Konut fiyatları dikkat çeken tahmin
Ünlü ekonomisy Alaattin Aktaş, konut fiyatları için beklentisini açıklarken konut fiyatlarındaki artışın yavaşladığını bunun da satış rakamlarının gerilemesinden kaynaklandığını belirtti. Peki konut fiyatları düşer mi ? İşte ünlü ekonomistin tahminleri...
Türkiye'de akıl almaz rakamlara ulaşan konut fiyatları sonrasında, Türkiye İstatistik Kurumu verileri de konut satışlarındaki düşüşe dikkat çekmişti.
Son olarak 14 Temmuz'da TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı konut satış istatistiklerinde Türkiye genelindeki konut satışlarının haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44.4 azalarak 83 bin 636'ya düştüğü böylelikle de konut satışlarında Temmuz 2021'den bu yana en sert düşüş izlendiği belirtilmişti.
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, konut fiyatlarına ilişkin tahminlerini köşe yazısında şöyle aktardı:
“Konut fiyatlarında bir balon olduğu ve düşüş yaşanabileceği zaman zaman dile getirilir.
Düşüşle kastedilen TL bazında nominal bir düşüş mü, dolar bazlı bir düşüş mü, yoksa reel anlamda bir düşüş mü? Bunlar çok farklı kavramlar çünkü.
TL bazlı nominal bir düşüş olacağını pek sanmıyorum. Bu söylediğim bir ortalamaya işaret ediyor tabii ki. Yoksa tekil örnek olarak bazı konut sahipleri ihtiyaç durumlarına göre fiyat indirimi yapmak durumunda kalabilir. Böyle istisnalar yaşanabilir. Ancak bu tür istisnalardan yola çıkarak konut fiyatlarının aşağı gittiği söylenemez, giderse bile.
Ancak Türkiye gibi enflasyonun çok yüksek yaşandığı ve giderek de artış göstermesinin beklendiği bir ülkede, genel enflasyon oranının altında kalacak konut fiyatı artışı tabii ki reel anlamda bir gerileme demektir. Yaşanması muhtemel olan da zaten budur.
Aynı gerçek döviz bazlı olarak yapılacak hesaplama için de geçerli elbette. Konut satmak isteyen de, almak isteyen de her gün oturup “Dün şu kadar dolardı, bugün şu kadar dolar” diye hesap yapacak ve fiyatın döviz bazında muhtemelen gerilediğini görecektir.
Tabii ki bütün bu değerlendirmelerin genel duruma ilişkin olduğunun altını bir kez daha çizmek gerek. Yoksa aynı sayılabilecek özelliklere sahip konutlara bulundukları şehir, semt ve çevreye göre çok farklı değer biçildiğini hepimiz biliyoruz. Benzer özelliklere sahip konutların fiyatı da doğal olarak her yerde aynı yönde ve oranda hareket etmeyecektir.”