Gayrimenkulde yeni dönem 1 Ekim'de başlıyor

"1+0" tipi stüdyo dairelerin yapımına yasak, toplam kat alanlarına ilişkin de yeni düzenlemeler getiren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş  Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca  hazırlanan ve gayrimenkuller için birçok değişiklik getiren Planlı Alanlar İmar  Yönetmeliği'nin 1 Ekim'de yürürlüğe gireceğini söyledi.

Gökçadır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk imar  yönetmeliğinin 1985 yılında çıktığını ve o tarihten bu yana 17 değişiklik  gördüğünü aktardı.

Resmi gazete'de 3 Temmuz 2017'de yayımlanan Planlı Alanlar İmar  Yönetmeliği'nin 1 Ekim'de yürürlüğe gireceğini anımsatan Gökçadır, bunun bazı  değişiklikler içerdiğini, gayrimenkulde ise bazı kısıtlama ve zorunluluklar  getirdiğini anlattı. Gökçadır, yeni yönetmelik ile kat alanlarının belirlenmesinde  değişikliğe gidildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Eski yönetmelikte toplam kat alanının yüzde 20'si oranında alanı emsal dışı kullanma imkanına sahiptik. Neredeyse balkonların yarıdan fazlasını emsal dışı olarak ilave edebiliyorduk. Önceden 100 metrekare bir daire yaptığınızda balkonların emsalsiz kullanılması nedeniyle bu rahatça 120-125  metrekare olabiliyordu. Şimdi bu imkanlar hemen hemen sıfıra inmiş durumda çünkü şu andan itibaren bu kullanılamayacak. Hatta bundan sonra arsanın toplam emsal alanının en fazla yüzde 30'u kadar ortak alan kullanma şansınız var. Bu da birtakım daralmalara neden oluyor. Belirli kısıtlamalar var ama böyle bir  disiplini kötü değerlendirmemek lazım."

STÜDYO DAİRELER

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile 1+0 tipi stüdyo dairelerin  yapımının da yasaklandığını vurgulayan Gökçadır, "En küçük daire 1+1 olacak. Her  müstakil konutta en az bir oturma ve yatak odası bulunmak zorunda. 1+0 stüdyo  dairelerin yapımının yasaklanması sektörü etkilemez çünkü Türkiye'de en çok satan  2+1 tipi dairelerdir." dedi.

"ARSA FİYATLARI DÜŞEBİLİR"

Gökçadır, yeni yönetmelikle arsa sahiplerinin üretimden daha az pay alacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eskiden 10 daire yapılabilen bir alana bu yönetmelikle belki şimdi 8  daire yapılabilecek. Bunu pazarlarken de buna göre pazarlayacağız. Yönetmelik  birtakım kısıtlamalarla bunu getiriyor. Ben bundan açıkçası arsa fiyatlarının  biraz düşmesini bekliyorum. Son zamanlarda arsa fiyatlarında aşırı bir yükselme  var. Eğer arsa fiyatları düşerse bu sağlıklı olarak piyasaya yansır ve üretimi de  artırır. Örneğin 20 dönüm bir alana 100 daire oluyorsa, bu yönetmeliğin ardından  aynı yere 80 daire yapılabilecek. Doğal olarak arsa fiyatının da düşmesi lazım  ama tabii arsa sahipleri bunu nasıl değerlendirecek önümüzdeki günler  gösterecek."

Türkiye'de arsa fiyatlarının yüksek olduğunu ve giderek artmasını doğru bulmadığını belirten Gökçadır, "Şimdi arsaların değerinin düşmesinin son  derece doğal olduğunu düşünüyorum. Arsalar eskisinden daha düşük bir imara sahip olacak. Bu nedenle fiyatlar bir parça düşecektir." diye konuştu.

"SAĞLIKLI YAPILAR ÖN PLANA ÇIKACAK"

Bursa emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi de 1 Ekim'de  yürürlüğe girecek Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin hayırlı olmasını diledi.

Eski yönetmelik ile yenisi arasındaki farklara değinen Çelebi, şunları  kaydetti:

"Çatı katı, 'birinci Bodrum' denilen zemin katta kullanılan alanlar  ile balkon ve ortak alanlarla ilgili değişiklikler var. Çatı katlarında ve  birinci bodrumlarda yarım emsal kullanılıyordu ve yüzde 20 ortak alanlara katkı  koyuluyordu, zemin kat kriterleri anlamında. Şimdi bunların tamamı  kulanılamayacak. Bunların tamamı, mevcut emsalden kullanılacak. Yeni  yönetmelikte, engelliler için bazı şartlar getirildi. Giriş-çıkışlar  düzenlenecek. Bunlar, projeleri geri atacak unsurlar değil. Yeni yönetmeliğe  göre, kullanılamayan yeni emsaller ortaya çıkacak. Bunları biz, artı olarak  görüyorduk. Artık bunlar, yönetmelikten kalktı."

Çelebi, bundan sonraki süreçte yeşil alanların, sağlıklı yapıların ön  plana çıkacağını gördüklerini belirterek, "İki yıldır her yıl sonu,  müteahhitlerin 'Yönetmelik değişecek mi' noktasındaki soru işaretleri, halkın  beklentisi, arsa sahiplerinin hızlı hareket etmesi yormuştu. İnşallah bu ay sonu  itibarıyla gerçek sisteme geçilir. Biz de imalatlarda ne yapacağımızı bilir bir  halde, yeniden kendimizi düzenleyip tertipleyerek, yeni akışa göre yön  çizeceğiz." dedi.

Sonraki Haber