Zonguldak nüfusu eriyor
Zonguldak'ta işsizlik nedeniyle nüfus düşmeye başladı.
Son 5 yılda nüfusu 20 bin 907 kişi azalan Zonguldak'ta, 'Göçün nedenleri ve alınabilecek tedbirler' konulu araştırma yapan Doç. Dr. Özcan Sezer, halkın yüzde 44'ünün işsizlik nedeniyle kenti terk ettiğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2010'da 619 bin 703 olan Zonguldak nüfusu 2014'te 598 bin 796'ya düştü. Maden kentinde 2015 nüfusu ise 597 bin 941 olarak hesaplandı. Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndaki işçisayısının 10 binin altına düşmesi ve maden sektöründeki daralma sonucu oluşan işsizlik, göçün en önemli nedeni olarak gösterildi.
İŞSİZLİK EN BÜYÜK ETKEN
Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Sezer de 'Zonguldak'ta göçün nedenleri ve alınabilecek tedbirler' konulu araştırmasında aynı sonuca ulaştı. 241'i başka şehirlere göç eden, bin 424'ü de kentte yaşayan toplam bin 665 kişiyle yaptıkları araştırmada kentin göç haritasını çıkardıklarını belirten Doç. Dr. Sezer, şöyle konuştu;
"Madencilik sektöründeki kriz, girdi fiyatlarının artması, verimliliğin düşmesi Zonguldak'ı da etkilemiştir. 1990'lı ve 2000'li yıllarda alternatif yatırımların kentte gerçekleştirilememesi neticesinde Zonguldak'ta istihdam daralması yaşanmıştır ve işsizlik artmıştır. Yaptığımız anketlerde yüzde 44 ile işsizlik, yüzde 17 ile hava kirliliği, yüzde 10 ile ulaşım ve yolların yetersizliği ve yüzde 6 ile de alt yapı yetersizliğininZonguldak'ın en önemli sorunları olduğunu gördük. Kentteki sosyal olanakların yetersiz olduğunu söyleyenlerin oranı da çok fazla. 'Çocuklarınızın ileride meslekleriniZonguldak'ta mı başka bir şehirde mi icra etmesini istersiniz?' sorusuna ankete katılanların yüzde 59'u, 'Başka bir şehirde' cevabını vermiştir. Yani sonuç olarak burada yaşayanların kentten memnuniyet düzeyi oldukça düşüktür."
'FARKLI POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİ'
Kişilerin geleceğe yönelik Zonguldak ile ilgili beklentilerinin olmadığını ve bir umutsuzluğa düştüklerini çalışmalarında özellikle gördüklerini ifade eden Doç. Dr. Sezer, "Göçün durdurulabilmesi için Zonguldak'ta çok önemli çalışmaların ve projelerin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu sadece tek bir aktör ile olacak bir durum değil.Zonguldak'taki tüm yerel aktörlerin gerek belediye, sivil toplum kuruluşları ve gerekse özel sektör öncülüğünde farklı bir politika geliştirilmesi ve sanayisizleşme sonrası yaşanan bu boşluğun yeni bir takım dönüşümlerle desteklenmesi gerekiyor." dedi.
'İŞTEN ÇIKARMALAR ETKİLİ OLDU'
Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir de son dönemde yaşanan işten çıkarmalarla birlikte birçok insanın başka şehirlere göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Akdemir, "Başka adımlar atılmalı. Sadece kömüre dayalı bir yer olmamalıydı Zonguldak. Mesela turizm gelişebilirdi. Bizim de girişimlerimiz bu yönde olacak. Biz onun adımlarını atıyoruz. Özellikle turizm ile ilgili projelerimizi hayata geçirdiğimizde Zonguldak'ı merak edilen bir yer haline getirmiş olacağız diye düşünüyorum." dedi.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci ise TTK'daki 5 bine yakınişçi açığının giderilmesiyle göçün durdurulabileceğini kaydetti.