Türkiye'nin notu değişecek mi ?

Fitch'in Türkiye hakkında yapacağı not değerlendirmesi için nefesler tutuldu.

Nefesler tutuldu, gözler Fitch`in bu akşam yapacağı Türkiye`nin not değerlendirmesine çevrildi. Uzmanlar Fitch`in Türkiye`nin not ya da görünümde herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemiyor.

Nefesler tutuldu, gözler uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in bu akşam yapacağı Türkiye'nin not değerlendirmesine çevrildi. Uzmanlar Fitch'in Türkiye'nin not ya da görünümde herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemiyor.

Kuruluş, 5 Kasım 2012’de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan "BBB-"ye çıkartırken, o tarihten bu yana notu ve durağan olan görünümü değiştirmedi.

Uzmanlar Fitch'in bugün yapacağı açıklamaya ilişkin UZMANPARA'ya şu değerlendirmelerde bulundu.  

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ VE UZMANPARA YAZARI TUNCAY TURŞUCU

"Fitch’ten bu akşam açıklama yapması halinde bir değişiklik beklemiyoruz. Kamu finansmanı, Kamu borcu, sürdürülebilir cari açık, bankacılık sektörü açısından pek çok konuda iyi durumdayız ve bu alanlarda kötüleşme yok. Bu nedenle mevcut notu değiştirmeyecektir. Ancak enflasyonkonusunda ve jeopolitik riskler konusunda çekincelerini söyleyebilir. Dış finansman imkanlarının azalması nedeni ile cari açık vermemizin ekonomide kırılganlık yarattığını yeniden ifade edebilir. Beklentiler yönünde gelecek hareketin piyasa üzerinde herhangi bir etkisini beklemiyorum. Buna karşın sürpriz bir şekilde görünümü negatife indirmesi durumunda ise, bu durumun olumsuz etkiler yaratması ancak bu etkilerin günlük seviyede kalmasını bekliyorum. Uzun soluklu kalıcı bir olumsuz etki beklemiyorum."

DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI KUTAY GÖZGÖR:

"Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings bugün Türkiye’nin not değerlendirmesini açıklayacak. Fitch’in Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviye olan BBB- notunu koruması bekleniliyor. Brezilya ve Güney Afrika’nın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşüren Fitch, Türkiye değerlendirmesinde yüksek enflasyon, artan jeopolitik risk ve Merkez bankasının sadeleştirme politikası yönündeki kararsızlığa değinebilir. Diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha pozitif mali disiplini olan Türkiye bu sayede bir adım ön plana çıkabiliyor. Ancak, hükümet harcamalarının son zamanlarda artış göstermesi ve FED’in yılın ikinci yarısında faiz artışı sürecine devam edebileceği beklentisi 19 Ağustos’ta yapılacak olan ikinci not değerlendirmesindeki görüntüyü olumsuz etkileyebilir. Öte yandan önümüzdeki süreçte ekonomik reformların hangi seviyede olacağı kredi derecelendirme kuruluşları tarafından takip edilecektir."

Sonraki Haber