''Türkiye'deki milyoner sayısı yüzde 43 artacak''

Dünyanın en büyük finans kuruluşlarından biri olan İsviçre'nin UBS bankası Türkiye'yi işaret ederek "ülkedeki milyoner sayısı yüzde 43 artacak" öngörüsünde bulundu.

İsviçre bankası UBS, 2024 Küresel Servet Raporu'nun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre küresel milyoner sayısı önümüzdeki beş yıl içinde artmaya devam edecek.

CNBC-e'de yer alan habere göre 2023-2028 yılları için yapılan ankete katılan 56 gelişmiş ve gelişmekte olan ekonominin 52′sinde 1 milyon dolar veya daha fazla servete sahip yetişkin sayısının artması bekleniyor. Bu trendin öncülüğünü ise Tayvan’ın üstlenebileceği düşünülüyor. Ülkede, büyüyen mikroçip endüstrisi ve zengin yabancıların göçündeki artışın da etkisiyle milyoner sayısının yüzde 47 artacağı öngörülüyor.

Tayvan'ın hemen ardından yüzde 43 ile Türkiye geliyor.

Listenin devamında Kazakistan yüzde 37 ile, Endonezya yüzde 32 ile ve Japonya yüzde 28 ile yer alıyor.

Halihazırda en fazla küresel milyonerin bulunduğu ABD ve Çin'de ise artışın sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 8 olacağı söyleniyor.

Milyoner sayısının sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 9 artması beklenen Fransa ve İtalya gibi ülkelerde ise daha doğal bir büyüme öngörülüyor.

Hollanda'da da düşüş var

Öte yandan beklenti İngiltere'de milyoner sayısının yüzde 17 azalacağı yönünde.

Dolar milyoneri sayısının azalacağı tahmin edilen bir diğer ülke ise Hollanda. Hollanda'da da zenginlerin sayısında yüzde 4′lük bir düşüş yaşanması bekleniyor. 

Büyük servet transferinin yüzde 10′undan fazlası kadınlara gidecek

Nesiller arası büyük servet aktarımı uzun zamandır tartışılırken, UBS bu yılki raporunda servetin sadece aşağıya doğru hareket etmediğini, aynı zamanda yatay olarak hareket ettiğini tespit etti. Önümüzdeki 20 ila 25 yıl içinde aktarılması beklenen yaklaşık 83 trilyon doların UBS’ye göre 9 trilyon doları eşlere kuşaklar arası veya yatay olarak aktarılacak. Ortalama yaşam süresi ve çiftler arasındaki yaş farkları nedeniyle, büyük servet transferinin yüzde 10′undan fazlası kadınlara gidecek.

UBS, eşlerin bu mirası genellikle dört yıl boyunca elinde tuttuğunu ve ardından mirasını başkalarına devrettiğini, en büyük yatay ve dikey servet transferinin Amerika’da gerçekleştiğini belirtti.

Sonraki Haber