Konut alanlar kredi yerine senet yapıyor !

Banka kredilerinden yaka silken vatandaş ev almak için "senete" yöneldi.

Türkiye’de konut satışları her geçen ay yükselirken, tüketicilerin konut alırken kullandığı yöntemler de değişiyor. Markalı konut alanlar banka kredisine göre riskli olsa da senet seçeneğini kullanıyor. Bunda da markalı konut üreticilerinin banka kredisinin yanına daha uygun faiz oranlarında senetli seçenekler sunması etkili oluyor.

Vatan'dan Meltem Kara'nın haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Nisan ayında kredili konut satışları yüzde 96.5 artarak 46 bin 63 seviyesini yakalamıştı. Ocak-Nisan döneminde satılan toplam 416 bin 535 konutun 161 bin 508’i için kredi kullanılmıştı. Dün Garanti’nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Haziran raporu yayımlandı. Rapora göre, markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Mayıs ayında peşinat oranı yüzde 24, senet oranı yüzde 55 ve banka kredisi oranı yüzde 21 olarak gerçekleşti.

Yılın en yükseği

Mayıs’ta senetle konut alımı yüzde 55’e kadar yükselerek bu yılın en yüksek oranına ulaştı. Nisan’da markalı konut alanların yüzde 32’si senete yönelirken, Mart ayında bu oran yüzde 50’ye ulaşmıştı. Senetle alımın oranı Şubat’ta yüzde 44, Ocak’ta yüzde 38 olarak gerçekleşmişti. İlk 5 ayda markalı konutlarda krediyle alımın oranı yüzde 22 seviyesinde kaldı.

Sektör temsilcilerine göre, konutta senedin yükselmesinin iki sebebi bulunuyor. Birincisi, faiz yükünü almak istemeyen tüketicinin konut firmalarının daha düşük faiz oranlarıyla sunduğu ödeme planlarına yönelmesi olurken, ikincisi de son dönemde satışlardaki payı yüzde 40’ı bulan yabancıların, banka kredisi kullanmadan senetle ödeme yapması...

Yükseliş hız kesmedi

Rapora göre, Türkiye’de yeni konutların fiyatları Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.76, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.35 arttı. İkinci el konut fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 1.40, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.54 oranında artış gerçekleşti. Adana, metrekare başına yüzde 2.15 değer artışıyla Mayıs’ta konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği, Şanlıurfa yüzde 2 düşüşle metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu. Satılık fiyatların yanı sıra kiralarda da yükseliş oldu. Kiralar bir önceki aya göre yüzde 1.34, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.11 oranında arttı.

Sonraki Haber