Türkiye'de en pahalı kirayı neresi veriyor ?

Türkiye'de en pahalı kirayı veren Kapalıçarşı oldu. Kapalıçarşı'da metrekare başına 3 bin 500 dolar veriliyor.

Kapalıçarşı, metrekare başına 3 bin 500 dolara varan kira bedeli ile İstanbul'un ve Türkiye'nin en değerli yeri oldu. Kapalıçarşı'yı kira bedelinde İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi, Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi ve Beşiktaş-Çarşı takip etti. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Yazıcı "Kalpakçılar Caddesi'nde bulunan dükkanlarda son 1 yılda yaklaşık yüzde 20 kira artışı yaşandı. Kiralamalar altın üzerinden yapılmakta, artışın bir kısmı da bundan kaynaklanmaktadır" dedi.

Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan  semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en eski ve en büyük kapalı Çarşısı  "Kapalıçarşı", metrekare başına 3 bin 500 dolara varan kira bedeli ile İstanbul'un en pahalı noktası oldu.

Eva Gayrimenkul Değerleme, aylık kira bedeli bakımından İstanbul'un en  değerli caddelerini sıraladı. Buna göre Kapalıçarşı'nın kalbi Kalpakçılar  Caddesi, metrekare başına aylık 2 bin dolardan başlayıp 3 bin 500 dolara kadar  varan kira bedeli ile İstanbul'un, dolayısıyla Türkiye'nin en değerli yeri oldu.

Kapalıçarşı'yı kira pahalılığında İstiklal Caddesi takip etti.  Turistlerin uğrak yeri olan İstiklal Caddesi'nde aylık kiralar metrekare başına  250 dolardan başlıyor, 500 dolara kadar çıkıyor.

İstiklal Caddesi'ni kira metrekare fiyatı 540 ila bin 60 lira arasında  değişen Bağdat Caddesi, 157 dolar ila 250 dolar arasında değişen Nişantaşı Abdi  İpekçi Caddesi, 250 ila 600 lira arasında değişen fiyatlarla da Beşiktaş-Çarşı  takip etti.

Buraların hemen devamında ise 250-400 lira arasında değişen metrekare  fiyatı ile Bahariye Caddesi, ortalama 200 lira ile Alemdağ Caddesi, 150-400 lira  ile Bakırköy-İstasyon Caddesi, 50-150 dolarla Halaskargazi-Cumhuriyet Caddesi,  80-300 lira ile de Fatih-Fevzipaşa Caddesi geldi.

'BEŞİKTAŞ-ÇARŞI DEĞER YÜKSELİŞİNİN EN SINIRLI OLDUĞU YER'

Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Eva Gayrimenkul  Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, metrekare başına 3 bin 500 dolara  varan kira bedeli ile Türkiye'nin en pahalı caddesi olan Kapalıçarşı, Kalpakçılar  Caddesi'nde bulunan dükkanlarda son 1 yılda yaklaşık yüzde 20 kira artışının  yaşandığını söyledi.

Kalpakçılar Caddesi'nin Türkiye genelinde başka bir emsali  olmadığından bu artışın olağan kabul edildiğini aktaran Yazıcı, "Kiralamalar  altın üzerinden yapılmaktadır, artışın bir kısmı da bundan kaynaklanmaktadır"  dedi.

Son 1 yıl içerisinde kira fiyatı en çok artan caddenin Kapalıçarşı  Kalpakçılar Caddesi olduğunu vurgulayan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun temel nedeni, bu caddenin benzeri olmayan ve dünyanın şu anda  en kıymetli caddelerinden biri olmasıdır. Burada esnafın büyük çoğunluğu yüz  yıllardır gelenek, göreneklerinden hala vazgeçmemiş durumdadır. Bu nedenle  dükkanların satışları bile hala kilo altın üzerinden yapılmaktadır. Listede yer  alan diğer caddeleri incelersek, şehir merkezinde genel olarak ön plana çıkan  caddelerin zaten alışveriş merkezlerinin yaygınlaşmasından önceki dönemde de  popüler caddeler olduğunu görmekteyiz. Bu caddeler her daim hareketliliklerini  korumuş ve tercih edilen caddelerdir."

Yazıcı, Alemdağ Caddesi'nde bulunan mağazalarda ise yüzde 5 ile 10  arasında bir kira artışının yaşandığını kaydetti.

