24 İlde Düzenlenen Fetö/pdy Operasyonları
FETÖ/PDY'ye yönelik 8 ayrı ana soruşturma kapsamında 24 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, 98 kişi gözaltına alındı - Adliyeye sevk edilen 90 şüpheliden şu ana kadar 2'si tutuklandı- Aralarında bazı bakanlık çalışanları, eski emniyet müdürleri, örgüt
ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik 8 ayrı ana soruşturma kapsamında 24 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, hakkında gözaltı kararı verilen 120 şüpheliden 98'i gözaltına alındı, 90 kişi hakim karşısına çıkartıldı, Karabük'te adliyeye sevk edilenlerden 2'si tutuklandı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 5 Nisan Salı günü Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve bazı kurumların raporları doğrultusunda örgütün çatı kısmına yönelik 8 ilde operasyon için düğmeye basıldı. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Ankara, Karabük, Adıyaman, Samsun, Kilis, Antalya, Gümüşhane ve Gaziantep merkezli 24 ilde düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınması planlanan 120 kişiden 98'i yakalandı. Emniyetteki ifade sürecinde Antalya ve Karabük'te 3'er Adıyaman'da ise 2 kişi olmak üzere toplam 8 kişi savcıların talimatıyla serbest bırakıldı.
Ankara merkezli çalışma kapsamında sadece bu ilde operasyon düzenlenirken, Karabük merkezli operasyonda İstanbul, Kocaeli, Zonguldak, Adıyaman merkezli operasyonda Mersin Şanlıurfa, Kayseri, Samsun merkezli operasyonda Tokat, Konya, Kilis merkezli operasyonda Antalya, Osmaniye, Hatay, Bitlis, Niğde, Antalya merkezli operasyonda ise İstanbul, İzmir, Mersin, Sakarya, Muş ve Şanlıurfa'da gözaltılar oldu. Operasyon merkezlerinden Gümüşhane ve Gaziantep'te ise sadece arama yapıldı.
Şüphelilerin, emniyette verdikleri ifadelerinin ardından sabah saatlerinden itibaren soruşturmaların yürütüldüğü merkez illerde adliyeye sevklerine başlandı. Bu kapsamda Ankara'da gözaltına alınan 13 kişi, Adıyaman'da gözaltına alınan 16 kişiden 14'ü sağlık kontrolünden geçirilerek adliyeye gönderildi. Samsun'da ise 12 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
- Ankara
Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Başkent'te belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.
Operasyonda, FETÖ içerisinde aktif olarak faaliyet yürüttüğü belirtilen, hakkında gözaltı kararı bulunan A.K, A.C, B.Ç, C.G, D.Ö, E.Ş, E.D, F. D, H.S, M.T, T.T.Y, M.A.G ve V.İ gözaltına alındı.
Gözaltına alınan şüphelilerden bazılarının Gençlik ve Spor Bakanlığında, bazılarının TRT'de çalıştığı, şüpheliler arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmenlik yapan kişilerle iş adamı ve şirket danışmanının da bulunduğu belirtildi.
Soruşturmanın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına 2014 yılında, "bazı kamu kurumunda çalışan kişilerin FETÖ/PDY örgütü adına para topladıkları, toplanan bu paraları da örgüte aktardıkları" yönünde gelen bir ihbar doğrultusunda mali şube ekiplerinin, şüphelilerin hesaplarını mercek altına almasıyla başladığı öğrenildi.
- Şüphelilerin para transferleri
Şüpheliler arasında bulunan öğretmen C.G'nin, 2011-2014 yıllarında örgüte ait hesaplara toplam 72 bin 980 lira, öğretmen D.Ö'nün ise 551 bin 18,5 lira transfer ettiği belirlendi. Şüphelilerden Gençlik ve Spor Bakanlığında memur olan T.T.Y'nin 2006-2015 yıllarında 779 bin 349,92 lira, A.K'nin 2011-2015 yıllarında 444 bin 20,23 lira, öğretmen M.T'nin 2011-2015 yıllarında 683 bin 882,83 lira, B.Ç'nin 2011-2015 yıllarında 264 bin 127 lira, halen aranan M.A.G'nin ise 2011-2013 yıllarında 93 bin 977 lira para transferi yaptığı, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları sonucunda tespit edildi.
Gözaltına alınan şüphelilerin birçoğunun önceki yıllarda PDY ile bağlantılı okullarda ve şirketlerde çalıştıkları, daha sonra da Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda işe girdiği ifade edildi.
Yapılan incelemelerde, şüphelilerin ev toplantılarından sonra birbirlerine "Abime hürmet ederim, abime saygılarımla, kasım-aralık ayları aidat, hizmetten alacağım vardı, maklube" gibi şifreli ifadelerle yüklü miktarda para gönderdikleri, toplanan paraları da örgüte aktardıkları tespit edildi.
