Taysad 38. Olağan Genel Kurulu
Ekonomi Bakanı Elitaş:"İhracatımız içerisinde yüzde 3 civarında olan yüksek teknolojili ürünlerin teşvik oranlarını niteliksiz ürünle aynı seviyede tutmak benim vicdanımı rahatsız ediyor. Doğru birşey değil"- "Zor olan işi beceren insanı daha yüksek seviy
KOCAELİ (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "İhracatımız içerisinde yüzde 3 civarında olan yüksek teknolojili ürünlerin teşvik oranlarını niteliksiz ürünle aynı seviyede tutmak benim vicdanımı rahatsız ediyor. Doğru birşey değil" dedi.
Elitaş, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) 38. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, otomotiv sanayisinin Türkiye'nin 2015 ihracatına çok büyük ivme kazandırdığını, bu yılın şubat ayından itibaren de önemli bir noktaya geldiğini söyledi.
Dernek binasında yapılan genel kuruldaki konuşmasında, ocak ayında ihracatta belirgin bir düşüş yaşandığına dikkati çeken Bakan Elitaş, bunun nedenlerinden birinin emtia fiyatlarındaki düşüş olduğunu, emtia fiyatlarında devam eden düşüşün 2016 ihracat rakamlarına da yansıyacağını gördüklerini kaydetti.
Mustafa Elitaş, ocak ayında ihracatta yaşanan düşüşte, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör örgütüne yönelik operasyonlar nedeniyle Habur Sınır Kapısı'nın 31 gün kapalı kalmasının da etkili olduğuna işaret ederek, "Habur Sınır Kapısı'ndan günde 2 bin 500 nakliye aracının geçtiğini düşünürsek, 31 günlük süre içerisinde en az 75-85 bin tırın geçmediğini görüyoruz ki kamyon başına 20 bin dolar desek 1,5 milyar dolarlık ihracatın yapılmadığını görüyoruz" diye konuştu.
Şubat ayıyla birlikte ihracatta olumlu bir gelişmenin de yaşandığını vurgulayan Elitaş, şöyle devam etti:
"2014 yılında 157,6 milyar dolarlık bir ihracat seviyesine ulaştık. Bu, tarihimizdeki en büyük rakamlardan biriydi. 2015 yılında 144 milyar dolar ihracata ulaştık. 2014 ve 2015 arasındaki farka bakınca, yüzde 8,7'lik bir düşmenin var olduğunu görüyoruz. Dünya ticaretindeki ihracatının düşüşün hangi noktada olduğuna bakarsak, yüzde 11 düşüşle karşı karşıyayız. 2014 yılında dünya ihracatı 17,3 trilyon dolarken 2015 yılında dünya ihracatı 15,2 trilyon dolara düşmüş. Dünya ihracatı yüzde 11 düşerken, Türkiye ihracatı yüzde 8,7 düşmüş. Dünyaya baktığımızda başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. 2014 yılında dünya ihracatından aldığımız pay binde 9,1 iken, 2015 yılında dünya ihracatından aldığımız pay binde 9,4'e çıkmış. 2016 yılında parasal olarak Orta Vadeli Plan çerçevesinde 155,5 milyar dolar ihracat olarak hedefliyoruz."
Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada büyük bir sıkıntı olduğunu aktaran Bakan Elitaş, "2008 yılından bugüne geçen sürede Türkiye ekonomisine bakıldığında, benzer ekonomilerle kıyaslamasında, performansı en iyi ekonomiler arasında Türkiye ekonomisinin de var olduğunu söylemek herhalde yanıltıcı değildir. 2015 yılında Türkiye'nin büyümesini yüzde 3 seviyesinde tespit eden IMF ve Dünya Bankası, 2015 büyümesinin yüzde 4 civarında olacağını tescil ettiler. Yine 2016 yılında Türkiye'de büyüme oranlarını yüzde 3'ün altında olacağını söyleyen Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası, tahminlerini Türkiye'nin büyümesinin yüzde 3,8 olabileceği konusunda revize ettiler" ifadelerini kullandı.
- "Her kriz kendi fırsatını beraberinde taşır"
Mustafa Elitaş, her krizin kendi fırsatını beraberinde taşıdığını bildirerek, "Her kriz kendi fırsatını birlikte ortaya çıkarabilecek sonuçları da doğurur. Yeter ki önümüzdeki engelleri kaldırabilelim. Sayın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayicinin önündeki engelleri kaldırmak için gösterdiği gayretlerle müthiş bir performans sergiliyor. Biz de teşvikleri teşvik edebildiğimiz takdirde, 2016 yılının 'fırsat yılı' olarak Türkiye'nin önündeki önemli dönemeçlerden biri olduğu kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.
