Zeybekçi piyasayı değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, giderek yükselen kur nedeniyle açıklama yaptı.

Cep telefonu alacakların kafası karıştı... Reuters haber ajansı bugün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin “Tablet, cep telefonunda fiyat artırıcı ek gümrük vergisi, telafi edici vergi uygulaması asla olmayacak” açıklamasını servis etti. Bakan Zeybekci 2 Temmuz 2015 tarihinde ise yaptığı açıklamada “Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geliyor” demişti. Temmuz ayında ise akıllı telefon satışları patladı. Zam endişesiyle fazladan 100 bin telefon satıldı.

Zeybekci'nin bugün yaptığı “Tablet, cep telefonunda fiyat artırıcı ek gümrük vergisi, telafi edici vergi uygulaması asla olmayacak” açıklaması sektörü şaşırttı. Son iki yılda, Türkiye'deki üreticilerin ithalat yoluyla haksız rekabete tabi olmalarını engellemek için Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde tedbirler almaya başladıklarını kaydeden Zeybekci, yaklaşık 40 milyar doların üzerindeki ithalatı ülke menfaatleri doğrultusunda denetim altında tuttuklarını söyledi.

Ancak bilişim ürünleri başta olmak üzere bu tedbirlerin maliyet artırıcı tedbirler olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Zeybekci, "Hükümetimizin tablet, cep telefonunda fiyat artırıcı ek gümrük vergisi, telafi edici vergi gibi uygulaması asla olmayacak. Ama cep telefonunun Türkiye'de üretilmesini destekleyici, teşvik edici kararlarımız var. İnşallah yakın gelecekte sonuçlarını alacağız" dedi.

'EK VERGİ GELİYOR' DEMİŞTİ

Bakan daha önce cep telefonuna ek vergi geleceğini belirterek 2 Temmuz tarihinde "Önümüzdeki 1 ay içinde ilave gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacak. Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geliyor. Önümüzdeki 1-2 ay içinde özel ürün gruplarında gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde özel tedbirlerle karşılaştığını göreceğiz" demişti.

NEDENİNİ AÇIKLADI

Zeybekci 7 Ağustos tarihinde Milliyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada ek verginin nedeniyle ilgili olarak, "Bunu niye Türkiye’de üretmiyorsunuz’ dedik. Bunun katma değerinin, işçiliğinin, teknolojisinin, Türkiye’de üretilsin diyoruz biz. Kendimiz bir cep telefonu markası çıkaralım anlamında söylemiyorum. iPhone ya da başka markalar adı her neyse getirsinler Türkiye’de üretsinler istiyoruz. Teknolojinin montajdan da başlayarak bir şekilde yavaş yavaş Türkiye’de bir tortu bırakacak şekildi bu teknolojinin Türkiye’ye gelmesini istiyorum” sözlerini sarf etmişti.

ÇİN AVANTAJLI

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci’nin ek vergiyi iPhone ve diğer büyük markaları Türkiye’de üretime çekmek için koyacaklarını açıklamasının ardından ‘Acaba devler gelir mi’ sorusunu da gündeme getirmişti. Bugün dünyadaki toplam cep telefonlarının büyük bir kısmı Çin’de üretiliyor. Bunun sebebi ise Çin’deki düşük işçilik ücreti ve üretim tesislerinin dünyadaki tüm talebi karşılaması. IHS şirketinin yaptığı araştırmalara göre Türkiye’de 2 bin 699 TL’ye satılan bir iPhone 6 modeli  yaklaşık 250 dolara (700 lira) mal oluyor. Bu ücretin içindeki işçilik ücreti ise yaklaşık 4.5 dolar (12.5 lira) olarak paylaşılıyor. 2 bin 499 liralık satış fiyatına sahip olan Samsung Galaxy S6’nın maliyeti ise 240 dolar (670 lira). Bu maliyet içindeki işçilik ücreti ise 4 dolar (11 lira) civarında olduğu belirtiliyor. Özetle Çin ucuz iş gücü ile diğer ülkelere üretim üssü olma konusunda ciddi avantaj sağlıyor.

Reuters

Sonraki Haber