'Toprak bebek' yaşam savaşını kazandı
28 haftalıkken bin gram ağırlığında dünyaya gelen ve ikizi doğumdan 5 gün sonra yaşamını yitiren Toprak bebek, geçirdiği zorlu kalp ameliyatı sonrasında hayata tutunmayı başardı.
Emel ve Kürşad Gülhan çiftinin üçüncü çocukları olan Toprak bebek ile ikizi, gebeliğin 28. haftasında dünyaya geldi. Ancak Toprak bebeğin ikizi doğumdan 5 gün sonra yaşam savaşını kaybetti. Prematüre doğan Toprak bebek, kalbindeki delik nedeniyle Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kalp ameliyatı oldu. Yaklaşık 3 ay hastanede kalan Toprak bebek, yaşama tutundu.
Anne Emel Gülhan, 28. haftada bin gram ağırlığında dünyaya gelen bebeklerinin şu anda 5,5 aylık olduğunu söyledi. Gülhan, erken doğduğu için bebeğin akciğerinin gelişemediğini söyledi.
"Sabır ve dua ile üstesinden geldik"
Kalbindeki delik nedeniyle bebeğinin ameliyat olduğunu anlatan Gülhan, şöyle devam etti:
"Doktorlar bize her şeye hazırlıklı olmamız gerektiğini söyledi. O endişeyle yaşamak çok zor bir duygu. Gecelerimiz, sabahlarımız birbirine karışmıştı, zaman bir türlü geçmiyordu. Sadece dua ediyorduk. Çok şükür sabır ve dua ile üstesinden geldik. Bir kızım ve bir oğlum daha var. Bunlar bizim mucize ikizlerimizdi. Maalesef eşini kaybettik. Allah Toprak'ı bize bağışladı."
"Prematüre bebeklerin yüzde 30'unda kalp sorunu ortaya çıkıyor"
Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Abdulllah Kurt, Toprak bebeğin 14 günlükken hastanelerine cerrahi operasyon için gönderildiğine işaret ederek şöyle konuştu:
"Kalbindeki bir damarın açık olması nedeniyle solunum cihazına bağlı olarak bize gelmişti. İlaç tedavisine rağmen delik kapanmamıştı. Çocuk Kardiyoloji bölümü ile yaptığımız değerlendirme sonucunda operasyon kararı verildi. Operasyon neticesinde bebeğin solunum cihazındaki desteğini kademeli olarak azalttık. Kalbindeki sorun giderildi, genel beslenmesi gayet iyi."
Kalp Damar Cerrahı Op. Dr. Murat Koç ise operasyonla ilgili şunları kaydetti:
"Doğumdan sonra konjenital kalp hastalıkları yüzde 6 oranında görülüyor. Prematüre bebeklerde ise bu oran yüzde 30'a kadar çıkmaktadır. Bunların bir bölümü ilaç tedavisi ile kapanabilmekte, yaklaşık yarısında cerrahi müdahale ihtiyacı olmaktadır."