Konut fiyatlarını ucuzlatmak için ''korkutan'' adım

Türkiye Emlak Katılım Bankası, inşaat maliyetlerini düşürmek için imalatın daha ucuz olmasına çalışacak.

Türkiye Emlak Bankası, dikkat çeken bir faaliyete başlıyor. Türkiye Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, 4 ay gibi kısa sürede günde 16 saat çalışarak bankayı yeniden faaliyete geçirdiklerini, tüm entegrasyon süreçlerini tamamladıklarını ve 21 Mart'ta merkez şubelerinde hizmet vermeye başladıklarını kaydetti. Önce fon bulacaklarını ve daha sonra da bunun plasmanını yapacaklarını ifade eden Aksu, varlığa dayalı finansmanda etkin olacaklarını ifade etti. Aksu, kaynak yaratma konusunda yurt dışında uygulanan ancak Türkiye'de sınırlı uygulanan ya da geçmişte uygulanıp şimdi uygulanmayan birçok modeli kısa vadede hayata geçireceklerini kaydetti. 

"MALİYETLERİ DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Bankanın faaliyete başlaması dolasıyla gazetecilerle bir araya gelen Aksu, gayrimenkul piyasasında piyasa yapıcı kurum olmayı hedeflerini ifade ederek, "Konut sektöründe maliyetleri düşürmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda birçok işbirliğine imza atacağız'' dedi. Aksu, bankaların 32 günlük yapıyla 10 yıllık kredileri fonlamasının sürdürülebilir olmadığını belirterek, inşaat maliyetlerinin makul seviyelere gerilemedikçe sürecin yönetilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Maliyet yönetiminin doğru yapılamamasının inşaatların yarım kalmasına neden olduğunu dile getiren Aksu, bu anlamda konut fiyatlarının ucuzlaması için sektördeki tüm paydaşlarla işbirliğine gideceklerini ve maliyetleri düşüreceklerini kaydetti. Aksu, "İlk olarak yürüyen merdiven ve asansör alanında iş yapan iki Alman firması ile Memorandum ofUnderstanding (MoU) imzaladık; bu şirketler Türkiye'de üretim yapacak, biz de finansman ayağına katılacağız" dedi. Aksu, bireysel konut kredisi de vereceklerini ve bu anlamda sektörde piyasa yapıcısı olacaklarını dile getirdi. 

10 MİLYON DOLARA BANKA

Dünya gazetesinden Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde olma hedefiyle yola çıktıklarını söyleyen Aksu, yıl sonuna kadar 15 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı. Aksu, 5 şubenin imzasını attıklarını ve başka bankaların boşalttıkları şubelere girdikleri için daha az masrafla işi yönettiklerini vurguladı. Şu an 146 olan çalışan sayısının ise 2019 sonuna kadar 426 kişiye çıkacağını belirten Aksu, "10 milyon dolara banka kurduk" diye konuştu. Aksu, tüm şubelerin farklı bir yapıda olacağını özel müşteri tanımını yok ettiklerini dile getirerek "Herkese eşit, sınıfsız bankacılık yapacağız" dedi. 

18 KAMYON TMSF'YE 

Aksu, bankanın kuruluş faaliyetlerine başladıktan sonra tasfiye sürecindeki 7 bin 229 dosyayı incelediklerini ve 18 kamyon dolusu hukuki evrakı kısa bir sürede TMSF'nin desteğiyle bir TMSF iştiraki olan Birleşim Varlık Yönetimi AŞ'ye devrettiklerini ifade ederek,"Söz konusu devir ile bankamıza temiz bir sayfa açtık" diye konuştu. 31 Aralık 2018 itibariyle bu devri yaptıklarını kaydeden Aksu, böylelikle temiz bir bilançoyla işe başladıklarını ifade etti.

Devir edilen alacaklarla ilgili Aksu şu bilgileri verdi:

"1 milyar 278 milyon TL olan tasfiye olacak alacak avukatlık ücretleri ile birlikte 3 milyar liranın üzerinde bir rakama çıkıyor. Bizim koyduğumuz yasal faizle birlikte rakam 7.7 milyar liralık büyüklüğe ulaşıyor. 14 kişi 2 ay farelerin çıktığı depolarda çalıştı dosyaları inceledi." 

5 MİLYAR LİRA BİLANÇO BÜYÜKLÜĞÜ

Emlak sektörüne yeni çözümler sunmak için bu yıl 2-3 milyar liralık sermaye piyasası ihracı, aralık ayında da 1 milyar liralık sukuk ihracı hedeflediklerini belirten Aksu, ayrıca yıl sonunda bilanço büyüklüklerinin 5 milyar liraya ulaşacağını dile getirdi. Yurtdışı hedeflerine ilişkin bilgi veren Aksu, Paris ya da Frankfurt'ta bankanın iştiraki olacak bir finansal kuruluş kurmayı planladıklarını vurguladı.

Ayrıca Deniz Aksu, sektörde en çok tartışılan konut stoku tartışmalarına da açıklık getirdi. Aksu, stokların eritilmesinin önemli olduğunu ve konut üreticilerinin 2018 Nisan'dan önceki fiyatlara konutları nasıl satacaklarını düşündüklerini belirtti. Diğer yandan, konutta atıl kalmış bir stok olmadığını, üreticilerin kredi için konut stoklarını bankalara teminat verdiğini söyledi. Aksu, "Teminatta olmayan konut stoku yok. Şu anda varlıkların fiyatı ile ilgili anlaşmazlık var, stoklarla ilgili değil" diye konuştu. 

EMLAKBANKIN YENİ YÖNTEMLERİ 

- Tedarik zinciri finansman modeli
- Uzun vadeli TL piyasası
- Varlıkların yönetimi
- Alım hakkına dayanan kira sertifikası
- Gayrimenkul yatırım fonu
- İpotek sertifikası
- Tapu müdürlükleri ile entegrasyon
- Yabancıya satış için yeni model
- Yapı tasarrufu sandığı sistemi
- Kira kayıt sistemi 

Sonraki Haber