Türkiye'nin iflas risk primi rekor kırdı gözler Eurobond'a çevrildi
Türkiye'nin kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak da bilinen CDS’leri rekor üzerine rekor kırarken yatırımcılar gözünü Eurobond'a çevirdi.
Kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak da bilinen CDS’ler (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanıyor.
Buna göre, herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı alınan sigorta poliçesine CDS deniyor. Genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.
Düzenlemeye tabi olmaması da bu verinin piyasadaki risk iştahını daha net yansıtabileceği anlamına geliyor.
Türkiye’nin 5 yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS’ler incelendiğinde ise seçimlerin ilk turu sonrası yaklaşık 200 baz puanlık artış yaşandığı görüldü. Bu yükselişle CDS’ler ise 700 baz puanın üzerine kadar çıkmıştı.
Ancak piyasaların yakından takip ettiği bu veriye yönelik bazı iddialar da gündemden düşmüyor. Buna göre, son olarak Merkez Bankası’nın CDS’leri düşürmek için bankalara ‘eurobond alımı’ çağrısı yaptığı iddia edildi.
Buna göre Reuters kaynakları, Merkez Bankası’nın hafta başında 700 baz puanlık kritik eşiği aşan ülke risk primindeki (CDS) artışı frenlemek için bankalardan Türkiye'nin döviz cinsi tahvillerini satın almalarını istediğini ifade etti.
Reuters'in haberinde atıfta bulunduğu kaynaklar ayrıca eurobondların satın alınması konusunda Hazine'nin bazı bankalarla toplantı yaptığını belirtti.
Haberler ile ilgili “CDS düşsün diye Eurobond alın! İddiası” temalı bir mesajı yanıtlayan, TCMB eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara ise "Piyasalarda riski takip edebildiğimiz sağlıklı veri olarak bir CDS kalmıştı, onu da bozun da hepten rahatlayalım" değerlendirmesinde bulundu.