''Suyumuz zehir gibi''

Ege Üniversitesi eski profesörü Ümit Erdem'den korkutan uyarı..

Ege Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem, su fakiri olan Türkiye’de sularımızın hızla kirlendiğine dikkat çekti, "Sularımız zehir gibi, havzalarımıza sahip çıkmalıyız" dedi.

VAHŞİ TÜKETİM ÇILGINLIĞI BAŞLADI

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden emekli çevre etkinlikleriyle tanınan Prof. Dr. Ümit Erdem 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle su sorununa dikkat çekti. 26 havza sahip Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğunun altını çizen Prof. Dr. Erdem, kaynak kullanımı ve kaynağın sürdürülebilir olması dengesine dikkat çekti, "Bu dengesizlik dünyayı uçuruma sürüklüyor. Vahşi tüketim çılgınlığı başladı, kullan at prensibine dönüldü. Nereye at? Doğaya. Bu yanlış, dünya kaynaklarının eşdeğer kullanılması gerekiyor.

SULARIMIZ ZEHİR GİBİ HAVZALARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Su ayak izi diye bir şey var. Üretici safhasından tüketici safhasına gelene kadar harcanan suya dikkat edilmeli. Bakın, tüketicinin eline geçene kadar 1 kg ette 15 ton, 1 ekmekte 330 litre, 1 litre sütte 1100 litre su kullanılıyor. Büyük Menderes’ten bugün su içemezsiniz, diğer kaynaklardan da. Sularımız zehir gibi, havzalarımıza sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

TEHLİKE YAKIN 

NASA’nın yaptığı bir araştırmayı paylaşan ve gelecekte tehlikenin yakın olduğunu belirterek sözlerine devam eden Prof. Dr. Erdem, "900 yıllık kuraklık incelenmiş, 1998-2012 yılları arasında 500 yıllık kuraklığın yüzde 50 fazlası yaşanmış. Son yüzyılda dünya ısısı 2 derece arttı, küresel ısınma artıyor. Böyle giderse ne olacak? Tsunamiler meydana gelecek, adalar çökecek, iklim değişecek, hastalıklar değişecek, en önemlisi ürün desenleri değişecek. Birleşmiş Milletler doğayı korumak için durmadan gün ilan ediyor. Buna en son Toprağı Koruma Günü eklendi. Hidrolojik kuraklık geliyor. Hidrolojik kuraklıktan sonra tarımsal kuraklık gelecek. Bu daha kötü" dedi.

Sonraki Haber