3. köprünün ayakları altında yaşıyorlar
3. köprü inşaatı hız kesmeden sürerken 8 aile dinamit sesleri arasında yaşam savaşı veriyor.
3. Köprü projesiyle birlikte Poyrazköy-Paşaköy arası bağlantı yolu viyadüğü inşaatı kapsamında Paşamandıra Mahallesi’nde 8 aile kamulaştırma mağduru oldu. Çevre köylerde kamulaştırma bedelinde anlaşma sağlanırken Paşamandıra köyünde yaşayan Ayşe Aşcıoğlu ailesi düşük bedele karşı direndi. Kamulaştırma süreci bile tamamlanmadan bölgede inşaat başladı. Şimdilerde 2 çocuk annesi Aşcıoğlu dinamit sesleri arasında yaşam kavgası veriyor. Can güvenliğinin olmadığını söyleyen Aşcıoğlu “Tehlike anında ne yapacağız? Çocuğum yürüyemiyor bile” diye isyan ediyor.
EVLERİ SALLANIYOR
Eve giden yollara “Dikkat inşaat var”, “Dikkat inşaat sahası” ve “Girilmez” tabelaları asıldı. Sadece çevresine emniyet şeridi çekilen evin etrafında doğalgaz ve elektrik de kesilmedi.
Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak'ın haberinde Ayşe Aşçıoğlu'nun durumu şöyle anlatıldı:
Biz de Aşçıoğlu’nun evine ulaşmak için zorlu ve tehlikeli yollardan geçtik. Aşçıoğlu bizi daha bir yaşında olmayan çocuğuyla karşıladı. Can güvenliğimizin tehlike altında olduğu alanda Aşçıoğlu’yla konuşurken inşaat tüm hızıyla devam ediyordu. İşçiler çalışıyor, dev harfiyat kamyonları durmuyordu. Aşcıoğlu ilk olarak can güvenliğinden bahsediyor. Aşcıoğlu inşaat çalışmaları kapsamında geçen ay elektrik direğinin devrildiğine dikkat çekerek şöyle konuşuyor:
“Gece, gündüz çalışıyorlar. Sağımızda solumuzda dinamitler patlıyor. Damperi açık kamyon elektirik direğimizi devirdi. Ateş çıktı. 2 çocuğum var. Burada 4 kişi yaşıyoruz. Çocuğumuzun biri daha yürüyemiyor. Dinamitler patlayınca ev sallanıyor. Sanki deprem oluyor. Tehlike anında nasıl gideceğiz? Yol bile kalmadı.”
"NEREYE GİDECEĞİZ?"
Geçen ay kamulaştırma bedeli için geldiklerini, metrekaresine 250 lira verdiklerini söyleyen Aşçıoğlu “Biz o kadar parayla ne yapalım? Çevre köylere metrekaresi 450-600 arası değişen rakamlar verdiler. Biz bu rakamı kabul edecektik. Ama bu parayla arazimiz olsa verdikleri parayla bu evi yaptıramam. Nereye gideceğiz bilmiyorum” diye isyan ediyor. Aşçıoğlu’na destek için gelen eniştesi Mustafa Balon da çalışmaların ilk baharda başladığını belirterek bölgeyi gezdiriyor.
Mahalle muhtarı Adem Demirel de, “İş güvenliği önemli ama orada insanlar yaşıyor. Onların can güvenliği de önemli. Önce oradan yaşamı alsınlar sonra işlerine devam etsinler” diyor. Bölgeden ayrılırken PTT arabası köye girerek Aşcıoğlu’nun eline bir mahkeme kararı ulaştırıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü evini satmadığı için Aşcıoğlu ailesine dava açmış. İlk duruşma tarihi 9 Eylül 2015 olarak belirleniyor...