Adnan Oktar'ın servetinin kaynağı bulundu: Aylık 10 milyon dolarlık kazanç
Kara para aklama iddiasıyla 2 yıl önce açılan bir soruşturmayla takibe alınan kamuoyunda “Adnan Hoca” olarak tanınan Adnan Oktar’ın müritlerinin adına 86 firmanın kayıtlı çıktığı öğrenildi.
İstanbul merkezli 5 İl de Adnan Oktar suç örgütüne yönelik önceki gün düzenlenen operasyonun detayları ortaya çıkmaya başladı. Kara para aklama iddiasıyla 2 yıl önce başlatılan soruşturma kapsamında MASAK raporu polise ulaştı. Rapor'a göre Oktar'ın müridleri üzerine 86 paravan şirketi olduğu belirtildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube'since Adnan Oktar yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonda haklarında yakalama kararı bulunan 106'sı kadın 235 şüpheliden 190'ı gözaltına alınırken, örgütün ekonomik yapılanması da ortaya çıkarıldı.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporu ile 2 yıl önce başlatılan soruşturmada örgütün 86 şirketi tespit edildi. Bu şirkertlerle örgüte ait olduğu öne sürülen Milli Değerleri Koruma Vakfı, Teknik Bilim ve Araştırma Vakfı ve bir derneğe kayyum atandı.
Habertürk'ten Mustafa Şekeroğlu'nun ve Milliyet gazetesinden Ferit Zengin'in haberlerine göre, özellikle Türkiye'nin ticari ilişkilerinin iyi olduğu Katar, Dubai, Çin ve Azerbeycan üzerinden paravan şirketlerden ticaret yaptığı ortaya çıktı.
KARA PARA, DOLANDIRICILIK, HAYALİ İHRACAAT
Araştırmalar örgütün ticaretteki karanlık yüzünü de ortaya çıkardı. Yapılan araştırmalarda örgüt uluslararası şirketlerle ticaret yaparken önce güven sağladı. Bunun için yüklü miktarda ürün alımı yapıldı. Ödemeler düzenli olarak hesaplara yatırıldı. Ancak daha sonraki yüklü miktarda işlem yapan firmalara ödemeler kesildi. Şebekenin bankalardan şirketlerin adına kredi çektiği, bu firmaların başka kişilere devredilerek ödeme yapılmadığı da öne sürüldü. Şebekenin ayrıca hayali ihracat yaptığı da yapılan tespitler arasında.
Müridleri üzerinde bulunun şirketlerden aylık kazancının 1 milyon doların üzerinde olduğu belirtildi. Raporda bulunan iddialara göre Oktar, müridleri aracılığı ile özellikle avrupada ki büyük şirketlerin ismi ile Türkiye'de ikiz şirket kurduğu ve faaliyet yaptığı anlatılıyor.
200 BİN LİRA KİRAYLA LÜKS VİLLA
Polisin tespitine göre, onlarca adres kullanan yapının mensuplarının lüks villalar kiralayıp, lüks hayat yaşadığı ve kiralanan bu villaların bazılarına 200 bin lira kira ödediği öne sürüldü. Örgütün bir çok üyesinin gayrimenkulüne de sonradan el koyarak zorla sahip olduğunun tespitler arasında bulunduğu öğrenilirken Birçok örgüt üyesinin mirasına sahip olunması için de belge imzalatıldığının tespit edildiği öğrenildi.
FİNANS AYAKLARI
Habertürk'ün haberine göre olayla ilgili sürdürülen soruşturmada Oktar’ın 3 finans ayağı olduğu öğrenildi. İddialara göre bunlardan biri, zengin ve tek çocuklu aileler. Mal varlığı üzerine kalacak kız ve erkek çocukları hedeflerine alan Oktar gurubunun çok kardeşli olan kişilerin hepsini de örgütlerine katarak, kalan mirasın üzerine çöktükleri iddia ediliyor. Bir diğer finans ayağı ise kurulan ikiz şirketlerin geliri. finans ayaklarından biri de zengin işadamları.
AYLIK 10 MİLYONLUK KAZANÇ
Polisin şu anki tespitine göre, örgütün aylık kazancı 10 milyon dolar civarında ancak soruşturmanın daha da derinleşmesiyle bu rakamın daha da yükselebileceği belirtiliyor. Tespit edilen tüm mal varlıklarına el konulan yapının milyonlarca dolarlık taşınmaz ve değerli eşyaya da sahip olduğu ortaya çıkarıldı.
EV DEĞİL CEPHANELİK
Öte yandan polis operasyon sonrası adreslerde yaptığı aramalarda 77 tabanca 23 tüfek 289 şarjör ve 17 bin 597 adet mermi ele geçirildi.
ESERLER İNCELEMEYE ALINDI
Operasyon kapsamında basılan depolardan çıkan 4 kamyon dolusu tablo, vazo, el yazması eserler, altın varaklı el oyması eşyaların da tarihi eser olup olmadığının incelendiği öğrenildi.
Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tasnifi yapılarak istiflenen eşyaların tarihi eser olmasa dahi milyonlarca lira değere sahip olabileceği belirtiliyor.
KEDİCİKLER İÇİN İSRAFTAN KAÇINMAMIŞLAR
Polisin tespitine göre, örgüt elde edilen paraların bir kısmını, yeni eleman devşirilmesi için kullanıyor. Genç erkeklerin bu paralarla lüks araçlar ve lüks hayat yaşadığı, yapıya yeni kadılar kazandıtdığı öne sürülüyor. Evlerde hapis edildikleri iddia edilen bazı kediciklerin kıyafet alışverişinde ise en lüks markaların tercih edildiği belirtiliyor. Tespitlere göre, bazı kadınlar tişört istediğinde belirlenen markanın o sezonki tüm model ve rengindeki ürünü alınıyormuş.