. Rümeysa Şen için asistan hekim meslektaşları da iş bırakarak eyleme katıldı.
Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistanı Doktor Rümeysa Berin Şen’in önceki gün 36 saatlik nöbetin ardından evine dönerken trafik kazasında yaşamını yitirmesi de asistan hekimleri ayağa kaldırdı.
Birçok kentte eylemler ve basın açıklamaları düzenlenirken Ankara Tabip Odası (ATO) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Asistan Hekim Kolu da Dr. Rümeysa Berrin Şen’in görev yaptığı Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi önünde “Dr. Rümeysa Berrin Şen isyanımızda yaşıyor” çağrısıyla bir anma ve basın açıklaması düzenledi. Dr. Rümeysa Şen için asistan hekim meslektaşları da iş bıraktı.
Yapılan basın açıklamasında ise “Rümeysa Şen’in gün aşırı tuttuğu yorucu nöbetlerin ardından geçirdiği kaza görüntüleri bize bunun bir kaza değil göz göre göre gelen çalışma şartlarının sebep olduğu bir cinayet olduğunu gösterdi. Hem sağlık hizmetlerinin hastanede verilen hizmetler çerçevesine indirgenmesi hem de pandemi ile mücadelenin hastane kapılarında başlaması ise sağlık emekçilerini özellikle de asistan hekimleri ağır iş yükü altında ezilerek tükenme noktasına getirdi” denildi.
ANKARA ŞEHİR HASTANESİNDEN '36 SAAT NÖBET' AÇIKLAMASI
Ankara Şehir Hastanesi, trafik kazasında hayatını kaybeden Rümeysa Berin Şen'in ölümüyle ilgili, "Çalışma arkadaşımızın vefatı sonrası, sosyal medyada 36 saat nöbetten dolayı olayın meydana geldiğine ilişkin iddialar üzüntümüzü daha da artırmaktadır. Dr. Rümeysa Berin Şen, cuma gecesi normal nöbetini tutmuş ve cumartesi sabah nöbet bitiminde hastaneden ayrılıp evine giderken bu acı olay meydana gelmiştir" açıklamasını yaptı.
GÜNDE 36 SAAT ÇALIŞMA VE GÜN AŞIRI NÖBETLER
Sağlık Bakanlığı Hastanelerine yapılan başvuru sayısı, 2001 yılında 64 bin iken, sağlıkta dönüşüm programı sonrası 2019’da 387 bine yükseldiğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
“İktidar sağlık hizmetlerinin örgütlenme sorununun faturasını sağlık emekçilerine çıkarmaktadır. Ayaktan başvuru ve yatan hasta yükündeki artış karşısında asistan hekimler uzun mesai saatleri boyunca birden fazla kliniğe bakmaya mecbur bırakılarak artan talep karşılanmaya çalışılıyor.
Yıllardır asistan hekimlerin en temel sorunlarından biri olan 36 saat çalışma, gün aşırı nöbetler, eğitimi değil sağlık hizmetini önceleyen anlayış bizi bugünlere getirmiştir. Daha önce de bu çalışma şartlarının ölüm getirdiği vurgulanmasına rağmen çalışma şartlarımızda herhangi bir düzenlemeye gidilmemiştir. Bunun sonucu olarak da Melike Erdem, Ece Ceyda Güdemek, Emre Bakırlı, Mustafa Yalçın son olarak Rümeysa Berin Şen hayatlarının baharında, mesleki hayatlarının başında birer birer yaşamlarını yitirdiler. Gerek mobbing gerek uzun çalışma saatleri ve gerekse sağlıkta şiddetin çözülmemesi sebebiyle ölüme sürüklendiler.
POLİKLİNİKLERDE 100’E YAKIN HASTA MUAYENESİ
Soruyoruz… Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor? Bir devlet memuru ayda ortalama 168 saat mesai yaparken bir asistan hekimin mesai süresi 360 saati bulmaktadır. Asistan hekimler çoğu branşlarda 36 saate varan sürelerde çalışıyor. Hekimler uykusuz, yorgun geçen gecenin ardından polikliniklerde 100’e yakın hasta muayene ediyor, gözleri uykudan kapanmak üzereyken ameliyata giriyor.
ASİSTAN HEKİMİN 80’İNCİ HASTA OLMAK İSTER MİSİNİZ?
Hastalarımıza soruyoruz… 30 saattir çalışan asistan hekimin 80’inci hastası ya da ameliyat ettiği kişi olmak ister misiniz? Maksimum ne kadar çalışacağımız hiç konuşulmazken maksimum ne kadar ücret ödeneceği ise her yerde karşımıza çıkıyor. Bu çok net ki, ucuz iş gücü olarak görülüyoruz. Performans sistemi nedeniyle ücret kesintisi yapılacağı zaman akla ilk gelenler hastanenin iş yükünü sırtlayan asistan hekimler oluyor. Biz asistan hekimler artık yeter diyoruz.”