TOKİ'nin ucuz evleri ayda 235 TL taksitle sahiplerini bekliyor
TOKİ’nin Anadolu’da inşa ettiği onlarca daire 235 liradan başlayan taksitlerle halihazırda alıcı bekliyor.
Türkiye’de aylık 235 lira taksitle ev almak mümkün. 300 liraya da var, 400-500 liraya da... Üstelik 10 bin lira bilemediniz 20 bin lira peşinatla... Nasıl mı?
Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, TOKİ’nin İstanbul’da özellikle alt gelir grubunun alım gücüne uygun yeterince ev yapılmadığına yönelik eleştirileri kabul ediyor ancak bu tabloyu değiştiremeyeceklerini çünkü bunun doğru olmayacağını söylüyor. Hürriyet'te yer alan habere göre Turan, TOKİ’nin gelirinin yüzde 70-80’ini İstanbul’dan elde etiklerini ancak operasyonlarının yüzde 95’ini Anadolu’da gerçekleştirdiklerini de ekliyor.
TOKİ 2017 yılında tam 65 bin konut inşa etti. Bunun sadece bin 800’ü İstanbul’da. Kalanı İstanbul dışında bulunuyor. Bunun nedenini Turan şöyle açıklıyor:
"İlk sitemim basına... İstanbul’daki 1800 konut 100 birim haber oluyor. Anadolu’da onun 30 katı konut yapıyoruz 5 birim konuşulmuyor. TOKİ’nin sitesinde hali hazırda satışta olan, örneğin Zonguldak’ta, Şanlıurfa’da, Viranşehir’de 400 lira taksitle ev alabileceğiniz bir fırsat var.
Nasıl alınabileceği gibi her şey hazır. Emekliysen örneğin yaşam sıkıntısı çekiyorsan 10 bin lira peşinatın varsa hemen taşınıp 400 lira taksitle satın alacağın bir hayat var. 3+1 600-800 lira taksitle daireler var."
İstanbul'da ucuz konut mümkün değil
İstanbul başka başlıktır diyor TOKİ Başkanı Turan, Anadolu başka başlık. TOKİ konutlarının birçok şehirde prestij konusu olduğuna dikkat çekiyor. Turan’ın sözleri şöyle:
“Yaptığımız konutlar artık gerçekten oturabilecek konutlar. Vatandaş şunu bilsin. Biz konut değil, şehir inşa ediyoruz. İstanbul’da çok konut yapmıyoruz. Ucuz da değil bu şehirde sattıklarımız. Orta gelir grubuna yönelik 3600 lira metrekaresi. Bekleyen 40 bin müracaat var. Böyle bir talebe yetişmek mümkün değil. İstanbul’un rezerv konut ihtiyacı var. Bağcılar’da kilometrekarede 45 bin kişi yaşıyor. Böyle bir tablo ‘şehirada’ devletlerde var. Bu insani değil. Bizim bu alanları rahatlatmamız lazım. Yakın bölgelere taşımak gerekiyor. Rızası ile… Örneğin Kayaşehir’i inşa ettik. Dağ başıydı. Tam oturulacak duruma geldi. Hasılat paylaşımı modelleriyle bölgenin metrekaresi 4000-5000 lira oldu. Doldu taştı. 45 bin nüfuslu bir yeri yıkıp imar artışıyla 70 bin nüfus yapmak doğru bir strateji değil. 6 bin araç fazla girecek. Esenyurt örneğindeki gibi. İstanbul’un iki tarafı deniz, bir tarafı kuzey ormanları, diğer tarafı tarım alanı ve su havzaları. Hiç birine yanaşamazsın. Neresi kaldı E-5 ve TEM aksı.. O da bitti. Biz sorunu Anadolu’da çözdük.”