Uludağ Ekonomi Zirvesi
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Yenigün:- "Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık. Biz de artık başka pazar arayışlarına girdik ve bu kapsamda Güney Amerika ile Batı Afrika gezile
BURSA (AA) - Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, "Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık. Biz de artık başka pazar arayışlarına girdik ve bu kapsamda Güney Amerika ile Batı Afrika gezilerimiz oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda öncülük ediyor" dedi.
Capital ve Ekonomist dergilerince bu sene 5'incisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesinin, Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger moderatörlüğündeki "Global Marka Yolculuğu" oturumunda konuşan Yenigün, binlerce insanın marka olmak için hedef koyduğunu ancak herkesin başarılı olamayabileceğini söyledi.
Birliğin üye sayısının 142 bin olduğunu aktaran Yenigün, Türkiye'de 300 bin dolayında müteahhidin bulunduğunun söylendiğini dile getirdi.
Ağırlıklı olarak yurt dışında çalıştıklarını bildiren Yenigün, şöyle konuştu:
"1972 yılında Libya'ya açılarak başlamışız. Şimdiye kadar 107 ülkede 900 bin civarında proje, 325 milyon dolar civarında ciro yapmışız. Artık tüm dünya ülkeleri bizi davet ediyor, bizimle birlikte çalışmak istiyor. Türk inşaat sektörü artık dünyada aranır hale geldi. Sektörümüz iki sene öncesine kadar dünyada toplam 25-30 milyar dolar civarında sözleşme yapar hale gelmişti. Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık. Biz de artık başka pazar arayışlarına girdik ve bu kapsamda Güney Amerika ile Batı Afrika gezilerimiz oldu.
Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda öncülük ediyor. Eskiden büyükelçiler bizimle aynı karede olmaktan çekinirken şimdi büyükelçilerimiz birer iş geliştirmecimiz olarak çalışıyor. Ticaret müşavirlerimiz, Başbakanımız, özellikle Cumhurbaşkanımız, bu konuda öncü. Onlar bize çok güzel kapılar açıyor. Dinamizmimiz çok iyi, gözü kara insanlarız. Her sektörde bunu görebiliyorsunuz ama kendi başınıza gitmek başka, devlet kartvizitini yanınıza alarak gitmek bambaşka oluyor. İnşallah daha da güzel işler yapacağız."
Özger ise Finansal Kurumlar Birliğinin 3 yıl önce kurulduğunu hatırlattı.
Birlik bünyesinde 66 faktoring, 28 finansal kiralama, 12 finansman şirketi bulunduğunu ifade eden Özger, "2015 yılı sonu itibarıyla birliğimizin aktif büyüklüğü 100 milyar liraya yaklaştı. Kullandığımız kredilerin toplamı yaklaşık 85 milyar lira. 14 milyar liralık bir öz kaynağımız var. Üç sektör 2015 yılının sonunda da 1,5 milyar kar etmeyi başardı. Kuruluş amaçlarımızın başında 2023 vizyonuna ülkemize katkı sunmak var" değerlendirmesinde bulundu.
- Simit Sarayı ve LC Waikiki'nin marka yolculuğu
Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, simidin etrafında bir dünya oluşturduklarını ve adına da "Simit Sarayı" dediklerini anlattı.
Yola 2002 yılında çıktıklarında "Amerika'da da mağaza açacağız" dediklerini anımsatan Kavukçu, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin önde gelen bir gazetesi bir manşet yaptı. 'Ya olabilir mi?' dediler, 'Büyük firmalara rakip olacak' dediler. Bu yola başladığımız zaman altyapımızı oluşturduk. Yurt dışında global büyümeye başladık, doğru partnerler bulduk. Şu anda Ortadoğu'da bir partnerimiz var. Yaklaşık 305 mağazayla sadece Ortadoğu'da bu yıl 72 mağaza açarak büyüyoruz. Sadece Türk müşterisini düşünerek gidersek başarılı olma şansımız yoktur. Londra'da yüzde 98 yabancı müşterimiz var. Bugün geldiğimiz son noktada bir dünya markası olacak mıyız? İnşallah inanıyoruz olacağımıza. Şu anda toplamda 17 ülkedeyiz. Simitten bir dünya markası doğurduk. Ne kadar şükretsek az. Simit hepimizin, Türkiye'nin markası. Dünyanın her yerinde simidi yiyeceğiz inşallah."