Beşiktaş-Çarşı'da ise metrekare birim kira bedellerinde son 1 yılda  düşüş görüldüğünü aktaran Yazıcı, "Beşiktaş-Çarşı, değer yükselişinin en sınırlı  olduğu caddedir. Bunun temel sebebi, mal sahiplerinin geçen sene yapmış olduğu  yüksek oranda kira artışlarına, bu yıl kiracılar tarafından karşılık alamamış  olmalarıdır. Bu yüzden Beşiktaş- Çarşı'da kira rakamlarında azalma yaşanmıştır"  şeklinde konuştu.

Cansel Turgut Yazıcı, Pendik-19 Mayıs Caddesi ile Acıbadem Caddesi'nin  yakın dönemde popüler olmasını bekledikleri caddelerin başında geldiğini söyledi.  Yazıcı, bunun sebebinin bu bölgelerde nüfus yoğunluğunun artmasıyla birlikte  bölgenin talep ve ihtiyaçlarına  karşılık vermekte ön plana çıkmaya başlaması  olduğunu dile getirdi.

Vakit kaybetmeden alışveriş, gerektiğinde pazarlık yapmak ve kapalı  bir ortama bağlı kalmaktansa daha özgürce hareket edebilmenin insanları sokaklara  yönlendirdiğine işaret eden Yazıcı, bazı caddelerdeki mağaza cirolarının  alışveriş merkezlerinin üzerine çıkmasının da perakende firmalarını caddelere  yönlendirdiğini ifade etti.

Alışveriş merkezlerinde ödenen ortak alan giderlerinin olmaması ile  Bodrum-asma kat gibi depo alanlarının caddeleri cazip kıldığını vurgulayan  Yazıcı, "Öte yandan dükkanların tek başına sinerji yakalaması ve müşterileri  çekmesi,  diğer toplu halde çekim oluşturan alışveriş merkezlerine göre daha  zordur" şeklinde konuştu.

Caddelere gösterilen bu talep doğrultusunda alışveriş merkezlerinin  caddelere farklı bir alternatif olmak için farklılaşma yoluna gittiğinin altını  çizen Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu farklılaşma son yıllarda özellikle konsept dahilinde de dikkat  çekmektedir. Özellikle yeni nesil alışveriş merkezleri buna verebileceğimiz  örnekler arasındadır. Cadde AVM'si olarak adlandırılabilecek bu yeni yaklaşım  halkın yürüyebileceği, yürürken alışveriş edebileceği, sosyal hayatı  paylaşabileceği ve birçok ihtiyacını karşılayabileceği bir konsepttir. Ticaretin  olduğu mekana araba ile girilmemesi ve yürüme yolları ile ticaretin şekillenmesi  temel amaçtır. Böylece sadece proje genelinde yaşayan hane halkı değil, farklı  bir tarz görmek  ve onun bir parçası olmak isteyen uzak çevre sakinlerinin de  proje alanına gelmesi, ticari hayata katkıda bulunması hedeflenmektedir. Son bir  yılda Metropol İstanbul, Maslak 1453, Vialand ve Vadi İstanbul gibi projelerde  cadde AVM'si karşımıza çıkmaktadır. Böylece İstiklal ve Bağdat Caddesi gibi  perakende sektörünün en güçlü caddelerine benzer şekilde, ancak proje kapsamında  üretilen alışveriş caddeleri farklı bir konsept olarak üretilmektedir. Bu da  perakendenin sektörde ne kadar güçlü olduğuna ilişkin bir göstergedir."

"Perakende sektörünün hızla ilerlediği 2015 yılında, alışveriş  merkezleri hızla artarken aynı zamanda bu çembere dahil olmak isteyen cadde  mağazaları da kendilerini yenilemeye başlamıştır." diyen Yazıcı, " Anadolu'da  hemen hemen her şehirde bir ana perakende caddesi var. İstanbul'da ise Beyoğlu  İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi, Bahariye Caddesi ve Nişantaşı en önemli  perakende caddeleridir. İlçe bazında Avrupa Yakası'nda Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş  ve Bakırköy; Anadolu Yakası'nda ise Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye ilçeleri öne  çıkmaktadır" yorumunu yaptı.

Sonraki Haber