Türk sanayisinin çınar ailesi: Koç

Vehbi Koç'un 1920'li yıllarda kurduğu Koç Topluluğu, Türk sanayisinin en başarılı lokomotiflerinden oldu.

Vehbi Koç’un 1920’li yıllarda Ankara’da temelini attığı Koç Topluluğu, oğlu Rahmi Koç ve ardından torunu Mustafa Koç’un başarılı yönetimiyle Türk sanayisinin lokomotiflerinden oldu.

Vefatıyla Türkiye’yi üzüntüye boğan Mustafa Koç’un başında olduğu Koç Holding, enerjiden otomotive, bankacılıktan beyaz eşyaya Türk ekonomisinin yaklaşık yüzde 10’una denk gelen bir üretime sahip.

Türkiye’nin en büyük 10 şirketinden 5’i Koç Holding bünyesinde. Koç Holding şirketleri Türkiye ihracatının yüzde 9’unu gerçekleştiriyor. İstanbul Borsası’nın piyasa değerinin yaklaşık yüzde 18’ini oluşturuyor.

Grup bünyesinde yer alan en önemli şirketler arasında Tüpraş, Tofaş, Ford Otosan, Arçelik,Beko ile Yapı Kredi Bankası da var.

5 kat büyüttü

Mustafa Koç’un, Koç Holding’in yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulunduğu sürede, grubun varlıkları ve cirosu 5 katına çıktı. Ailesi gibi vergi rekortmenleri listesinin ilk sıralarından hiç inmeyen Mustafa Koç geçen yıl tahakkuk eden 21 milyon TL vergiyle Türkiye’nin 4’üncü vergi rekortmeni olmuştu.

Sağlık sorunları yaşamıştı

Mustafa Koç, 2002 yılında kalp sorunu yaşamış, ABD’de yapılan cerrahi operasyonda 3 kalp damarı baypas edilmişti. Kiloları nedeniyle uzun yıllar sorun yaşayan Koç, en son diyetisyen sayesinde 15 kilo verdi. 
 
Mart 2015’te Amerikan Hastanesi’nde tüp mide ameliyatı geçiren Koç’un kalp krizi sonucu ani ölümü ise tartışmaları beraberinde getirdi.
 
Mayıs 2013’te yayımlanan Vehbi Koç Vakfı’nın faaliyet raporunda, Koç Ailesi’nin genç kuşak temsilcilerinin de yer aldığı bu fotoğraf kullanılmıştı. Nusret Arsel, 2014 yılında aramızdan ayrılmıştı. Dün ise Mustafa Koç’u kaybettik.

Sonraki Haber