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de üretim kökenli bir firma olduklarını belirtti.
Türkiye'de 2001 yılındaki ekonomik kriz döneminde üretim ile perakendeyi tamamen ayırdıklarını vurgulayan Küçük, "Perakendeye odaklandık ve önümüze vizyon koyduk. Dedik ki 'Avrupa'nın 2023 yılında üç markasından biri olacağız.' İddialı bir vizyon. Tüm plan, altyapı ve teknolojimizi tamamen bu vizyona göre yaptık. Doğru lider, zamanlama, ürün, fiyat ve doğru lokasyon ile devam ettik. 'İyi giymek herkesin hakkı' misyonunu koyduk. 'Bir asgari ücretli vatandaşın da çocuklarını iyi gelirli bir ailenin şartlarına eşit olarak giydirmesi gerekiyor' dedik" diye konuştu.
Küçük, 2009'da başlayan global yolculuğun devamında bugün 28 ülkede faaliyet gösterdiklerine değinerek, yıl sonunda yurt dışında 300, Türkiye'de 450 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
- "Marka oluşturmak kolay değil"
Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, firmanın 1983'ten bugüne kaydettiği gelişmeleri aktardı.
Markayı oluşturmanın kolay olmadığına dikkati çeken Eroğlu, "Çok iyi marka olmak için global düşünmek ve vizyon sahibi olmak lazım. Bana göre Türkiye'de marka olma potansiyeli çok. Bugün ülkemizdeki 300 küsur alışveriş merkezinin yüzde 70'ini kendi markalarımız oluşturuyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu oran yok" açıklamasında bulundu.
Yıldırım Holding Üst Yöneticisi (CEO) Yüksel Yıldırım da 10'dan fazla sektörde faaliyet gösterdiklerini dile getirdi.
ABD'de 1983'ten 1993'e kadar bulunduğu bilgisini veren Yıldırım, şunları kaydetti:
"Turgut Özal dönemini kaçırmış bir kişiyim. O nedenle Türkiye'nin o açılımında bulunamadım. Kendimi sıfırdan başlamış bir iş adamı olarak kötü bir döneme girdim. Makine mühendisi olarak döndüğümde ne yapacağımı bilmiyordum. İlk sene ülkedeki sektörleri inceledim. Samsun'da iş hayatına başladım. Bir süre sonra İstanbul'a gelerek kömürde şirketi Türkiye birinciliğe taşıdım. Bu öz güvenle başarı hikayemiz başladı. Bugün dünya genelinde 20 limanı olan bir Türk markası olduk; bunu gururla söylemek istiyorum. Hedefimiz, limancılık sektöründe dünyanın ilk 10 operatöründen biri olmak. Madencilikte ise hedef birinci ya da ikinci olmak."
- Kadın Dostu Şirketler Ödül Töreni
Zirve etkinlikleri kapsamında kadın dostu şirketlerin temsilcilerine ödülleri verildi.
Ödül kazanan firmalar şöyle:
Kadın çalışan sayısı en fazla şirket: İş Bankası
Kadın çalışan sayısı en fazla grup: Koç Holding
Kadın yönetici sayısı en fazla şirket: LC Waikiki
Kadın yönetici sayısı en fazla grup: Anadolu Grubu
Kadın çalışan oranı en fazla şirket: İpekyol
Kadın yönetici oranı en yüksek şirket: İpekyol
Kadın çalışan oranı en fazla grup: Sun Grubu
Kadın yönetici oranı en fazla grup: Sun Grubu
Kadın çalışan sayısını en çok artıran şirket: Ekol Lojistik
Kadın yönetici sayısını en çok artıran şirket: Limak Yatırım