Konut Yatırımında Yeni Parametre Öğrenciler
Ülkemizdeki konut yatırımcıları ev alırken üniversite kampüslerinin kümelendiği bölgeleri tercih ediyorlar.
Zira bu bölgelerde evler eşyalı ve eşyasız olarak kolayca kiraya verilebiliyor. Kiralama konusunda avantajları bir yana bu bölgelerde yükselen konut projeleri hem çok daha ekonomik fiyata satın alınabiliyor hem de kısa sürede yüksek kar edilerek elden çıkarılabiliyor.
Bu bölgelerde yaşayan öğrenciler barınma ihtiyaçlarını büyük oranda çevredeki konutları kiralayarak sağlıyorlar. Bu kuvvetli potansiyeli görmezden gelmeyen konut sektörü çevrede irili ufaklı projelerle öğrenci ihtiyaçlarına hitap eden özel projelendirilmiş öğrenci rezidansları inşa etmeye başladı bile.
Maltepe Yeni Üniversite Cenneti
Son dönemde bu yükselen değer grafiği hala yukarı yönlü hareket ediyor olsa da önceki dönemde yakaladığı ivmeyi koruduğunu söyleyebilmek pek mümkün değil. Konut piyasası ülkemizdeki ilgili parametleri sürekli olarak değişkenlik gösteren bir kaç emsalden biri konumunda. Hala bu parametreleri doğru şekilde okuyabilen yatırımcılar için yüksek getirim kabiliyetindeki gayrimenkulleri sunabilme potansiyelini koruyor. Genç bir nüfusa sahip Türkiye’de her geçen gün eğitim ortalaması yükseliyor. Bu minvalde son on yılda özellikle büyük şehirlerde üniversitelerin sayısı öğrenci sayısına orantılı olarak sürekli olarak artıyor. 2002 yılında Türkiye’de 76 üniversite varken şu anda neredeyse 200 üniversiteye ulaşmış durumdayız. Bu üniversitelerde 7.200.000 öğrenci öğrenim görmeye devam ediyor. Bu rakam muazzam bir barınma ihtiyacını da yanı başında getiriyor. İstanbul, 51 üniversite ve bu üniversitelerde okuyan 1,2 milyonu aşkın öğrenci ile Türkiye’de başı çekiyor.
İstanbul ilçelerinden ise yaklaşık 100 bin öğrenci nüfusunu aşkın potansiyele sahip olan Maltepe ilçesi özel bir yere sahip. Marmara Üniversitesi Başıbüyük Yerleşkesi, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Maltepe Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Kampüslerinin yer aldığı Maltepe’de yüzbinlerce öğrenci yaşıyor. Ülkemizin en büyük ve köklü üniversitelerinden biri olan Marmara üniversitesinin tüm birimleri ile taşındığı bölgede öğrenci sayısı bakımından ülkenin bir numarası konumundaki Yeditepe Üniversitesinin de aralarında bulunduğu üç vakıf üniversitesinin toplam öğrenci potansiyeli 100 bini aşıyor. Bu durumda bu bölgeden yapılacak konut alışverişi evinizi kiraya verirken sıkıntı yaşamayacağınız anlamına geliyor. Maltepe ve civarında konumlanan kampüslerde okuyan ve bu civarda yaşayan öğrenci sayısı baz alındığında bile konut açığı söz konusu. Bu öğrenciler kiralayabilecekleri ev aramaktalar.
Konutta Yüksek Kira Getirisi Mümkün!
Türkiye’de konut sahibi olmak her dönem dinamik olarak değişen koşulları iyi takip eden yatırımcılar için halen bir çok yatırım enstrümanına oranla cazibiyetini muhafaza ediyor. Yakın bir döneme kadar özellikle İstanbul gibi metropol şehirlerde merkezi olarak adlandırılabilecek konumlarda ev sahibi olmak zaman içerisinde sürekli olarak yükselen bir kıymeti elinizde bulundurmak manasına geliyordu. Fakat zamanla ivmesini kaybetti. bu günümüzde benzer şekilde yüksek getirim ancak ve ancak öğrenci potansiyelini doğru okuyabilen projeler ile mümkün.
Öğrenci Yaşamına En Uygun Konut Projesi: Double Flats
Öğrenci yaşamına en uygun konut projesi ve alanında tek olan, ilginç mimari yaklaşımı ile eşsiz örnek Double Flats benzerlerinden ayrılıyor.
Projenin geliştirici firması KSK Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Mürsel Say ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kalaycıgil, Double Flats projesini benzerlerinden ayıran en önemli faktörün projede sunulan 1+1 ve 2+1 daire seçeneklerinden herhangi birini tercih eden yatırımcının firma tarafından teslim sonrası üniversite öğrencilerine kiralanacak mülklerinin ilk yatırım bedellerini hiç bir kira artışı hesap etmeden 14 ile 16 yıl arasında alabiliyor olması olduğunu belirtti.
250.000 TL’den başlayan rakamlarla herbiri dubleks olan 1+1 dairelerden birine sahip olunabilen projede çevresindeki emsallerde bir dairenin aylık kira getirisi minimum 1500 TL’den başlamakta. Kaba bir hesapla hiç kira artışı olmasa dahi ön yatırım bedeli 166 ayda geri alınabilmektedir. Konut piyasasında yeni yatırım enstrümanlarının arandığı ve maalesef gayrimenkul sertifikası gibi başarısız olan modellerin yanında öğrenci potansiyeli yüksek bir bölgede kiracı sorunu yaşamayacak ve bire bir amacına uygun inşa edilmiş olan bir konuta sahip olmak an itibariyle çok cazip ve uygulamada geçerliliği kanıtlanmış bir seçenek oluşturmaktadır. diyerek sözlerini noktaladı.
Yatırım Odaklı Konut Projeleri Nasıl Seçilmeli?
Doğru yapılmış gayrimenkul yatırımı her zaman farklı yatırım enstrümanlarından daha iyi kazandırır. Kuşkusuz bu alışveriş güvenilir ve teknik bilgisine itimat ettiğiniz bir kurumdan olmalıdır. Yatırım odaklı konut projeleri seçilirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de projenin yer aldığı lokasyon. Eğer kendiniz oturacaksanız, işinize, çocuğunuz varsa okuluna, ulaşım araçlarına olan uzaklığı yaşamınıza dokunacak farklılıkları yaratabilir. Konut satın alırken bu gibi önceliklerinizi bir liste haline getirerek araştırmanıza yön verin. Başlangıç olarak hangi bölgelerden ev almanın sizin için daha faydalı olacağına bu liste yardımıyla daha kolay karar verebilirsiniz. Satın alınacak konut oturum yerine yatırım için alınacaksa kira getirisi yüksek olmalıdır. Böylece konutun yatırım geri dönüşü daha erken olacaktır.