6 milyon TL'lik zimmet davasında savcılığı suçladı

Eskişehir 6. İcra Dairesi Müdürlüğü'nün emanet kasa ve banka hesaplarından toplam 6 milyon 162 bin 398 lirayı zimmetine geçirdiği iddiasıyla kardeşiyle birlikte tutuklu yargılanan eski müdür duruşmada "Savcılık tarafından sağlıklı bir şekilde denetim yapılsaydı olay ortaya çıkardı" dedi.

Eskişehir 6. İcra Müdürü Sedat D., yılbaşında yapılacak denetimlerden önce geçen Aralık ayında firar ederek ortadan kayboldu. Bir yakınını avukata gönderen Sedat D., zimmetine para geçirdiğini ve miktarın tespit edilerek, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini söyledi. Avukatın, savcılığa ihbarda bulunmasıyla başlatılan soruşturma sonunda Sedat D. (44) ve kardeşleri Hasan H. ile İmdat D.’in (42) İstanbul’da kiraladıkları bir evde saklandığı tespit edildi.

Baskınla yakalandı

‘Zimmet’ soruşturması kapsamında Eskişehir ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Bağcılar’daki eve baskın yaptı. Sedat D. ve 2 kardeşi gözaltına alındı. Evli ve 2 çocuk babası Sedat D. ile İmdat D. tutuklandı, Hasan H. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sanık Sedat D. hakkında Eskişehir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ‘zimmet’ suçundan, kardeşleri hakkında da ‘suça yardım etmek’ suçundan dava açıldı.

'Amacım parayı toparlayıp iade etmekti'

Eskişehir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar eski icra müdürü Sedat D. ile kardeşi İmdat D. ve tutuksuz sanık diğer kardeş Hasan H. Sedat D. (36) katıldı.

Avukatların da hazır bulunduğu duruşmada, son savunmalarını yapan sanıklardan Sedat D., samimi itiraflarda bulunduğunu ve parayı yerine koyma amacında olduğunu ifade ederek, “Samimi ikrarda bulundum. Amacım paranın tamamını toparlayıp iade etmekti. Bu amaçla yurt dışına çıkmıştım. Fakat parayı toparlayamadım. Başka kimsenin de zarar görmesini istemediğim için avukatım aracılığı ile bu suçu işlediğime ilişkin bildirimde bulundum. Benim kaçmak gibi bir niyetim yoktu. Kardeşlerim olan diğer sanıkların bu suça iştirakleri söz konusu değildir. Olayın ayrıntısından haberleri yoktu” dedi.

Savcılık denetimini eleştirdi

Savunmasında savcılık denetimlerini eleştiren Sedat D., “Savcılık tarafından sağlıklı bir şekilde denetim yapılsaydı olay ortaya çıkardı. Dolayısıyla nitelikli zimmet suçu yoktur. Benim düzenlemiş olduğum reddiyat makbuzları zimmet suçunun yasal unsurudur, ayrı bir suçu oluşturduğu kanaatinde değilim. Soruşturma makamlarına samimi olarak beyanda bulundum, gerekli açıklamaları yaptım. İade etmiş olduğum ve ulaşılmasını sağlamış olduğum maddi değerler de nazara alınarak, etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını düşünüyorum. Hatamı kabul ediyorum, pişmanım, ben aslında bu zararı gidermek istiyorum ama ceza evinde olduğum için zarar gideremiyorum. Bunu mahkemenin takdirine sunuyor ve zararın giderilebilmesi için tahliyemi talep ediyorum” diye konuştu.

Kardeşi de 8 yıl hapis cezası aldı

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanık Sedat D.’e ‘zimmet ve resmi belgede sahtecilik’ suçundan 32 yıl 15 gün hapis cezası verdi. Tutuklu yargılanan kardeşi İmdat D. de ‘zimmet suçuna yardım etmek’ suçundan 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz sanık Hasan H. Sedat D. ise beraat ettirildi.
 
 
 

Sonraki Haber