''Hizbullah evi''nin akıbeti ne olacak ?

16 yıl önce polis baskınında çıkan çatışmada Hizbullah liderinin öldürüldüğü ev, çatışmanın izleriyle birlikte öylece duruyor.

16 yıl önce polis baskını ardından çıkan çatışmada Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü İstanbul, Beykoz'daki ev hâlâ o günkü çatışma izleriyle birlikte duruyor.

Mahkeme kararı ile Hazine’ye geçen evin aile sağlık merkezi yapılması talebi var. 17 Ocak 2000’de Türkiye Hizbullahı olarak adlandırılan örgüte yönelik İstanbul Beykoz’daki bir villaya operasyon düzenlendi. Operasyonda evde bulunan örgüt lideri Hüseyin Velioğlu öldürüldü, örgütün üst düzey yöneticileri Edip Gümüş ve Cemal Tutar sağ olarak yakalandı. Operasyon sırasında evdekiler ile polis arasında beş saat çatışma yaşandı.

Kurşun izleri duruyor
Beykoz, Kavacık Mahallesi’ndeki ev 16 yıl önceki çatışma izlerini aynen taşıyor. Eve dışarıdan girilmesini önlemek için kapıya ağaç dallarından çit yapılmış, camlar içeriden kapatılmış. Evin ön tarafındaki panjur olamayan camlar içeriden kontraplak ile kapatılmış. Alt kattaki camlarda panjurlar var. Evin yan tarafında yer alan pencerede ise kurşun delikleri hâlâ duruyor. Buradaki pencere de kontrplak ile kapatılmış.

Yargıtay villayı Hazine’ye devretti
Evin mülkiyeti 2013 Ekim ayında devlete, yani Hazine’ye geçti. Hizbullah Davası’nı karara bağlayan Yargıtay 9. Dairesi yerel mahkemenin, "villanın örgütün parasıyla alındığı ve suç örgütüne tahsis edilerek suçun işlenmesinde kullanıldığı" gerekçesiyle verdiği el koyma kararını onadı. Evi ilk yapan isim olan müteahhit Mehmet Altan, operasyonun ardından yaptığı açıklamada villayı 1999’un son günlerinde kendisini Mustafa Demir adıyla tanıtan kişiye sattığını söylemişti. Mahkeme, villanın örgüt parası ile alındığına hükmetmişti.

Tinerciler girmesin diye iyice kapatıldı
Beykoz Kavacık Mahallesi Mühendis Sokak’taki villanın hikayesini etrafta yaşayan herkes biliyor. Bir temizlik işçisi, ‘’Geçen günlerde tinerciler içeri girmişti, polise ihbar yapıldı, geldi, belediye de pencereleri tekrar sağlamlaştırdı’’ dedi.

Muhtar: Aile hekimliği merkezi yapılsın
Kavacık Mahallesi Muhtarı Yusuf Kesici de mahallesindeki evin hikayesini biliyor. 2009 yılında muhtar seçilen Kesici 2010 yılında söz konusu villanın aile hekimliği binası yapılması için dönemin Beykoz Kaymakam’ına ricada bulunmuş, ancak Kaymakam villanın özel mülk olduğu gerekçesiyle bunun olmayacağını söylemiş. Muhtar Kesici, son Yargıtay kararından habersizdi. Yusuf Kesici’ye yargıtay kararını hatırlattığımızda hemen yeni Kaymakam’a durumu anlatacağını söyledi:

"Kavacık Mahallesi’nde 40 bin kişi yaşıyor. Mahallenin aile hekimliği merkezi Çubuklu Mahallesi’nde. Anneler çocuklarıyla beraber üç kilometre yol yürüyor. Kavacık’ta merkezde aile hekimliği merkezi için tahsis edilecek hazine yeri yok. O villa madem hazinenin, aile hekimliği merkezi yapılsın. Üç katlı, çok da merkezi yerde, çok iyi olur. Hemen Kaymakmlığa müracatta bulunacağım."

1990'larda adını duyurdu
Hizbullah, adını Türkiye yaygın olarak 1990’larda PKK ile girdiği çatışmalarda duyurdu.Güneydoğu’da “faili meçhul” olarak adlandırılan cinayetlerin büyük kısmının Hizbullah tarafından işlendiği iddia edildi. Hizbullah’a yönelik 1999 yılında başlayan operasyonların ardından örgütün PKK’nın yanı sıra İslami çevrelerde tanınan kişileri de “ajan” olduğu gerekçesiyle işkenceli sorgulardan geçirip öldürdüğü ortaya çıktı. Operasyonların ardından ortaya çıkarılan örgüt evlerinde öldürülen kişilere ait onlarca ceset bulundu. Beykoz’daki villada ve başka evlerde ele geçirilen belgeler arasında Hizbullah’ın yaptığı işkenceli sorguları videoya aldığı görüntüler bulundu.

Sonraki Haber