Türkiye 15 milyar Dolarlık yatırımı böyle kaçırdı
Türkiye'de bozulan ekonomik veriler, döviz kurunu tutma çabaları, açıklanan enflasyon verileri üzerinden süren tartışmalar sonrasında Türkiye'nin 15 milyar Dolar büyüklüğünde dev bir yatırımı kaçırdığı ortaya çıktı.
Türkiye geçen yıl uluslararası doğrudan yatırımlarda yüzde 22’lik düşüş yaşarken, ekonomide öngörülebilirlik, enflasyon ve döviz kuru ile ilgili riskler yatırımların kaçmasına neden oldu. Tüm dünyada doğrudan yatırım pastasının büyümediğini, Türkiye’nin bu pastadan daha fazla pay alabilmek için rekabetçiliğini artırması gerektiğini aktaran Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Engin Aksoy, ekonomik koşullardaki riskler nedeni ile geçen sene 15 milyar dolarlık bir yatırımın gündeme alınmadığını ve kaçırıldığını kaydetti.
Sözcü gazetesinden Sayime Başçı'nın haberine göre Uluslararası yatırımların seyri ve 2024 beklentilerine ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Engin Aksoy, Türkiye’nin geçen sene yüzde 22’lik düşüş ile 10.6 milyar dolarlık doğrudan yatırım çektiğini dile getirdi. Bunun yüzde 33’ünün gayrimenkul yatırımları olduğunu 5.6 milyarlık kısmının ise üretken denilen ve asıl istenen sermaye girişli yatırımlar olduğunu aktaran Aksoy, şöyle devam etti: “Makroekonomik istikrar ve düzenleyici çerçevedeki performansımızı rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerin ortalama düzeyine taşımamız halinde, üyelerimiz önümüzdeki dönemde 18.6 milyar dolar tutarında yatırımı gündemlerine alacaklarını ifade ediyorlar. Önümüzdeki dönemde ihtiyatlı bir iyimserlik içinde yatırımcılar. Öte yandan da makroekonomik istikrar konusunda atılacak adımlar hâlâ çok fazla. Atılan adımlar var para politikası konusunda ama bunlar yeterli değil.”
Toplantıda, mevzuatlarla ilgili bir sabah alınan kararların yatırımcı tarafında planları etkilediğini kaydeden Engin Aksoy, üyelerle yapılan ankette döviz kuru ile enflasyonun en önemli risk faktörleri olarak ön plana çıktığını kaydetti. “2023 Mayıs -Haziran’da yaptığımız ankette döviz kuru en yüksek risk faktörüydü. Kasımda yaptığımız ankette yüzde 80 ile döviz kuru faktörü hâlâ en önemli risk olarak görülüyor. Gelecek 6 ayı olumsuz görenler yüzde 25” ifadelerini kullanan Aksoy, makroekonomik göstergelerde ve düzenleyici çerçevelerdeki iyileşmenin daha fazla yatırım getireceğini belirtti.