TRT Genel Müdürlüğünde görevli şüphelilerin, TRT'de çalışanlardan ve sanat camiasından FETÖ/PDY adına para topladıkları, toplanan paralarla tiyatro gösterileri düzenleyerek FETÖ/PDY'ye ait Samanyolu Kolejleri ve Atlantik Eğitim Kurumlarında bu oyunları oynattıkları, tiyatro oyuncularını örgüt toplantılarına götürdükleri, Bank Asya'yı kurtarma planı olarak masum kişiler adına hesaplar açıp bu hesaplara FETÖ/PDY adına toplanan paraları yatırdıkları belirlendi.
- Futbolculardan da para toplamışlar
Şüphelilerin bazı futbolcuları da FETÖ/PDY'ye ait evlerde ve yurtlarda ağırladıkları, örgütün toplantılarına katılmaları yönünde baskı yaparak futbolculardan bağış, yardım, burs ve kurban parası adı altında para topladıkları belirtildi. Zaman gazetesi ve Sızıntı dergisine zorla abone yaptırdıkları, toplantılarda Fetullah Gülen'in kitaplarını okuyarak bu kitapları futbolculara sattıkları, bu şekilde örgüte gelir sağladıkları, deplasman maçlarından sonra futbolcuları o ilde bulunan FETÖ/PDY'nin yurtlarına ve okullarına götürerek bu okullar ve yurtlar için kendilerinden burs ve yardım adı altında para istedikleri, Amerika'daki örgüt lideri Fetullah Gülen'le, ünlü futbolcular dışındaki futbolcuları görüştürmedikleri, mağdurların ifadelerinde yer aldı.
- Gülen'den talimat
Öte yandan, soruşturmayı derinleştirerek çalışmalarına devam eden mali polis, şüpheli ifadelerinden, Fetullah Gülen'in, 17-25 Aralık soruşturmalarından sonra örgüt üyelerine bir talimat gönderdiği bilgisine de ulaştı.
Gülen'in, örgüt üyelerinden "himmet" ve "bağış" adı altında toplanan paraları kesinlikle banka üzerinden göndermemelerini istediği, paraların kuryeler ile "çantada" yurt dışına çıkartılması talimatını verdiği belirlendi.
- Samsun
Samsun merkezli 3 ilde gerçekleştirilen operasyonda Bank Asya Samsun Bölge Müdürü E.A, operasyonlar yönetim müdürü O.E, çalışanlar G.E, E.G, Ö.S, M.A. ile daha önce burada görev yapan ancak şu anda başka bankalarda çalışan F.P'nin de bulunduğu 12 zanlı gözaltına alındı.
FETÖ/PDY'ye yönelik Samsun'un yanı sıra Tokat'ın Erbaa ile Konya'nın Ereğli ilçesinde düzenlenen operasyonda, polis ekiplerince daha önce bankadan alınan bin 500 dekonttaki incelemede mesai saatleri dışında işlem yapıldığı, örgüte yakın okullarda çalışan öğretmenler adına FETÖ/PDY'ye para aktarıldığı belirlendi.
- Adıyaman
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince salı günü Mersin, Şanlıurfa ve Kayseri'de yapılan operasyonda ise 16 şüpheli gözaltına alındı. Zanlılardan 2'si savcının talimatıyla emniyetten serbest bırakıldı.
-Antalya
Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerince Antalya, İzmir, İstanbul, Sakarya, Mersin, Muş ve Şanlıurfa'da gerçekleştirilen operasyonda 25 kişi gözaltına alındı.
Zanlılardan 3'ü, emniyetteki ifadelerinin ardından cumhuriyet savcılığının talimatıyla serbest bırakıldı.
-"Vakıflar aracılığıyla örgüte yardımda bulundular" iddiası
Gözaltına alınanlar arasında Antalya'daki özel bir üniversitede görevli İ.D'nin de bulunduğu öğrenildi. Gözaltındaki çok sayıda iş adamının, terör örgütüne bağlı vakıflar aracılığıyla örgüte yardımda bulundukları iddia edildi. Şüphelilerden bazı vakıf çalışanlarının, evrakta sahtecilik yaptığı ve terör örgütüne parasal destek gelmesini sağladıkları öne sürüldü.
-Karabük
Karabük merkezli İstanbul, Kocaeli ve Zonguldak'ta toplam 18 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 3'ü emniyetten serbest bırakılırken, adliyeye sevk edilen 15 kişiden 2'si tutuklandı. Şüpheliler arasında Karabük ve Safranbolu İşadamları Derneği Başkanı A.R. ve N.Y. de bulunuyor.
-Kilis
Kilis'te ise 14 kişi gözaltına alındı.
Kilis Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ve Terörle Mücadele Şube ekipleri, FETÖ/PDY'ye yakınlığıyla bilinen bazı eğitim kurumlarıyla bir dernekte arama yaptı.
Aramada "Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek için Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı" (ÇOGEP) kapsamında gerçekleştirilen bazı devlet destekli projelerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 14 kişi gözaltına alındı.