Turgut Özal'ın "21. asır Türk dünyasının asrı olacaktır" diyerek Türk Cumhuriyetleri'ne çıkartma yaptığını ve bugün Özal'ın attığı temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde devam ettirdiklerini anlatan Elitaş, şunları kaydetti:
"Bugün Orta Asya'da, Rusya da dahil ihracat sektörümüzün büyük bir ivme kazandığını, büyük bir noktaya geldiğini gururla müşahede ediyoruz. Şu anda yine Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın önderliğinde 2015-2016 yılından yeni hedeflere gitmeye başlıyoruz. 2016 yılını 'Orta Afrika, Afrika yılı' ilan ettik. Cumhurbaşkanımızla birlikte Afrikayı karış karış dolaşıyoruz. Yine aynı şekilde Güney Amerikayı Sayın Cumhurbaşkanımızla, iş adamlarımızla birlikte karış karış dolaşıp, oradaki imkanlardan Türk iş adamlarının faydalanma imkanlarını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Sahra Altı Afrika'da çok büyük bir potansiyel var, çok büyük iş imkanları var. Bizim otomobilimize ihtiyaç var, yan sanayimize ihtiyaç var. Artık dünyada Türk markası sınıf atlamış, üst seviyeye gelmiştir. Orta Afrika'da, Balkanlarda, Güney Amerika'da 'x' bir ülkenin markası 1 birim değer yaparken, Türk markasının 5 birimin üzerinde bir değerle anıldığı bir noktaya gittiğini gururla takip ediyoruz."
- "Teşviklerin daha teşvik edici hale gelmesi için gayret edeceğiz"
Bakan Elitaş, çıkardıkları Ar-Ge Yasası'ndan en fazla otomotiv yan sanayisinin faydalanması gerektiğini dile getirerek, "Otomotiv yan sanayinin üst seviyede olması ana sanayinin o ülkeye gelmesinde büyük bir unsur olacaktır. İnşallah önümüzdeki günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na bu konuyla ilgili bir sunum yapacağız. Otomotiv yan sanayi teşviklerinin daha teşvik edici bir hale gelmesi için gayret edeceğiz" şeklinde konuştu.
Yüksek teknolojinin ihracat içindeki payının 2002'den bu yana cüzi miktarda bir artış gösterdiğini anlatan Mustafa Elitaş, "Parasal olarak yükseliyor, ihracatımız çok arttığından dolayı oran olarak aynı seviyede kalıyor. Yani 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracat 2014 yılında 158 milyar dolara, 2015 yılında 144 milyar dolara çıkmış. İhracatın artış oranında yüksek teknoloji ürünlerinin artmadığını görüyoruz, bu da bizim için bir eksiklik. O eksikliğin sebeplerinden birisi Ar-Ge Yasası. 2011 yılında ilkini çıkardık sonuçlarını aldık, bugün çıkardığımız Ar-Ge Yasası daha üst seviyede sonuçları almamızı sağlayacak ve bunu da Patent Kanunu destekleyecek" ifadelerini kullandı.
Elitaş, yüksek teknolojili ürünlere daha iyi oranda teşvik yapmak istediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"İhracatımız içerisinde yüzde 3 civarında olan yüksek teknolojili ürünlerin teşvik oranlarını niteliksiz ürünle aynı seviyede tutmak benim vicdanımı rahatsız ediyor. Doğru birşey değil. Emek vereceksiniz, kafa yoracaksınız, erken yaşta saçınızı ağartacaksınız, bütün bilgileriniz olmasına rağmen başkalarının yaptığıyla aynı teşvikleri alacaksınız. Marifet iltifata tabidir. Zor olan işi beceren insanı daha yüksek seviyede teşvik etmek, bizim görevimiz olması gerekir. İnşallah bu süre içerisinde yapmamız gereken işlerin başında bu geliyor. Yüksek teknoloji ve orta yüksek teknoloji ürünlerde farklı bir şekilde teşvik etmek için arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Bunu en yakın zamanda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunacağız ve mart ayının içerisinde bunu hayata geçirmeyi arzu ediyoruz."
Yaptırımların kaldırılmasıyla İran'ın müthiş bir pazar haline geldiğini belirten Bakan Elitaş, "İhtiyaçları, tüketim harcamaları baskı altına alınmış bir toplumla karşı karşıyayız. Müthiş bir harcama iştahı olan bir ülkeyle karşı karşıyayız. O ülkenin harcama iştahından faydalanmamız gerekiyor. İran'ın tüketim iştahını bizim karşılayabilmemiz önemli. Bir taraftan İran pazarıyla ilgili yaptığımız işler, öbür taraftan Sahra Altı Afrika'yla ilgili yaptığımız gayretler ve nihayetinde de Güney Afrika'yla ilgili yapacağımız seyahatler konusunda baktığımızda 2016'yı iyi bir noktada geçireceğimiz kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.