Tamamlayıcı emeklilik sisteminin ayrıntıları belli oldu
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne paralel olarak çıkarılacak olan Tamamlayıcı emeklilik sisteminde yol haritası belirlendi
Türkiye Sigorta Birliğinin düzenlediği "Sigortacılığın 100. Yılı" programında konuşan Yılmaz, son 3 yıllık dönemde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) faaliyete geçmesi, Türk Reasürans, Özel Riskler Merkezi ve Türk Katılım Reasürans gibi yeni yapıların hayat bulmasıyla sektörün yeni boyutlar kazandığını dile getirdi.
20. yıl dönümü kutlanan Bireysel Emeklilik Sistemi'ni sigortacılık alanında bir yüz akı olarak değerlendiren Yılmaz, şöyle devam etti:
"Hükümetlerimizin ilk yıllarında, 2003'te kurulan Bireysel Emeklilik Sistemi, 2013'te yüzde 25 devlet katkısı ile birlikte hızla büyümeye başlamıştır. 2017'de de Otomatik Katılım Sistemi ile desteklenerek önemli bir sıçrama göstermiştir. Ben o dönemlerde Kalkınma Bakanıydım, bu çalışmaların içindeydim. Bütün bu destekleri yaparken en temel gündemimiz, bir taraftan emeklilerimizin emekliliklerini daha iyi koşulda yaşamaları ve kamu sisteminin yanı sıra BES ile birlikte emeklilerimize daha iyi şartlar sunmaktır. Diğer yandan da makro tasarruf oranlarımızı artırmak, bu destekleri şekillendirirken ana motivasyonlarımızı oluşturdu."
"Önümüzdeki dönemde çok daha yüksek rakamları göreceğimize inanıyorum"
Sistemi daha da yukarılara taşımak için 18 yaş altı çocukların BES'e girişine imkan sağladıklarına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
"2022 yılı başı itibarıyla devlet katkısını 5 puan artırarak 25'ten yüzde 30'a yükselttik. Kısmi çekiş hakkı gibi teşvik edici düzenlemeler yaptık ve ayrıca kamu sermayeli sigorta şirketlerini tek çatı altında birleştirdik. Kasım 2023 sonu itibarıyla katılımcı sayısı 8 milyon 583 bini aşmış Gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi'nde toplam fon büyüklüğü 671 milyar liranın üstüne ulaşmıştır. Katılımcı sayısının 7 milyon 274 bine ulaştığı Otomatik Katılım Sistemi'nde ise fon büyüklüğü 50,5 milyar lira seviyesine gelmiştir. İkisini topladığımızda katılımcı sayısı 15 milyon 857 bin kişiyi aşarken, toplam fon büyüklüğünün de 722 milyar liraya ulaştığını görüyoruz. Bunlar önemli rakamlar gerçekten. Önümüzdeki dönemde çok daha yüksek rakamları göreceğimize inanıyorum."
“Orta Vadeli Program'da emeklilik sistemimize ilişkin yol haritamızı belirledik”
Yılmaz, araştırmaların bugün dünya genelinde emeklilik koruma açığının 1 trilyon doların üzerinde olduğunu gösterdiğine işaret ederek, "Ekonomimiz üzerindeki baskıyı azaltmak için 20 yılda önemli bir başarı elde eden BES ve OKS'yi, mevcuttaki sosyal güvenlik sistemini de içine alan bir yapıya kavuşturmayı değerlendiriyoruz. Sistemin daha iyi noktalara ulaşması yönünde Orta Vadeli Program'da emeklilik sistemimize ilişkin yol haritamızı belirledik." diye konuştu.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2024 takvimi hazır
İkinci basamak emeklilik sisteminin kurulmasını önemli gördüklerine değinen Yılmaz, "Otomatik Katılım Sistemi'nin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ni 2024'ün üçüncü çeyreğinde gerçekleştirmek üzere bir takvim ortaya koymuş durumdayız. Buna yönelik olarak da çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadesini kullandı.