Tavuk çiftliğinde üretiyorlar ! Siparişler yetişmiyor..
Manisa'da tavuk çiftliğinde mantar üretimine başlayan 3 girişimci, şimdi taleplere yetişemiyor.
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde kapatılan 100 metrekarelik besi çiftliğinde istiridye mantarı üretmeye başlayan üç girişimci, kısa sürede 3 bin metrekarelik bir tesiste üretim yapar hale geldi. Meyvecilikle uğraşan Ali Karaköse ve Yılmaz Çoşkun ile avukatlık yapan Mehmet Demirlenk'in farklı bir alanda yatırım yapma merakı sonrası internette yaptıkları araştırma, ilçede yeni bir sektörün doğmasına ön ayak oldu.
Besi çiftliğinde istiridye mantarı üretmeye başlayan üç girişimci, kısa sürede artırdıkları üretimle alternatif kazanç kapısı oluşturdu. Yılmaz Çoşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de mantar çeşitlerine olan talebin yüksek, üretimin ise bazı türlerde çok yetersiz olduğunu görerek 10 bin liralık yatırımla eski bir hayvan damında istiridye mantarı üretimine başladıklarını ifade etti.
Deneme amaçlı başlayan üretimde talebin çok yüksek olması üzerine kapasiteyi yıllık 100 tona kadar çıkardıklarını anlatan Çoşkun, yüksek yatırım maliyeti gerektirmeyen, teknik zorluğu bulunmayan istiridye mantarında yüksek verimin yakalanabildiğini kaydetti.
ESKİ ÇİFTLİĞİNİ MANTAR TESİSİNE DÖNÜŞTÜRDÜLER
Ürünün pazar sorununun bulunmadığını, özellikle büyük şehirlerdeki haller ve semt pazarlarından gelen siparişlere cevap vermekte zorlandıklarını dile getiren Çoşkun, şunları söyledi:
"Talebe yetişebilmek için 100 metrekarede başladığımız üretimi 3 bin metrekareye çıkardık. Eski bir tavuk çiftliğini mantar üretim tesisine dönüştürdük. Üretim kapasitesini bin tonun üzerine çıkaracağız. Üretimin artmasıyla özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara'daki hallerden ve market zincirlerinden gelen taleplere yanıt verebileceğiz. Ayrıca ihracat olanakları için de araştırma yapıyoruz. Alternatif yatırım olanakları arayan girişimcileri bu alana yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bölgemizde yeni üretim tesisleri açılırsa bu kapasiteyi ihracatta değerlendirebiliriz. Şirket olarak yeni girişimleri destekleme kararı aldık. Şu anda 6 girişimci ile görüşmeler devam ediyor."
İstiridye mantarının ham maddesi olan ve Ukrayna'dan ithal edilen miselin; saman, talaş ve kepekle karıştırıldığını, fermente edilmesi sonrası fırınlanarak kompost haline getirildiğini anlatan Çoşkun, delikli poşetlerin içine doldurulan kompostun 23 derece sabit sıcaklıktaki kapalı ortamda 21 gün bekletildiğini anlattı.
Çoşkun, mantarların filizlenmeye başlaması sonrası buharla nemlendirme yapıldığını, ürünün 28 günde toplanabilir duruma geldiğini ve yılın 7 ayı üretim yapmanın mümkün olduğunu ifade etti.
İstiridye mantarını kilogramı 5 liradan sattıklarını anlatan Çoşkun, organik yöntemlerle yaptıkları üretime sertifika almak için de çalışma yürüttüklerini dile getirdi.